Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Larendogra - nalewka odmładzająca
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Larendogra - Etym. - fr. (eau de) la reine d'Hongrie '(woda) królowej Węgier'
Nalewkę ponoc wymyśliła królowa Elżbieta (córka Władysława Łokietka), która na tronie węgierskim spędziła 59 lat!
Przepis:
3 części świeżego ziela rozmarynu i 1 częśc ziela lawendy zalewa się spirytusem na 5 cm (królowa Elżbieta sprowadzała do tego celu samogon z Bizancjum), stawia się w ciemnym miejscu na 2 tygodnie.
Później zlewa się każdorazowo tyle, ile potrzeba do jednorazowego użytku.
Przez kilkaset lat przypisywano larendogrze nadzwyczajne własności odmładzające, (wg kronik Królowa Elżbieta do końca życia wyglądała o 20-30 lat młodziej).
We Francji stosuje się napar rozmarynu do zmywania i nacierania twarzy, przeciw zmarszczkom i dla uzyskania pięknej cery. (60 g suszu rozmarynu na 1 litr wrzątku)
może jednak działa:
Myślę, że kwiat lawendy mógłby zastąpic ziele.
Przepis, który podałem jest z "Ziołolecznictwa" Witolda Poprzęckiego. Tenże autor przy lawendzie podaje działałanie kwiatu (Flos Lavandulae), które jest podobne do rozmarynu:
moczopędne , rozkurczowe, uspokajające, w zaburzeniach dróg trawiennych, puchlinie wodnej, nerwicach -szczególnie nerwicach serca. Zewnętrznie przy wrzodach, krwiakach i trudno gojących się ranach.
Ludzie często trzymają lawendę w ogródkach, też kiedyś miałem 1 krzaczek dla bardzo przyjemnego zapachu ziela.

Ten tekst załączony przez Margot, to chyba właśnie skan z Poprzęckiego
I znow cudowny rozmaryn. Teraz juz wiecie dlaczego ciagle czuje sie mlody. Mniejsza o lawende, ale sam wyciag z rozmarynu to blogoslawienstwo dla zdrowia. U mnie rosnie w lecie kilka krzaczkow i oprocz tego dwa w doniczkach na zime. Ja mam swoj wlasny przepis : maceruje rozmaryn w wermucie. Slabsze to od nalewki, ale co za aromat. No i wypic mozna znacznie wiecej.
sawer, oczywiście to ta książka :big:

moja nalewka rozmarynowa dojrzewa, choć według innej receptury:
Wyglada prawie jak moja. A oprocz nalewki robie z rozmarynu rowniez ocet. Rozmaryn i tarragon, to najsmaczniejsze octy.

Tomassimo

Witam Wszystkich

Zrobilem larendogre na spirytusie z 3 cz suszonych lisci rozmarynu i 1 cz suszonej lawendy, dwa tygodnie wreszcie minely :) Prosze o rade jak stosowac nalewke pod katem zmniejszenia/usuniecia problemu wypadajacych wlosow. W jakich ilosciach, jak czesto. Czy ktos orientuje sie, czy lepsze efekty mozna uzyskac produkujac naleweke na bazie wina, czy tez lepiej robic na spirytusie?
Właśnie znalazłem taki przepis na nalewkę:
-4 łyżki rozmarynu
-3 łyżki lawendy
- 0,5 l spirytusu
-0,3 l wody
Wszystkoo macerować przez 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka nadaje się już do :polewam: spożycia.
Podabno jest to nalewka autorstwa królowej Elżbiety córki Władysława Łokietka.Trunek opisywany jest również jako nalewka odmładzająca.Może ktoś zna tą nalewkę w tej postać lub innej .
Tę nalewkę pije się w kroplach oraz używa jako toniku do przemywania twarzy. Ponoć działa rewelacyjnie na urodę, na pewno na królewską ...
Cytat:Wysłane przez Frida
...Ponoć działa rewelacyjnie na urodę, na pewno na królewską ...
Azaliż nie jesteś królową nalewek Pani ?
Pozdrawiam Jacek.
Już raz był taki wątek. http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...9#pid62989
Może ktoś to połączy. :chytry:
Proporcje spirytusu i wody dość zgodne, iście królewskie haha
Z 1804 ze Stanów pochodzi następujący przepis na wodę węgierską:

3 uncje korzenia fiołkowego
9 garści rozmarynu
4 garście lawendy
2 garście soli

12 litrów alkoholu