Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Nastrój: pozytywny
Hej,
jestem tu od dawna, ale musiałem zmienić konto z 'ts' na 'tsulej'. Stare konto szlag trafił. I w związku z tym witam się jako tsulej 
Działam z winami, nalewkami, piwami i serami (także chleby, ale tu nie ma takiego działu).
Tomek
Liczba postów: 47
Liczba wątków: 6
Witam,
pragnę powitać Szanowne Grono Forumowiczów, autorów skarbnicy wiedzy świata nalewek /i nie tylko  /, bowiem w tę stronę skierowałem swój wzrok / inne zmysły również / i w roku 2010 zaczynam ambitną przygodę na tym polu.
Trzymajcie kciuki.
Andrzej
Liczba postów: 1.033
Liczba wątków: 12
Nastrój: będzie pan zadowoloooony:-)))
Witaj na forum, z forum korzystaj, nastawiaj i chwal się czasami swoimi sukcesami
Liczba postów: 2
Witam wszystkich forumowiczów
Czytam Wasze forum już jakieś 2 latka i oczywiście było mi bardzo pomocne.
Z waszą pomocą nastawiłem już winka z: winogrona, wiśni, jabłek, mirabelek (czerwonych), głogu, dzikiej róży i aroni.
Mieszkam na wsi i to blisko lasu więc jak chodzi o owoce to mam dobrobyt a i znajdzie się i kilku sąsiadów, którym nie chce się obrywać własnych drzewek owocych.
Pozdrawiam wszystkich
Maciek
Liczba postów: 5.588
Liczba wątków: 233
Nastrój: Nareszcie!
Witaj Maciek - jeszcze jak byś za sąsiada miał cukrownię.... ech marzenie.
Liczba postów: 94
Liczba wątków: 1
hmm.... jestem tu jakoś od tygodnia, a może dwóch, ale dziś dopiero odkryłam miejsce, gdzie mogę się ciut przedstawić i ze wszystkimi przywitać
Kasia, Poznań, zarażona nagle nalewkarstwem  Działam, tzn. nastawiam od 26 stycznia  Już kilka zlanych stoi w piwnicy, a ja czytam, szukam, kupuję i zalewam  Moje psy patrzą na mnie z niepokojem  ,obawiają się pewnie, że jak mi zabraknie pomysłów i produktów do zalewania, to przypadkiem one skończą w słoikach  Byłaby to tzw. cziłałówka  A jakbym znalazła mega wielki słój, to i terierówka by wyszła
I tym optymistycznym akcentem witam Was wszystkich
Liczba postów: 2
optymistycznym ale chyba nie dla terierka i cziłały
Liczba postów: 1.328
Liczba wątków: 19
Nastrój: Zawsze może być lepiej
Witamy Cię Kasiu. Witamy także Maćka. Nastawiajcie, nalewajcie, chwalcie się dokonaniami i udzielajcie rad opierając się na swoim doświadczeniu.
Serdecznie pozdrawiam
Maciej
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Nastrój: roztargniony
Zaniedbałam ten dział ostatnio, może to i lepiej dla niektórych przedpisaczy nadużywających nieistniejących w polskim języku form ...................
brrr 
@kamil - jasne, że możesz liczyć na pomoc, piszesz normalnie i bez błędów.
Liczba postów: 945
Liczba wątków: 9
w Poznaniu jak widzę wszystko jest MEGA
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Nastrój: Dobrze Nastrojony :)
Witam
Jestem tu z Wami już od kilku nastawów, pomyślałem, że to nie fair, że ja Was widzę a Wy mnie nie  No więc 'klik' i wszystko się zmienia
nazywam się Maciek i miło mi Was poznać
Liczba postów: 3.421
Liczba wątków: 65
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
Witamy serdecznie
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
Liczba postów: 12
Nastrój: Dobrze Nastrojony :)
Liczba postów: 727
Witam serdecznie wszystkich użytkowników  , chyba przespałem  przywitanie w pierwszym tygodniu ale chyba lepiej późno niż wcale.
Liczba postów: 4.166
Liczba wątków: 55
Witaj. Nastawiaj, pytaj i dziel się z nami swymi uwagami.
Liczba postów: 62
Nastrój: dobry
Witam, na forum jestem od początku marca ale dopiero dziś trafiłam na ten wątek.
Forum czytam już prawie blisko rok, postanowiłam się zarejestrować, aby podziękować za wiedzę winiarską,
jaką czerpałam z tego forum. To dzięki Wam mam za sobą już kilka nastawów.
Liczba postów: 1.328
Nastrój: Zawsze może być lepiej
I oby tak dalej maju
Liczba postów: 4.166
Liczba wątków: 55
Witam wszystkich i pozdrawiam  czytam wasze forum od dawna, ale jakoś nigdy nie było czasu żeby się przywitać......
Liczba postów: 114
Nastrój: zapracowany
Witaj na pokładzie finepixx. Życzę udanych nastawów
Liczba postów: 1
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Sympatycznie jest znaleźć się w miłym towarzystwie.
Pozdrawiam
ZAMEK MORĄG
Witam Szanownych Forumowiczów,
W tym roku rozpoczynam nalewkową przygodę  plany ambitne dosyć, a pierwszy nastaw niebawem - nalewka listówka z porzeczek czarnych i malin... no i wiele wątpliwości z tym związanych, ktore mam nadzieje, zostaną rozwiane dzięki radom doświadczonych nalewkarzy
Pozdrawiam
annamargo
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Nastrój: roztargniony
Właśnie robię powoli porządki w nalewkach. Mówię Ci, stajnia Augiasza! Ty się jeszcze zastanów, bo wiesz, to wciąga jak moczary... 
Powodzenia!
Liczba postów: 16
Nastrój: Pozytywny
Witam.
... to możne po kolei, ciężko opisac siebie i mowic o sobie ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nazywam sie Przemek i jak mało kto na tym forum chyba mam 21 wiosen na swoich plecach, mieszkam w łodzi i tez tu podjąłem sie przygody z domowym wyrobem wina.
W kilku zdaniach postaram sie opowiedzieć historię jak zaczęła sie ta przygoda, a było to tak:
ładnych pare lat temu, to możne byc ok 5, mama poprosiła mnie o posprzątanie piwnicy, a dokładniej wyrzucenie wszystkich kilkudziesięcioletnich weków i soków owocowych. Po długich przemyśleniach z kolega postanowiliśmy zrobić swoje 1 wino. Efekt był - raczej nie było. wino robione w plastikowej 5 litrowej butelce na drożdżach piekarskich  coś strasznego. Od tamtej pory z podręcznikiem i odpowiednim sprzętem winiarskim idę przez życie robiąc juz kolejne nastawy- głównie owocowe i ryżowe ucząc sie i nabierając doświadczenia w tej dziedzinie.
Z kolegą z którym czynimy tą produkcję dorobiliśmy się już 2 balonów 60l, 1x 45l, 1x 20l, 2x 10l i 1x 6l. Po 4 letnim wyrobie przekroczyliśmy już próg 500 litrów wyrobu.
Od razu odpowiem na pytanie "dlaczego dopiero teraz na forum?"
Wcześniej nie było potrzeby a internet tez był ograniczony. Rozpoczynając kolejny sezon letni postanowiłem podzielić sie naszą pasją z tymi którzy też są miłośnikami tej boskiej cieczy jaką jest wino.
To wydaje mi sie, że by było na tyle.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.
|