12-11-2010, 21:28
Polka, która wie wszystko o winie
|
12-11-2010, 22:59
Miodzio tekst. Kto to pisał, jak zwykle dziennikarzyna coś usłyszał, coś dopowiedział, coś poprzekręcał.
Cytat:Wszystko zależy od tego, czy przed fermentacją obierzesz owoce ze skórki, czy nie.Wy też obieracie, pewnie jak DR z pestek Cytat:Sekret dobrego wina to równowaga między cukrem, a kwasem: musi być dużo cukru i dużo kwasu.Ile, 20g/l, bo 7-10 to chyba nie dużo. Kwas z labruchy pasuje jak ulał. Że też tam tego nie uprawiają. Cytat:Wiosną winorośl szybko jednak nadrabia straty: rośnie średnio 12–15 centymetrów na dobę.Może to artykuł o bambusach. Chociaż one chyba szybciej rosną. Cytat:Jeżeli powstają nowe, to tylko tam, gdzie kiedyś były już winnice. Wino we Francji lubi bowiem tradycję.Tradycja. Może ekstradycja W UE w zasadzie nie wolno dosadzać nowych winnic. Jest nadprodukcja. Za karczowanie dostaje się emeryturę, itp. Paweł
13-11-2010, 08:09
(12-11-2010, 22:59)kilis napisał(a): Miodzio tekst. Kto to pisał, jak zwykle dziennikarzyna coś usłyszał, coś dopowiedział, coś poprzekręcał. Tu masz rację, jeżeli rozmawiałeś kiedyś z dziennikarzem, który pisał tekst - wiesz jak oni to robią. Żadna autoryzacja Cię nie uratuje - bo autoryzacji podlegają tylko bezpośrednie cytaty - ("bleblelbleble"). Analizę tekstu zrobiłeś pobieżnie i punktujesz: np. Cytat:Wszystko zależy od tego, czy przed fermentacją obierzesz owoce ze skórki, czy nie. (12-11-2010, 22:59)kilis napisał(a): Wy też obieracie, pewnie jak DR z pestek dziennikarz/tłumacz pokręcił obrane/oddzielone/usunięte/odcedzone (a to arytkuł dla laików a nie szkoleniowy, dla nich to taka różnica jak pigwa/pigwowiec czy ałycza/mirabelka dla Ciebie) Wszak w następnym zdaniu jest wyjasnione (chodziło o wino białe/czerwone) Cytat:Kiedy nie ma fermentacji ze skórką, wtedy sok i wino jest białe – tłumaczy Marta Wach Paweł, nie wnikam dalej w merytorykę tekstu, ale mam wrażenie, ze twoim celem nie było krytykowanie artykułu Z nalewkarskim pozdrowieniem Andrzej
14-11-2010, 22:33
E tam Andy. Jakoś wyczulony jestem na takie sprawki.
Przeczytaj to Zresztą cały wątek możesz przejrzeć. Paweł
15-11-2010, 08:53
Ja mam alergię na pigwa/pigwowiec A. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|