• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
1 2 3 4 5 Dalej »

DRAJLA - Orzechówki, morwowa, śliwkowa, chmielinka i wiele innych .....

Strony (47): « Wstecz 1 … 17 18 19 20 21 … 47 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
DRAJLA - Orzechówki, morwowa, śliwkowa, chmielinka i wiele innych .....
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#451
19-05-2011, 06:50
agadu i kostas- bardzo dziękuję za Wasze recenzje. Skład tej nalewki podam po pozostałych opiniach.
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#452
19-05-2011, 15:11
Sprawy oczywiste (klarowność, barwę...) pominę :P

Po spróbowaniu pierwsza myśl "czy to aby nie podpucha?" Kwasna ani nawet mocno wytrawna to ona nie jest! dla mnie grupa lekko-słodkich. Nalewka klasa! Jak na Twoją to lekka i niskoalkoholowa. co wcale jej nie przeszkadza byc pyszną :spoko: Aromalt leciutki, ulotny. czy ta żurawina nie jest aby dereniem podszyta? Jesli go nie ma w składzie (np. syropie dosładzającym) to i tak dla mnie ma długi ogon, wcale nie kwaskowo-żurawinowy, a dereniowy właśnie. Bardzo dobry trunek, co za rok we wszelkie szranki konkursowe stawac może (no i chyba poza podium nie będzie).
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#453
19-05-2011, 15:24
(19-05-2011, 15:11)Andy05 napisał(a): Po spróbowaniu pierwsza myśl "czy to aby nie podpucha?"

Jak chcesz podpuchę to Tobie zrobię hahaha na specjalne życzenie. Tylko wyraź swoją wolę!
Ale chyba tu nie o to chodzi.

Nie, w niej nie ma derenia, ani jednej sztuki.

Bardzo dziękuję za recenzję.

Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#454
19-05-2011, 15:29
(19-05-2011, 15:24)drajla napisał(a): [Nie, w niej nie ma derenia, ani jednej sztuki.

Tym bardziej jestem pod wrażeniem. Może choć stała w lochu koło derenia :glupek:

Świetna kompozycja.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#455
19-05-2011, 16:13
Teraz ( po wysłaniu testerków ) faktycznie stoi w lochu, parę kartonów za dereniem z ubiegłych lat.
Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#456
20-05-2011, 10:23
Żurawinówka 30%

Kolor : Głęboka i ciemna czerwień
Przejrzystość: 100%
Wyrównanie smaków: dla mnie idealna, lekko wytrawna, niewielka ostrość pewno spowodowana młodością i takim , a nie innym Spirytem. Wyraźny smak Żurawiny.
Moc: zdziwiłem się, że choć ma 30%, wcale nie jest dla mnie za słaba.

Jednym słowem: jak do tej pory Nr. 1 wśród Pawła nalewek, które miałem możliwość degustacji:cool:
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#457
20-05-2011, 18:37
Nalewka z żurawiny z Manufaktury Piskiej by Drajla:
Kolor: zdecydowana radosna czerwień,
Zapach: żurawina i coś jeszcze, nie wiem co,
Smaki: dodany składnik dodaje matu, który z żurawinowej robi bardzo ciekawą nalewkę. Moc (o dziwo spir słabo wyczuwalny)/aromat/kwaśność/cukier w idealnej harmonii. Nie wiem czym uzyskałeś dodatek aromatyczno-goryczkowy, ale postrzelam sobie:
1/ liczi,
2/ bylica,
3/ dąb.
Nalewka zdradza obecność dodatków korzennych.
Podsumowanie: Pawle ja Ci gratuluję już, a nalewka powinna Ci przynieść w przyszłości fanfary/medale/dipłoma i splendor czego życzę z całego serca.
Czepiam się teraz, aby miodu nie za dużo - tej goryczki z drugiego jezyka bym ujął 10-15%

I tym sposobem wypróbowałem cały testerek jak chyba prawie nigdy.
Szukaj
Odpowiedz
kostas Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 251
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2011
Lokalizacja: Tarnowskie Góry/ Świętochłowice
#458
20-05-2011, 19:26
Tata to tak jak ja miałem problemy z odstawieniem tego testerka, ale udało się. W zamian musiałem się napić dzikiej róży, której miałem sporo. I tak uchowała się żurawina od drajli. Ta nalewka naprawdę ma potencjał:D
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#459
20-05-2011, 19:32
Dobrze żeście przypomnieli, nie może się zmarnować:D
Szukaj
Odpowiedz
agadu Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2011
Lokalizacja: prawie Warszawa...
#460
21-05-2011, 11:00
Wczoraj poczęstowałam próbkami od Drajli kolegę. Najpierw mówił, że wcale alkoholu nie czuć, soczek, a po wnikliwej degustacji... że coś już mu obraz pływa przed oczami:)
Oceny:
1) głóg ("rzeczywiście, jak czekolada!") i moja morelówka korzenna,
2) żurawina,
3) renkloda ("taka trochę nijaka", no, po żurawince...).
Liczi mu nie dawałam, bo on lubi słodkie, już listówka mu nie szła.
Aha, i podobały mu się etykietki:)
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#461
24-05-2011, 13:35
Bardzo dziękuję za Wasze opinie.

Tak jak obiecałem podaję skład:
1,5 kg żurawiny
1,5l wódki
0,5l spirytusu
0,75 kg cukru
1/3 laski wanilii ( 6cm )
4 szt śliwek suszonych.

Moim zdaniem ostrość dał kwas z żurawin, a goryczkę "pestki" żurawiny. Pozostałe aromaty pochodzą ze śliwki i z wanilii.




Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#462
28-05-2011, 17:01

Właśnie ukończyłem wytrawną nalewkę z orzecha włoskiego - zdecydowaną w mocy i przyjemnie korzenną.

Jak komuś zasmakuje to może sobie zrobić w tym roku , bo właśnie nadchodzi sezon na zbiór zielonego orzecha włoskiego.

Osoby zainteresowane poznaniem co z tego wyszło, proszę się tutaj wpisać na listę. Ponieważ napoju jest mało dotyczy to tylko 7 pierwszych osób, które po otrzymaniu testerka w krótkim czasie ( 7 dni ) opiszą swoje wrażenia w tym wątku.

Serdecznie zapraszam do zabawy.

1. tasmol
2. jameer
3. Biotit
4. kostas
5. briard
6. agadu
7. Thaifu

Przypominam, że nie oczekuję rewanżu!!

Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.678
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#463
28-05-2011, 19:05
No to ja z chęcią.
Tylko niestety w Poznaniu na tegoroczną orzechówkę nie będzie orzechów :placze:
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
jameer Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 71
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2009
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
#464
28-05-2011, 19:19
Z chęcią spróbuję :)
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#465
28-05-2011, 19:21
Witaj Grzesiu- już Ciebie dopisuję.
Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#466
28-05-2011, 19:42
ja się piszę
Szukaj
Odpowiedz
kostas Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 251
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2011
Lokalizacja: Tarnowskie Góry/ Świętochłowice
#467
28-05-2011, 21:24
to i ja bo u babulinki orzech rośnie, więc z surowcem problemu nie będzie, a i twoich nalewek pewny jestem :)

Edit: jutro będę to sprawdzę czy ze zbiorów coś będzie czy nie obmarzły.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#468
29-05-2011, 07:42
Jesteś dopisany.

Jak sprawdzisz to napisz czy są czy zmarzły.
Szukaj
Odpowiedz
briard Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 244
Liczba wątków: 5
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Sosnowiec
#469
29-05-2011, 08:06
Witam,
też chętnie spróbuję bo miałem taką w planach :)
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#470
29-05-2011, 08:16
Dopisałem Ciebie.

Są jeszcze tylko 2 miejsca!

Szukaj
Odpowiedz
agadu Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2011
Lokalizacja: prawie Warszawa...
#471
29-05-2011, 12:13
Jeśli przyjmiesz taki niewprawiony nos i kubki smakowe (i co tam jeszcze), jak moje, to się zgłaszam:) Kiedyś próbowałam raczej kiepskiej orzechówki, ale wierzę, że Twoja będzie palce lizać. I tak jakoś mam ochotę na wytrawne, a orzechy u Taty rosną:)
Szukaj
Odpowiedz
Thaifu Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2010
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: ...na spokojnie
#472
29-05-2011, 12:33
to i również proszę o dodanie mojej skromnej osoby.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#473
29-05-2011, 18:29
(29-05-2011, 12:13)agadu napisał(a): Jeśli przyjmiesz taki niewprawiony nos i kubki smakowe...

Bardzo proszę i pamiętaj, że to nie będzie likier orzechowy.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#474
29-05-2011, 18:32
(29-05-2011, 12:33)Thaifu napisał(a): to i również proszę o dodanie mojej skromnej osoby.

Jesteś dopisany.

Jutro wysyłka do wszystkich z listy- poleci priorytetem!

Czekam na potwierdzenie jak dostaniecie listy!
Pozdrawiam drajla

Szukaj
Odpowiedz
kostas Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 251
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2011
Lokalizacja: Tarnowskie Góry/ Świętochłowice
#475
29-05-2011, 22:53
Byłem zobaczyłem, wiele tego nie ma tak na oko, ale drzewo ogromne. Orzechy na razie jak ziarna fasoli czerwonej.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (47): « Wstecz 1 … 17 18 19 20 21 … 47 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
1 2 3 4 5 Dalej »

DRAJLA - Orzechówki, morwowa, śliwkowa, chmielinka i wiele innych .....


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-11-2025, 18:08 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa