• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Wino z liczi i ......

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z liczi i ......
byczasty Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Nastrój: jest GIT
11-01-2011, 11:38
Witam, dostałem ostatni troszkę owoców liczi około 1kg i zastanawiam się co tu z niego wykombinować. Mam do dyspozycji jeszcze 150g żurawiny 500g rodzynek i to co ew. dostane w sklepie. Doczytałem że do liczi można też dodać wanilii i cynamonu.
Mam do dyspozycji kilka 5l gąsiorów tak więc szkoda żeby stały puste :)

Ma ktoś jakieś doświadczenie z liczi (jakiś przepis) ? Jaki ma smak po zrobieniu?
I z jakim owocem można jeszcze zrobić nastaw?
Zastanawiam się nad pomarańczami albo kiwi?
Może ktoś coś doradzi co można jeszcze dać do liczi
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.299
Nastrój: Wytrawny ;)
11-01-2011, 11:40
Liczi ma dużą pestkę, więc niewiele z tego będziesz mieć moszczu. Chyba nic wielkiego z tego nie wyczarujesz
Szukaj
Odpowiedz
byczasty Offline
Nowy użytkownik

11-01-2011, 11:56
Wiem to doskonale, dlatego powstał ten temat. Wole zrobić litr wina niż wywalić owoce, bo na jedzenie ich nie mam ochoty.

Przecież zawsze można coś dodać , tylko kwestia co?
Szukaj
Odpowiedz
horoszko Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 126
Liczba wątków: 0
11-01-2011, 13:11
Na wiki przeczytałem że te owoce lubią się szybko psuć więc musisz działać szybko...

Liczi jest dość drogie, a masz go na tyle mało że musiał byś dokupić sporo jakiegoś surowca i myślę że ten 1 kg liczi mógłby zginać w tłumie innych owoców... Jednak jeśli już, to celował bym w coś egzotycznego: ananas, kiwi, papaja lub coś cytrusowego bo mi liczi smakuje podobnie do owoców cytrusowych.

Może lepiej zrobić nalewkę na tym liczi... myślę że mógłby to być bardzo ciekawy eksperyment a i ilość wydaje się odpowiednia.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
11-01-2011, 13:26
Efekt mocno wątpliwy:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8244
Szukaj
Odpowiedz
BullyTheLarch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 229
Liczba wątków: 5
11-01-2011, 14:54
(11-01-2011, 11:56)byczasty napisał(a): Wiem to doskonale, dlatego powstał ten temat. Wole zrobić litr wina niż wywalić owoce, bo na jedzenie ich nie mam ochoty.

Przecież zawsze można coś dodać , tylko kwestia co?

Liczi jest pyszne! Jeśli nie masz na nie ochoty to może raczej spróbuj zrobić jakąś nalewkę. Ew. podaruj je komuś. Jeśli chodzi o wino to raczej z 1kg szału nie będzie.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
11-01-2011, 15:53
@BulliTheLarch: A robiłeś taką nalewkę? Bo większość w przytoczonym przeze mnie wątku wyrażała się dość ostrożnie o takim wyrobie. Wg mnie, wyjdzie dosyć mdła i tylko zmarnuje się alkohol. Lepiej podarować komuś, kto lubi jeść liczi.
Szukaj
Odpowiedz
byczasty Offline
Nowy użytkownik

11-01-2011, 16:05
(11-01-2011, 15:53)Grze$ napisał(a): zmarnuje się alkohol

Tego bardzo byśmy nie chcieli ;)
Nic podjadę dokupić trochę liczi parę kiwi i mam też pomelona i jakiś dziwny pomarańczowy owoc (nazwa mi wypadła z głowy).
I zrobię egzotyczny MIXwinny , opiszę jak z proporcjami
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
11-01-2011, 16:13
(11-01-2011, 15:53)Grze$ napisał(a): @BulliTheLarch: A robiłeś taką nalewkę? Bo większość w przytoczonym przeze mnie wątku wyrażała się dość ostrożnie o takim wyrobie. Wg mnie, wyjdzie dosyć mdła i tylko zmarnuje się alkohol.

Mam podobne wrażenie. Lat temu już sporo miałem okazję łykać "liczi jak kluski", takie wspaniałe świeże owoce z gałązek kupowanych z liśćmi i owocami na bazarze wyspy Reunion. Nawet tamte wydaje mi się nie nadawałyby się na nalewkę. Te od nas, z marketu, musza być
a) gatunków trwałych
b) potraktowane odpowiednią chemią bo by się zepsuły.
Wykorzystanie ich na nalewkę samodzielnie - wydaje mi się podobne jak np. arbuzów. Z udziałem czegoś intensywnego -bezzasadne.

Jak zwykle jednak, gdybyś się zdecydował, zachęcam do podzielenia się (bez względu na wynik) informacjami. Z rabarbaru też miała być niedobra i nierealna - jednak są na tym forum tacy, którzy udowodnili, że się da :spoko:
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Wino z liczi i ......

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 19:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa