Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: pH metr
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

nie mogłem się doszukać tego na forum, a więc pytam. Czy da się na podstawie pomiaru pH określić kwasowość soku w g/l i jaki wpływ na pomiar będzie miała gęstość soków i znajdujące się w soku przeszkadzajki.

pozdrawiam
burak,
nie da się.
Dziękuję,

zaiste inżynierska odpowiedź. Takie lubię najbardziej :)

pozdrawiam
Miareczkowanie to jedyny sposób bez specjalistycznej aparatury analitycznej i nie jest to takie trudne bo nawet są dostępne gotowe zestawy do miareczkowania
Pozdrawiam ;)
burak, ale jeśli masz pH metr to bardzo dobrze. Można nim określić czy drożdże wogóle ruszą z fermentacją. Poniżej 3,2 pH jest to bardzo trudne, jeśli wogóle możliwe. Przypuszczam, że sporo problemów z zatrzymaną fermentacją np. miodów wynika z przekroczenia tej granicy.

Paweł