17-05-2009, 22:20
17-05-2009, 22:49
Nie wiem jak inni, ale jak dla mnie-bardzo dużo przydatnych informacji. Dzięki za link'a.
18-05-2009, 13:39
Nie, żebym się jakoś bardzo chciał czepiać - nie wymienię wszystkich lapsusików z tego tekstu, ale...
W IV w. p.n.e. Grecy zaczęli stabilizować wino (zmniejszając jego kwasowość, co hamowało rozwój bakterii octowych) za pomocą siarki.
Zmniejszenie kwasowości, prowadzące do wzrostu pH nie zapobiega, a wybitnie sprzyja rozwojowi bakterii. Że za pomocą siarki (w domyśle SO2) wino się stabilizuje - ok., ale kwasowości zmniejszyć się nie da nijak.
Wina podwójnie fermentowano – najpierw na powietrzu, potem, po odcięciu dopływu tlenu w amforach.
Cóś jakby nie bardzo pojąłem tego fragmentu. Może chodzi tu o fermentację w miazdze i późniejsze dofermentowanie moszczu? A może o wynalezioną duuuuużo, dużo później, tradycyjną metodę produkcji win musujących?
Jeszcze można zrozumieć dodawanie do wina ziół (...) ale do klarowania Rzymianie używali (...) pęcherzy pławnych ryb...
Otóż suszone i mielone pęcherze pławne są do dziś stosowane jako jedne z najbardziej efektywnych środków klarujących.
Tego rodzaju popularne teksty niemal zawsze zawierają takie kwiatki - trzeba je traktować dość ostrożnie.
W IV w. p.n.e. Grecy zaczęli stabilizować wino (zmniejszając jego kwasowość, co hamowało rozwój bakterii octowych) za pomocą siarki.
Zmniejszenie kwasowości, prowadzące do wzrostu pH nie zapobiega, a wybitnie sprzyja rozwojowi bakterii. Że za pomocą siarki (w domyśle SO2) wino się stabilizuje - ok., ale kwasowości zmniejszyć się nie da nijak.
Wina podwójnie fermentowano – najpierw na powietrzu, potem, po odcięciu dopływu tlenu w amforach.
Cóś jakby nie bardzo pojąłem tego fragmentu. Może chodzi tu o fermentację w miazdze i późniejsze dofermentowanie moszczu? A może o wynalezioną duuuuużo, dużo później, tradycyjną metodę produkcji win musujących?
Jeszcze można zrozumieć dodawanie do wina ziół (...) ale do klarowania Rzymianie używali (...) pęcherzy pławnych ryb...
Otóż suszone i mielone pęcherze pławne są do dziś stosowane jako jedne z najbardziej efektywnych środków klarujących.
Tego rodzaju popularne teksty niemal zawsze zawierają takie kwiatki - trzeba je traktować dość ostrożnie.
18-05-2009, 14:12
Dobrze się czyta, choć momentami ponosi ich fantazja:
Cytat:Owoce zbierano, gdy winogrona zaczęły zasychać, a przy szypułkach pojawiły się plamki pleśni, czyli naturalnych drożdży.
20-05-2009, 20:50
Cytat:Wysłane przez MaciejNajprawdopodobniej tak było, jak piszesz.
... Wina podwójnie fermentowano – najpierw na powietrzu, potem, po odcięciu dopływu tlenu w amforach. [/i]
Cóś jakby nie bardzo pojąłem tego fragmentu. Może chodzi tu o fermentację w miazdze i późniejsze dofermentowanie moszczu? ...
Najpierw fermentacja w miazdze w dużych kadziach (bekach), a następnie fermentacja moszczu w amforach zalanych oliwą.