08-12-2008, 15:45
Witam,
Szukałem podobnego zagadnienia na forum, ale nie znalazłem, dlatego pozwolę sobie przedstawić swój problem, licząc, że podzielicie się ze mną swoją wiedzą.
Jestem w trakcie robienia wina z wiśni, mam tego ok 30l, stoi od sierpnia, ładnie się klaruje, dwa razy zlewałem znad osadu i ogólnie jest prawie OK.
Mam dwa problemy, po pierwsze brakuje mi w nim trochę smaku, wino jest mało ekstraktywne, mało wiśniowe. Druga sprawa, jest dość mocne. Chciałbym uzyskać wino półwytrawne o mocy ok 12-13%, to co mam wyczuwam na jakieś 15-16%, w smaku zbliżone do półwytrawnego.
Wymyśliłem sobie, że dodam do niego soku z czarnej porzeczki. Namierzyłem dobry sok, kartonikowy, fortuna, gęsty, aromatyczny. Pytanie tylko, czy mogę dodać kilka litrów wprost do wina? Na pewno procentowa zawartość alkoholu się zmniejszy, smak się zmieni, ale jeszcze to przetestuje na malej ilości wina. Czy jest coś, czego nie wziąłem pod uwagę? Czy przez taką dolewkę nie popsuje całego nastawu?
Pozdrawiam
Kamil
Szukałem podobnego zagadnienia na forum, ale nie znalazłem, dlatego pozwolę sobie przedstawić swój problem, licząc, że podzielicie się ze mną swoją wiedzą.
Jestem w trakcie robienia wina z wiśni, mam tego ok 30l, stoi od sierpnia, ładnie się klaruje, dwa razy zlewałem znad osadu i ogólnie jest prawie OK.
Mam dwa problemy, po pierwsze brakuje mi w nim trochę smaku, wino jest mało ekstraktywne, mało wiśniowe. Druga sprawa, jest dość mocne. Chciałbym uzyskać wino półwytrawne o mocy ok 12-13%, to co mam wyczuwam na jakieś 15-16%, w smaku zbliżone do półwytrawnego.
Wymyśliłem sobie, że dodam do niego soku z czarnej porzeczki. Namierzyłem dobry sok, kartonikowy, fortuna, gęsty, aromatyczny. Pytanie tylko, czy mogę dodać kilka litrów wprost do wina? Na pewno procentowa zawartość alkoholu się zmniejszy, smak się zmieni, ale jeszcze to przetestuje na malej ilości wina. Czy jest coś, czego nie wziąłem pod uwagę? Czy przez taką dolewkę nie popsuje całego nastawu?
Pozdrawiam
Kamil