• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
1 2 3 4 5 Dalej »

DRAJLA - Orzechówki, morwowa, śliwkowa, chmielinka i wiele innych .....

Strony (47): « Wstecz 1 … 22 23 24 25 26 … 47 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
DRAJLA - Orzechówki, morwowa, śliwkowa, chmielinka i wiele innych .....
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#576
06-10-2011, 16:53
Bardzo dziękuję za recenzję i zapraszam jakbyś chciał czegoś spróbować to śmiało pisz na Pisz hahah.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#577
06-10-2011, 17:15
Czy pozostali koledzy ( z listy do miejsca 9 ) też już otrzymali czy jeszcze ktoś nie dostał?
Szukaj
Odpowiedz
R-Jacek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 982
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Kalisz
Nastrój: optymista
#578
06-10-2011, 17:28
Na liście to ja nie byłem ale testerek FORUMOWEJ nalewki odebrałem dziś na poczcie. :lol: niespodzianka

Kolor śliczny bursztynowy.
Zapach trochę niepokojący ale...
Trzeba popróbować, za chwilę c.d.n.

Jacek
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#579
06-10-2011, 18:42
Forumowa dotarła i zaraz poczynię jej wiwisekcję.

Truś mówi, że na początku ostra i piekąca, a potem ziołowa. W zapachu zaś mocno śliwkowa z nutą zielska. Choć wyczuwa też dereń.

Tata podsumował krótko: gorycz, dereń, przyprawy owszem, ale trochę piołunu.

ja:

kolor: na oko jawi się jakoby oranż zaklął w sobie przetknięcia delikatnego cynobru, bardzo klarowna, czyściuteńka, i dość jaskrawa

aromat: lekko ciężki, ale bardziej ziołowy, na pierwszy niuch nosa pojawiła mi się melisa, ale jest otulona mieszanką owoców-jakiś agrest, troszkę śliwki suszonej-która później ujawni się mocniej w smaku na finiszu, jarzębiny, potem do głosu dochodzi lekko stłumiona nuta alkoholu i znowuż ziół oraz przypraw. Goździki bardzo delikatne, może odrobina imbiru, bo coś dość wyrazistego.

smak: jeszcze nie ułożony, bardziej słodki, tak jakby likier owocowo-czekoladowy połączyć z likierem ziołowo-korzennym, w proporcji 1:1 i następnie dodać jednorodnego owocu. Nie jest mocne z alkoholu, ale z dodatków korzennych misternie wplecionych w czekoladowe/kakaowe muśnięcie owoców.

Mam nadzieję, że zdradzisz cóżeś pomięszał.
Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#580
06-10-2011, 18:59
No to jedziemy: NALEWKA FORUMOWA

1. Barwa: ciemny bursztyn , brąz
2. Przejrzystość: prawie kryształ:D
3. Zapach: lekko ziołowy, dalej ...nie wiem co czuję, w dali śliwka i jej odmiany, a może DR?:(
4. Smak: lekko kwaskowa, może dlatego że młoda? Lekka słodycz z dozą goryczki. Poczeka i jak się wyrówna to będzie HIT:D

Nie przebija Alkohol, choć ma 35%, musi to być jakiś mieszaniec, tyle smaków mi się miesza;)

Paweł, dziękuję, że mogłem spróbować.
Szukaj
Odpowiedz
R-Jacek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 982
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Kalisz
Nastrój: optymista
#581
06-10-2011, 20:12
No to jadziem panie zielonka. I tak na durnia wyjdę.
Melisę czuję i wrzos pewnie też.
Orzechowa goryczka, ale to może być morwa.
Renkloda i charakterystyczny kwas renklodowych skórek.
Pewnie chipsy dębowe.
Ciekawe że w końcu jakaś słoność na wargach pozostaje.
Więcej nie potrafię wysmakować.
Kto zgadnie wszystko ten królem jest kiperów.
Najważniejsze że dobra. I ciekawa.
Dzięki

Jacek
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#582
08-10-2011, 08:30
Co o tym sądzę? (chyba to FORUMOWA)

Barwa piękna śliwkowa, aromat ziołowy, może gałka kwiatowa się przedziera trochę, słodycz akuratna do kompozycji, lekko sciągający, troszkę drzewny, chyba berberysem muśnięty smak. Podoba mi się .
Jeśli to FORUMOWA, to forumowicze robią niezłe nalewki :diabelek:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#583
08-10-2011, 11:09
(03-10-2011, 11:40)drajla napisał(a): ... którą nazwałem " FORUMOWA".

Nalewka ta powstała z połączenie części testerków, które od 2009 roku otrzymałem od szanownych forumowych KOLEGÓW.


Forumowicze robią najlepsze nalewki!!

Oto orientacyjny skład: pigwowiec, orzech włoski, tarnina, dereń, żurawina, wiśnia, borówka, śliwka, kwiaty cz. bzu, gin cytrusowy z pomelo, miodówka gryczana, piołun, tatarak i inne dodatki.





Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#584
08-10-2011, 14:47
Czyli miód gryczany pozostawia taki posmak goryczy?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#585
08-10-2011, 16:43
Raczej piołun, który był dodatkiem w kilku nalewkach.
Szukaj
Odpowiedz
Kargulena Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 946
Liczba wątków: 9
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Leszno
#586
08-10-2011, 21:01
Spóźniony,ale podzielę się wrażeniami:
FORUMOWA 2009/2011
Wzrok: piękny śliwkowy klar
Nos:miód,głóg,tatarak-takie skojarzenia pierwsze
Smak: Pierwszy i zdecydowany smak tataraku,potem miód gryczany i piołun bo goryczka się pojawia piękna...
Fajna,mieszanka z tego co już przeczytałem wybornie obszerna,ale układa się to ciekawie...Klimat który mi pasuje,nawet bardzo.Dzięki Pawle!

A: Kolor-słomkowa herbatka
Zapach-anyż i ziółka oraz procenty
Smak: ooo słodkie uderzenie anyżu i potem aksamitny mat na języku,potem wychodzi troszkę alko, w końcówce znów anyż

B: Kolor:troszkę jaśniejsza herbatka :)
Zapach:tu zagwozdka-nie kojarzę tego zapachu z niczym no może poza zapachem słodyczy
Smak:anyż,piołun,delikatnie kwaskowa lepsza od A.
Dzięki Pawle za odkrycie nowych smaków.
NAJLEPSZA OCZYWIŚCIE FORUMOWA. Potem B
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#587
09-10-2011, 07:19
(08-10-2011, 21:01)Kargulena napisał(a): ..... zagwozdka-nie kojarzę tego zapachu z niczym no może poza zapachem słodyczy
Smak:anyż,piołun,delikatnie kwaskowa lepsza od A.

I to właśnie w całej krasie, nalewka na sasafrasie hahahah.

Dziękuję za recenzję i zapraszam ponownie hahhaha.

Szukaj
Odpowiedz
zbyszek_4 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 23
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wysokie Maz.
#588
09-10-2011, 09:04
Forumowa:
Kolor-mocna śliwka, klarowność bez zastrzeżeń
Zapach-pierwsze wrażenie-mocno ziołowy, kolejne próby ujawniają nuty owocowe
Smak-lekko słodki z wyczuwalną goryczką ziołową(brak doświadczenia z ziołami utrudnia dokładną identyfikację smaków).Dosyć długo pozostaje smak korzenno-goryczkowy.
Bardzo fajna kompozycja.
Dzięki za możliwość spróbowania.
Zbyszek
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#589
09-10-2011, 09:10
Cieszę się, że Tobie smakowała.
Szukaj
Odpowiedz
Iuglans Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 570
Liczba wątków: 26
Dołączył: 07 2009
Lokalizacja: Gdańsk
Nastrój: pogodnie-upojny
#590
09-10-2011, 19:32
Dzięki uprzejmości Pawła "Piszowego" dostałem odrobinę Forumowej ( to juz drugi przypadek gdy dostaję Doskonałą !!!) Nalewkę w ilości :placze: :glowa_w_mur::placze:) , cóż bowiem znaczy 80 ml gdy smaki, aromaty i zapachy splecione w tonację znakomitą? Ale ad rem;
Kolor; prawie miedź z dodatkiem odrobiny brązu.
Przejrzystość; kryształ.
Zapach; obstawiam śliwkę, kwiaty.
Aromat; śliwka, miód lipowy, sassafras? w dalszym tle coś zielonego.
Smak; Poza wymienionymi w aromacie goryczka i tu dwa skojarzenia - pestka ( migdałowy ), wrotycz ( "zielona goryczka"). Finisz dzięki aromatowi wydłużony.
Dla mnie i mojego Plemienia ( które również dzioby zanurzyło w tym Zacnym Trunku ) bardzo dobra i smaczna Nalewka.:brawo: Jeśli to nie problem o receptum upraszam.
Dziękuję za pamięć o mojej osobie przy rozsyłaniu i możliwość skosztowania.
Bogdan.
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Szukaj
Odpowiedz
dewas Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 468
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2010
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: gulgoczący
#591
10-10-2011, 07:44
To ja może dodam swoich pare groszy. Przytoczę dialog moich szanownych, kochanych:
- Mi to tutaj takie rozdrobnione zielone orzechy zajeżdżają - mama
- A mi się wydaje, że nierozdrobnione tylko cały na głowę Ci spadł- dostrzegł tata
Ciągnąc dalej stwierdzając, że jest dobra, niemocna, niesłaba, rozłożył białą flagę. Na pewno mu smakowała i prosi o przepis.

Moje odczucia.
Zapach ziołowo śliwkowy, kolor ładny, kryształowy, dobry klar. W smaku, pierwsze moje skojarzenie (niestety) to lżejsze i smaczniejsze krople żołądkowe, po czym nastąpiła faza bardziej owocowa. Dla mnie jest tam piołun, lekka kwaskowatość wywołana domieszką pigwy lub jakiejś tarniny, a sam główny smak powodują śliweczki. Czymś jeszcze zabarwiłeś, i zastanawiam się nad DR suszoną, ale pewności ino ni mam. W ziołach dodałbym jeszcze melisę i mhm parę goździków albo jakiegoś krzaka owoc (dereń?-strzelam). Generalnie pije się ją smacznie i przyjemnie, ale w ilościach spokojnych do smaku. Na pewno nie do obalenia w 1 wieczór, a to chyba plus.

Dziękuję za możliwość spróbowania.

pozdrawiam,
Marcin
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#592
10-10-2011, 12:22
(09-10-2011, 19:32)Iuglans napisał(a): Jeśli to nie problem o receptum upraszam.

Niestety, chociaż bym chciał to nie potrafię podać całego składu, bo ta nalewka powstała z testerków, które otrzymałem od forumowych kolegów od 2009 roku.

Ja tylko połączyłem, przefiltrowałem i rozesłałem.

Dodam tylko, że mi też smakuje hahahha.




Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#593
10-10-2011, 14:04
Mi też smakowała:D
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.677
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#594
10-10-2011, 17:19
tasmol napisał(a):Do mnie przesyłka także dotarła.
Pierwsze wrażenie - fajna.

Jutro wgłębna analiza.

Opóźniłem się troszkę z ekspertyzą więc czas nadrobić zaległości.

Kolor : ciemnomiedziany klarowny.
Niuch : Coś z "ciężkich owoców" - możliwe , że śliwka.
Smak : Pierwsze wrażenie - sosnówka ( choć pewnie nawet koło igieł nie stała :diabelek: ) , dalej pikantność połączona z owocowością. Dla mnie zbyt słodka. Nalewka wydaje się taka gęsta. Im dłużej degustuję pikantność wysuwa się do przodu.

Dzisiaj mniej mi już smakuje niż ostatnio co wcale nie znaczy , że jest zła.
Zostawię sobie resztę na "zaś" - zobaczymy jakie będą wtedy wrażenia.

Dzięki za możliwość degustacji i polecam się na przyszłość :jupi:

ps. Jest może w tej nalewce " Pigwowcowy chłodnik" Andy'ego ?
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#595
11-10-2011, 06:13
(10-10-2011, 17:19)tasmol napisał(a): Jest może w tej nalewce " Pigwowcowy chłodnik" Andy'ego ?

Jest.
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.677
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#596
11-10-2011, 06:39
No to jednak z moim smakiem nie jest tak źle.
Wydawało mi się , że jest tam znajomy smak.

Pozdrawiam
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#597
11-10-2011, 15:18
(11-10-2011, 06:39)tasmol napisał(a): No to jednak z moim smakiem nie jest tak źle.

Hhahaha- osoba dopomina się komplementów?? Hahahah, no dobra: Twój smak ma się doskonale hahahah.

Dziękuję i zapraszam ponownie.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#598
22-10-2011, 18:52
Paweł zaszczycił i mnie Forumową oraz Miodówką iglastą ( ;) )

Forumowa:
- kolor: brąz z czerwienią albo czerwień z brązem. Pewnie lekka przewaga czerwieni. Śliczna,
- zapach: korzenie i zielsko jakieś z przodu na czymś miękkim owocowym. Intrygujący,
- smaki: stosunek moc/słodycz idealna, raczej jakieś ziółko podpieka niż alkohol. Gałka z piołunem? Owoce w tle, ale dość wyraźna kwaskowatość owocowa nadająca naleweczce ogłady. Gdzieś mi majaczy dereń lub coś podobnego.
Podsumowanie: jedna z lepszych i ciekawszych nalewek jakie ostatnio próbowałem. Plątająca się na długim ogonie słodycz z ziołowo-owocową mieszaniną smaków sprawia, że się chce kolejnego łyczka.
Medalistka.

Pewnie podczas najbliższego "przeglądu wojsk" spróbuję namieszać. Szkoda, że ziołowych nie mam, bo w w/w jakoś Bogusiowe wytwory wyczuwam.

Miodówka (miód spadziowy iglasty):
- kolor: słomka, kryształowa słomka (Pawle jak sklarowałeś tak miodówkę? Miody lubią "mącić"),
- zapach: bardzo delikatny lasek sosnowy,
- smaki: słodki lasek iglasty (Jak na Pawła toż to likier!!!), przyjemny powiew lasu na słodkim podkładzie (trudno mi uwierzyć w miód - jakoś cukier czuję), ogonek jakiś piekący nie wiem czy z mocy czy jakiś dodatek.
Podsumowanie: gdyby nie ten piekący ogonek to byłby fajny "babski" likierek z lasem iglastym w tle.
Dzięki serdeczne Pawle za możliwość degustacji.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#599
22-10-2011, 19:30
(22-10-2011, 18:52)tata1959 napisał(a): Forumowa:......Medalistka.
Praca zespołowa popłaca jak widać hahah.

(22-10-2011, 18:52)tata1959 napisał(a): Miodówka (miód spadziowy iglasty):
....... ogonek jakiś piekący nie wiem czy z mocy czy jakiś dodatek.

Może dodatek gałki tak przypieka, może dodatek II nalewu z dębu.

Filtrowanie tradycyjne, czyli: czas, gaza, płótno i płatki kosmetyczne.

Dzięki za recenzję i pozdrawiam.

Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#600
22-10-2011, 19:39
Gałka pewnie - poleży to może "zmięknie".
Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (47): « Wstecz 1 … 22 23 24 25 26 … 47 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
1 2 3 4 5 Dalej »

DRAJLA - Orzechówki, morwowa, śliwkowa, chmielinka i wiele innych .....


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 21:08 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa