29-07-2009, 17:41
Castleman,a klar przy tym twoim winku jest OK,czy taki sobie,a jak klar ładny,to i fotka by się przydała,jak takową posiadasz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
WINO KIWI - relacja
|
29-07-2009, 17:41
Castleman,a klar przy tym twoim winku jest OK,czy taki sobie,a jak klar ładny,to i fotka by się przydała,jak takową posiadasz.
Pozdrawiam.
29-07-2009, 21:51
blg troskę wyższe po dosłodzeniu wyszło, ale myślę że jest OK
super winko sklarowane pięknie W przyszłym roku na pewno powtórzę i polecam wszystkim Ja odczuwam taki posmak podobny do agrestu... Jak pisała Karina, z lodem ponoć smakuje dobrze o czym zaświadczyła moja LP, ale Zdjęcie trochę ciemne, jutro zrobię przy świetle dziennym, jak wygląda w gąsiorku.
30-07-2009, 09:18
Ostatnio przeprowadzilismy degustacje wszystkich dojrzewajacych win, w tym tegorocznego kiwi (z lutego). Jest juz prawie klarowne a smak bardzo nas zaskoczyl.
Wogole to myslalam, ze nic z niego nie wyjdzie, bo wode podzielilam do dodania razem z cukrem, po czym zapomnialam jej dodac a fermentacja juz sie zatrzymala, potem dodalam te wode i probowalam calosc ruszyc na bayanusach, nie bylo szalu, ale wino pozostawione samo sobie cichutko dofermetowalo. Smak jest swietny, delikatny, zywiczna nuta bardzo slabiutko wyczuwalna, podejzewam, ze moze z czasem bedzie ciut bardziej intensywna. Kwasowosc tez nam pasuje, na szczescie nie przeslodzilam go jak ostatnim razem i wino ma w sobie przyjemna lekkosc. Mowimy na to wino "domowy chardonnay", bo wlasnie podobny smak udalo nam sie uzyskac.
30-07-2009, 14:41
Wino kiwi-bananowe (mniej więcej pół na pół, bez wody) 15l. nastawione w kwietniu powoli kończy pracować. Przerabia resztki cukru, jest bardzo wytrawne (blg 1-2 odczyt z aerometru)
Jest po prostu rewelacyjne, mimo że jeszcze opalizuje. Doskonale może udawać białe wino z winogron.
30-07-2009, 17:15
Obiecane zdjęcie.
Mam nadzieję że wytrwa w tym stanie aż się pojawią śliwki węgierki, mam zamiar nastawić śliwkowe w tym gąsiorku
30-07-2009, 17:41
Śliwkę zawsze można w fermentatorku potrzymać, aby przedłużyć dojrzewanie kiwowego w tym baniaczku
31-07-2009, 08:26
Słuszna rada
tak też zrobię
09-12-2009, 13:03
Idzie zima, promocje kiwi czas zacząć (Auchan Sosnowiec 1,95zł/kg).
W związku z powyższym planuję nastawić winko z butli poliwęglanowej (po wodzie) 18 litrów. Celuję w 15-16 %, co wyjdzie - zobaczymy Po przeczytaniu wszystkich postów na temat kiwi stworzyłem następujący przepis: - 7 kg owoców ze skórkami - 11 litrów wody - 5 kg cukru - Pożywka Biowin - Drożdże Tokay (lub Sherry) Biowin Pektopol jak znajdę w sklepie to też użyje, ale marne szanse.. Owoce sparzę wodą, przekroję na 8 części, wcześniej utnę twarde "szypułki". Dodam do kiwi 3 litry wrzątku z dwoma kg cukru, po wystygnięciu wycisnę, zostawię na 7 dni w pojemniku fermentacyjnym wraz pożywką i MD. Po tym czasie odcisnę części stałe od moszczu, dodam 4 litry wody z dwoma kg cukru, przeleję do butli. Gdy Blg zejdzie do zera bądź jednego, dodam jeszcze 2 litry wody z 1 kg cukru. Co o tym myślicie ? Proszę o sugestie Pozdrawiam, Kuba.
09-12-2009, 13:15
jeśli kiwi będą dojrzałe (miękkie) to nie trzeba się bawić w krojenie w ósemki tylko zgnieść po prostu ręką, a polecam zostawić w ciepłym miejscu do dojrzałości, bo bardzo zyskują na aromacie.
09-12-2009, 13:26
Domyślam się, że zbytnio dojrzałe to one nie będą ( market...), ale "naocznie" sprawdzę po zakupie, czyli dziś wieczorem.
Jeśli okażą się twarde, dam im czas na dojście do siebie w domu Dzięki za radę
09-12-2009, 14:08
Dobrym sposobem na przyspieszenie dojrzewania jest wrzucenie owoców pomiędzy jabłka, bo te wydzielają etylen który naturalnie przyspiesza dojrzewanie. Banany które były zielone w 3 dni pomiędzy jabłkami stały sie soczyście żółte i bardzo słodkie.
09-12-2009, 14:19
No proszę, ale przydatna ciekawostka. Szczerze dziękuję
Stało się, 8kg greckich kiwi zakupione w Auchan za 15,60zł (promocja trwa do 12.XII), wyglądają tak: Zgodnie z podejrzeniami są kwaśne i wymagają trochę czasu aby dojrzeć. Stosując się do zaleceń użytkownika lucjan23 poleżą sobie wśród jabłek O ile będą chętni, będę informował o zmianach załączając fotki z opisami poszczególnych etapów produkcji winka (jakoś tak weselej na forum gdy są zdjęcia..) Pozdrawiam, Kuba.
10-12-2009, 20:25
Ja dziś kupiłem w Auchan 9 kg po 1.95 za 1 kg, wybierałem miękkie, ale 1/2 było jak kamienie, rozłożyłem razem z jabłkami przy kaloryferze, juro będę je miksował , wleję do fermentatora, dodam trochę cukru, jako strawę dla drożdży, obowiązkowo pektopol i poczekam na rozwój sytuacji, liczę , że za 3-5 dni "pulpa" będzie gotowa do przecedzenia, tylko czym ją dobrze przecedzić?
10-12-2009, 20:45
Za pomocą worka filtracyjnego, pieluchy tetrowej, kawałka płótna. Niektórzy stosują do tego 2 pończochy, jedna włożona w drugą.
11-12-2009, 13:37
dodam jeszcze nylonową firankę jednolitą, bez wzorów. Znaleść można w sklepach z używaną odzieżą.
11-12-2009, 13:56
briard, zobacz lub zadzwoń do OBI Katowice, tam powinien być pektopol.
Wino z KIWI mnie bardzo smakuje, Twoje proporcje są OK, tylko uważaj z cukrem, może nie wszystko na raz.
11-12-2009, 20:02
Pojawiła się na rynku Pektolaza, ta sama subst czynna co w Pektopol, ale dużo wygodniejsza , bo w proszku i nie trzeba trzymać w lodowce.
18-12-2009, 00:14
18-12-2009, 01:13
Podejrzewam, że Casteman miał na myśli to, abyś nie dodawał całego cukru z przepisu w jednej porcji. Dodawainie cukru należy tak rozplanować, aby blg początkowy nastawu był w granicach 22-24. Następne raty cukru dodaje się gdy jego poziom spada do 0 i najlepiej dosładzać o 50g/l.
18-12-2009, 01:40
Domyślam się o co chodziło, ale dokładnie napisałem jak i w jakich ilościach planuję dodać cukier.
18-12-2009, 17:49
Dokładnie o to mi chodziło.
Wino z KIWI to dla mnie odkrycie tego roku, polecam wszystkim Nie wspomnę o właściwościach zdrowotnych samego owocu KIWI, w winie na pewno część zostaje. Echh narobiłem sobie smaka na kiwi'owe, na dworze -10*, chyba dziś poleję <edit> wypiliśmy troszkę, strasznie zimne, po lekkim ogrzaniu doooobre
19-12-2009, 10:33
A ja chciałbym się dowiedzieć jak przebiegło dojrzewanie kiwi w jabłkach, bo wiem z doświadczenia, że z bananami pomaga.
19-12-2009, 10:49
po 5 dniach z kamieni zrobiły się b.miękkie.
19-12-2009, 16:23
21-12-2009, 22:45
Moje przelane, odfiltrowane i zaczęło pracować 12 l zestaw , dodałem 1 kg cukru Blg=10. A bez cukru, sam płyn =3-4 Blg
Jutro dodam kwasek |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|