Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czy cukier pomaga w klarowaniu?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam pytanie jak i czy wogóle dosłodzenie wina wpływa na przyśpieszenie zrzucenia osadu. Pytam się gdyż pare miesięcy temu dosłodziłem dr z głogiem i wytrąciło się dość sporo tego osadu. Czy cukier jakoś ciągnie na dół coś co pływa w winie? Czy to tylko moja wyobraźnia?
Przy odpowiednim stężeniu (tzn. ubijającym drożdże) może pomóc w klarowaniu ;)
Cytat:Wysłane przez Apolinary.Koniecpolski
Przy odpowiednim stężeniu (tzn. ubijającym drożdże) może pomóc w klarowaniu ;)

Albo może przeszkodzić w klarowaniu wznawiając/podtrzymując fermentację. Jesli oczywiscie nie spelni sie warunku, o którym napisał Apolinary (stężenie ubijające drożdże)
Cytat:Wysłane przez DarekRz
Jesli oczywiscie nie spelni sie warunku, o którym napisał Apolinary (stężenie ubijające drożdże)

Którego to warunku spełnienie jest najczęściej nierealne* ;)

*no może że ktoś dajmy na to 17% wytrawne przerabia na specjalnie słodkie (powiedzmy 125g/l :P )