31-08-2011, 19:45
(31-08-2011, 19:09)kguser napisał(a): Drożdże Fermicru VR5 bardzo dobrze sobie radzą z moszczami zawierającymi dużo substancji garbnikowych, związków fenolowych i polifenoli. Mają zastosowanie zwłaszcza do win z owoców jagód leśnych, czarnej porzeczki, aronii i czarnego bzu. Przykładowo, nie każde drożdże nadają się do dłuższego dojrzewania wina z jagód leśnych. Np. po roku wino może zrzucić barwnik.
Analogicznie jest z moszczem zawierającym dużo antocyjanów. Większość ras drożdży słabo sobie z takimi moszczami radzi (chodzi o dojrzewanie wina). Chodzi również o to (mówiąc w uproszczeniu) aby podczas dojrzewanie drożdże były w stanie przeprowadzić korzystne zmiany smaku i aromatu. Zdolność ta jest różna dla różnych szczepów.
Krzysztof, dzięki za odpowiedź. Własnie o to mi chodziło.
A czy w związku z tym dojrzewaniem - należy po skończonej fermentacji wino siarkować, czy pozwolić drożdżom jeszcze trochę pożyć? Planuje wino mocne i słodkie, także długo i tak nie pożyją? Czy długo nad osadem je zostawić?