08-02-2010, 19:50
Witam.
Czy może mi ktoś poradzić odnośnie wina z kiwi?
Mam z nim problem, mianowicie nie chce ono ruszyć.
Czytałem różne wątki na forum, wiem mniej więcej co zrobilem źle
A oto przepis:
14l wody
12kg kiwi
1kg rodzynek
5kg cukru
2g piro
5g pożywki biowinu
MD biowinu
pektopol 3ml
sok z 1 cytryny
skórka z połówki cytryny
12kg kiwi przepłukałem, poodcinałem końcówki, zmiksowalem.
Do miazgi dodalem, 2g piro, 2l ciepłej przegotowanej wody z 1kg rozpuszczonego cukru, 3ml pektopolu. Przykryłem płutnem odstawiłem koło kaloryfera. Zrobiłem MD z sokiem pomarańczowym dwiema łyżeczkami cukru i 300ml wody. Kiedy dodawałem MD sok był jeszcze ciepławy (ok 42C)
Po jednej dobie dodałem MD do miazgi dosypując szczypte pożywki. (Po tym dniu z miazgą nic sie nie działo a po MD nie było widać żeby drożdże pracowały ( kupując drożdże w Leroy merlin były one zamrożone taka temp. na hali) Po dwóch dobach wycisnąłem przez płutno miazge. Otrzymałem 10l moszczu. Dopełnilem resztą wody(12l) z cukrem 4kg, dosypałem pożywke, dorzuciłem wyparzone rodzynki, cok z cytryny oraz skórke. Po zakorkowaniu wyglądało tak jakby nastaw zasysał powietrze do środka póżniej wypuszczał( woda w rurce raz podchodziła w jedna a raz w druga strone) i tak przez trzy dni. Dzis rano miałem juz tego dość i dorzuciłem drozdże aktywne Ferwimin i dalej to samo nic sie nie polepsza. Wiem ze za dużo cukru dodalem bo nastaw wynosi 23blg.
Prosze o pomoc, jakieś porady co zrobic, czy czekać czy wylać nastaw??
Czy może mi ktoś poradzić odnośnie wina z kiwi?
Mam z nim problem, mianowicie nie chce ono ruszyć.
Czytałem różne wątki na forum, wiem mniej więcej co zrobilem źle
A oto przepis:
14l wody
12kg kiwi
1kg rodzynek
5kg cukru
2g piro
5g pożywki biowinu
MD biowinu
pektopol 3ml
sok z 1 cytryny
skórka z połówki cytryny
12kg kiwi przepłukałem, poodcinałem końcówki, zmiksowalem.
Do miazgi dodalem, 2g piro, 2l ciepłej przegotowanej wody z 1kg rozpuszczonego cukru, 3ml pektopolu. Przykryłem płutnem odstawiłem koło kaloryfera. Zrobiłem MD z sokiem pomarańczowym dwiema łyżeczkami cukru i 300ml wody. Kiedy dodawałem MD sok był jeszcze ciepławy (ok 42C)
Po jednej dobie dodałem MD do miazgi dosypując szczypte pożywki. (Po tym dniu z miazgą nic sie nie działo a po MD nie było widać żeby drożdże pracowały ( kupując drożdże w Leroy merlin były one zamrożone taka temp. na hali) Po dwóch dobach wycisnąłem przez płutno miazge. Otrzymałem 10l moszczu. Dopełnilem resztą wody(12l) z cukrem 4kg, dosypałem pożywke, dorzuciłem wyparzone rodzynki, cok z cytryny oraz skórke. Po zakorkowaniu wyglądało tak jakby nastaw zasysał powietrze do środka póżniej wypuszczał( woda w rurce raz podchodziła w jedna a raz w druga strone) i tak przez trzy dni. Dzis rano miałem juz tego dość i dorzuciłem drozdże aktywne Ferwimin i dalej to samo nic sie nie polepsza. Wiem ze za dużo cukru dodalem bo nastaw wynosi 23blg.
Prosze o pomoc, jakieś porady co zrobic, czy czekać czy wylać nastaw??