11-02-2012, 16:59
Drugim zimowym winem ( wczoraj było pomarańczowe http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=12863), które postanowiłem spróbować jest wino z kiwi.
Na nastaw użyłem:
1. 2,5kg kiwi
2. 1kg cukru
3. 2g taniny
4. 4g kwasku cytrynowego
5. 3 l wody
6. 5g pożywki
7. 5g Drożdże Bayanus G-995
Przepis zapożyczyłem z http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
Dzień I
I etap:
Obrałem i pokroiłem w małe kawałki kiwi , dodałem 2ml Pektoenzymu, wszytko wsypałem do wiaderka, dodając 1kg cukru i ok 1,5l wody.
Całość wymieszałem, przekryłem gazą i odstawiłem na 12h
II etap:
Wstawiłem w słoiku MD
200ml wody + 4 łyżeczki cukru+ drożdże 5g + 3 g pożywki.
III etap:
Po 12h, przetarłem zawiesinę przez sito , uważając na pestki i wlałem do 5l balona.
IV . Dodałem MD, czekam na burzliwą fermentację.
Oto efekt
Pozdrawiam Paweł
Dzień II
Po 12h od dodania MD, wino straciło swój zielony kolor, utworzył się "kożuch" z namnożonych drożdży i zaczęła się fermentacje co widać po bąbelkach CO2, ulatujących z rurki
Na nastaw użyłem:
1. 2,5kg kiwi
2. 1kg cukru
3. 2g taniny
4. 4g kwasku cytrynowego
5. 3 l wody
6. 5g pożywki
7. 5g Drożdże Bayanus G-995
Przepis zapożyczyłem z http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
Dzień I
I etap:
Obrałem i pokroiłem w małe kawałki kiwi , dodałem 2ml Pektoenzymu, wszytko wsypałem do wiaderka, dodając 1kg cukru i ok 1,5l wody.
Całość wymieszałem, przekryłem gazą i odstawiłem na 12h
II etap:
Wstawiłem w słoiku MD
200ml wody + 4 łyżeczki cukru+ drożdże 5g + 3 g pożywki.
III etap:
Po 12h, przetarłem zawiesinę przez sito , uważając na pestki i wlałem do 5l balona.
IV . Dodałem MD, czekam na burzliwą fermentację.
Oto efekt
Pozdrawiam Paweł
Dzień II
Po 12h od dodania MD, wino straciło swój zielony kolor, utworzył się "kożuch" z namnożonych drożdży i zaczęła się fermentacje co widać po bąbelkach CO2, ulatujących z rurki