Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: 2 nastaw DR
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Zrobiłem 1 nastaw z DR 10,3 kg, wyszło po 1 zlaniu 36L wina o słodyczy jak celowałem, tj. 2blg pozorny. Chciałbym nastawić 2 wino, ale nie lekkie jak zaleca old.wino.org a również mocne i słodkie, z tym że z mniejszej ilości dodanego syropu. Moje pytanie brzmi, czy jest to pomysł udany? Niektórzy zalecają zrobić wino lekkie stołowe, lub ziołowe.

Druga sprawa, eksperyment.

Mam 15L wina z czerwonej i czarnej porzeczki, strasznie kwaśne, 12g kw. /L wina. Dojrzewa 4 miesiące. Uda się taki mały kupażyk z 2 nastawem z DR?

Czekam na wasze sugestie.
Co do kupażu, osobiście nie widzę przeciwwskazań, sama mieszam wszystko ze wszystkim. :>
Drugi nastaw chyba tak czy siak nie wyjdzie ci extraktywny, nawet przy zmniejszonej ilości wody. Mocny i słodki, owszem, ale obawiam się, że ciut pusty w smaku. Chyba, że dołożysz sporo dodatków.
Ja do ubiegłorocznej DR,ale nastawianej w kwietniu br, kapnąłem czarnej porzeczki w celu podkreślenia bukietu i lekkiego dokwaszenia,efekt bardzo zadowalający,zobaczymy jak dojrzeje.
Na zneutralizowanie 15 l tak kwaśnego wina potrzebowałbyś sporej ilości wina z DR.
W celu uchwycenia zadowalających efektów smakowych, możesz zrobić próbę na 1 litrze wina z DR dodając stopniowo np po 50ml w ten sposób uchwycisz proporcje.
Ja do drugiego nastawu z DR dodaję zamiast rodzynek świeże owoce DR miód wychodzi po stokroć smaczniejszy a smakowo dużo nie odbiega od pierwszego nastawu.

Pozdrawiam
Stanley