• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino z kiwi 2012 [Fotorelacja]

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z kiwi 2012 [Fotorelacja]
poulus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Wrocław
#1
11-02-2012, 16:59
Drugim zimowym winem ( wczoraj było pomarańczowe http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=12863), które postanowiłem spróbować jest wino z kiwi.

Na nastaw użyłem:

1. 2,5kg kiwi
2. 1kg cukru
3. 2g taniny
4. 4g kwasku cytrynowego
5. 3 l wody
6. 5g pożywki
7. 5g Drożdże Bayanus G-995

Przepis zapożyczyłem z http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm

Dzień I

I etap:

Obrałem i pokroiłem w małe kawałki kiwi , dodałem 2ml Pektoenzymu, wszytko wsypałem do wiaderka, dodając 1kg cukru i ok 1,5l wody.
Całość wymieszałem, przekryłem gazą i odstawiłem na 12h

II etap:
Wstawiłem w słoiku MD
200ml wody + 4 łyżeczki cukru+ drożdże 5g + 3 g pożywki.

III etap:
Po 12h, przetarłem zawiesinę przez sito , uważając na pestki i wlałem do 5l balona.

IV . Dodałem MD, czekam na burzliwą fermentację.
Oto efekt

Pozdrawiam Paweł


               

Dzień II

Po 12h od dodania MD, wino straciło swój zielony kolor, utworzył się "kożuch" z namnożonych drożdży i zaczęła się fermentacje co widać po bąbelkach CO2, ulatujących z rurki :)

   
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mared Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 171
Liczba wątków: 14
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: Ropczyce, podkarpackie
#2
11-02-2012, 17:47
Ale zieloneee :D
Extra to wygląda, pewnie z czasem kolor zaniknie,
ale zachęciłeś mnie do zrobienia winka z kiwi.
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#3
11-02-2012, 18:22
Poulus, oba balony masz mocno napełnione, pilnuj fermentacji, żeby wino z balona nie wyszło i żebyś nie musiał ścian od nowa malować :)
Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#4
11-02-2012, 19:52
Po wyklarowaniu wyjdzie kolor słomki, lekko wpadające w żółć
Szukaj
Odpowiedz
TomaszB Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2011
Lokalizacja: Lubsko - Lubuskie
#5
11-02-2012, 20:02
U mnie od tygodnia też kiwi dojrzewa :) Po niedzieli przystąpię do produkcji. Ale postąpię raczej techniką jak tu na forum stosowana.
Fermentacja w miazdze kilka dni i uzyskany sok do butli.
Zastosuję też drożdże mniej kilerskie :) - w lodówce mam o jakiegoś czasu M.D. Tokaya. Zobaczę czy ruszy.
Szukaj
Odpowiedz
poulus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Wrocław
#6
11-02-2012, 20:12
(11-02-2012, 20:02)TomaszB napisał(a): U mnie od tygodnia też kiwi dojrzewa :) Po niedzieli przystąpię do produkcji. Ale postąpię raczej techniką jak tu na forum stosowana.
Fermentacja w miazdze kilka dni i uzyskany sok do butli.
Zastosuję też drożdże mniej kilerskie :) - w lodówce mam o jakiegoś czasu M.D. Tokaya. Zobaczę czy ruszy.

Hmm, a ta "kilerskość " moich drożdży na czym polega ?
Pytam bo to już drugi post o tym, abym uważał na nastawy.
Aż się boję, że mi rurką ucieknie wino :)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Biniu Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2011
Nastrój: różany
#7
11-02-2012, 22:25
Bardzo odporne drożdże na niekorzystne warunki, siarkowanie, dociągają do wysokich %. Bardzo dobre do restartów i produkcji mocnych win, jak i tam gdzie warunki prowadzenia fermentacji są ciężkie jak np. w miodach, gdzie duże stężenie cukru mamy. W przypadku win lekkich ciężko jest zatrzymać fermentacje. Takie są opinie tutaj na forum, ja na bayanusach nic nie nastawiałem.
Szukaj
Odpowiedz
FACHOWIEC Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: CHOCIANÓW
#8
11-02-2012, 22:28
A tanina w jakim celu?
Szukaj
Odpowiedz
poulus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Wrocław
#9
12-02-2012, 08:10
(11-02-2012, 22:25)Biniu napisał(a): Bardzo odporne drożdże na niekorzystne warunki, siarkowanie, dociągają do wysokich %. Bardzo dobre do restartów i produkcji mocnych win, jak i tam gdzie warunki prowadzenia fermentacji są ciężkie jak np. w miodach, gdzie duże stężenie cukru mamy. W przypadku win lekkich ciężko jest zatrzymać fermentacje. Takie są opinie tutaj na forum, ja na bayanusach nic nie nastawiałem.

Zobaczymy jak to będzie z moimi winami, dotychczas robiłem wszystkie wina na Zamojskich. Do zimowych win jako, że w miejscu fermentacji jest dość chłodno max 12-13 C, wybrałem bayanusachy !

Dzięki za sugestię, pozdrawiam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
poulus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Wrocław
#10
12-02-2012, 08:12
(11-02-2012, 22:28)FACHOWIEC napisał(a): A tanina w jakim celu?

Tanina dodana aby wino, dobrze się klarowało, ponadto było w przepisie którego się trzymam http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm

Pozdarwiam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
ROBERT12 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 132
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Wrocław
#11
12-02-2012, 08:40
Nie wiem jak wy uważacie ale ja zrobiłem z kiwi mocne i wydaje mi się że jednak powinno być słabsze.Przy pomiarach blg gdy wino było słabsze,miało o wiele lepszy smak.Mój tok myślenia był taki że czym wino mocniejsze tym lepsze,teraz wiem że nie tędy droga,nie każdy surowiec nadaje się na mocne wino.
Pozdrawiam.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
TomaszB Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2011
Lokalizacja: Lubsko - Lubuskie
#12
12-02-2012, 11:03
poulus Trzymanie się przepisu trzymaniem. Ale weryfikuj go tym co piszą ludzie i jakie mają wnioski.
Nie jeden przepis ze strony głównej już dawno powinien zniknąć, lub przynajmniej powinien być urealniony...

Choć by "sławne" wino rodzynkowe, według przepisu ze strony głównej z rodzynek wydobywasz cukier i aromaty jedynie przez 3 dni. A w praktyce rodzynki ludzie w nastawach trzymają od 2 do 6 tygodni. Więc zdecydowanie dłużej.

Kiwi zawiera sporo tanim w skórkach. Na pewno dodanie ich nie zaszkodzi, ale łatwo przesadzić i może wino wyjść zbyt taniczne jak na ten owoc.
W sumie przepisy na wino z kiwi też ciut inaczej przedstawia główna a inaczej robią forum.

Warto czytać forum i zbierać doświadczenia innych osób. Przepis przepisem a życie często nie jedno weryfikuje w praktyce.

Im wino mocniejsze tym bardziej maskuje smaki i aromaty surowca. Im wino mocniejsze tym wymaga większej ilości słodyczy, a też nie pomaga w wydobyciu jego walorów.
Ja teraz staram się nie robić win mocniejszych niż 13-14% max.
Ale przez fazę mocnych nastawów chyba musi każdy na początku przejść, żeby dojść do wniosku że to nie to :)
Szukaj
Odpowiedz
poulus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Wrocław
#13
12-02-2012, 11:33
(12-02-2012, 11:03)TomaszB napisał(a): poulus Trzymanie się przepisu trzymaniem. Ale weryfikuj go tym co piszą ludzie i jakie mają wnioski.
Nie jeden przepis ze strony głównej już dawno powinien zniknąć, lub przynajmniej powinien być urealniony...

Choć by "sławne" wino rodzynkowe, według przepisu ze strony głównej z rodzynek wydobywasz cukier i aromaty jedynie przez 3 dni. A w praktyce rodzynki ludzie w nastawach trzymają od 2 do 6 tygodni. Więc zdecydowanie dłużej.

Kiwi zawiera sporo tanim w skórkach. Na pewno dodanie ich nie zaszkodzi, ale łatwo przesadzić i może wino wyjść zbyt taniczne jak na ten owoc.
W sumie przepisy na wino z kiwi też ciut inaczej przedstawia główna a inaczej robią forum.

Warto czytać forum i zbierać doświadczenia innych osób. Przepis przepisem a życie często nie jedno weryfikuje w praktyce.

Im wino mocniejsze tym bardziej maskuje smaki i aromaty surowca. Im wino mocniejsze tym wymaga większej ilości słodyczy, a też nie pomaga w wydobyciu jego walorów.
Ja teraz staram się nie robić win mocniejszych niż 13-14% max.
Ale przez fazę mocnych nastawów chyba musi każdy na początku przejść, żeby dojść do wniosku że to nie to :)

Dziękuję za sugestie ze skórkami od kiwi.
Ja obrałem kiwi,aby zminimalizować kwestie konserwacji owoców, przed podróżą do Polski!
Dlatego dodałem taninę, nie chodzi mi o to aby wino było mocna, a raczej o walory smakowe i tu się zgadzamy.
Pozdarwiam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
halvmork Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2011
#14
28-09-2012, 08:09
Witam, ja fermentowałem owoce w miazdze bez skórek, wino zrobiłem pół słodkie, mocne 16%. Obecnie czekam aż pokażą się znów owoce w rozsądnej cenie i w tym roku na pewno znów nastawię wino z kiwi.


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
przemekwu Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 27
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Wołów
Nastrój: Grand and dandy
#15
06-10-2012, 22:26
halvmork, jak ten korek później wyciągasz? :)
Szukaj
Odpowiedz
mariuszek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 890
Liczba wątków: 32
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Kołobrzeg
#16
07-10-2012, 16:27
(11-02-2012, 16:59)poulus napisał(a): 3. 2g taniny

Jaką używałeś z apteki ?
Klikadło
Czy winiarskiej ?
1...
2...
3...
Szukaj
Odpowiedz
fanta87 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 220
Liczba wątków: 12
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: Warszawa
#17
15-10-2012, 02:08
przemekwu ja wkładam śrubokręt w dziure i na szkle sobie podważam, korek wychodzi lekko bez przeciążeń i nie psuje się.

Kiedy sezon na kiwi się zaczyna bo ręcę się palą do roboty.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#18
15-10-2012, 09:41
(11-02-2012, 16:59)poulus napisał(a): ...Na nastaw użyłem:

1. 2,5kg kiwi
2. 1kg cukru
3. 2g taniny
4. 4g kwasku cytrynowego
5. 3 l wody
6. 5g pożywki
7. 5g Drożdże Bayanus G-995
...

Troche dużo owocu dałeś.
Może być za bardzo ekstraktywne.
Mnie takie trochę drażni.
Robiłem kilka razy i w różnych proporcjach, ale najlepsze wychodziło proporcjonalnie z 4-5kg na 10l wody. Właśnie takie następne zrobię.

Z sezonem to jest różnie. Widziałem np misiąc półtorej temu fajne owoce za 3zł/kg. Może jeszcze gdzieś znajdziesz.
Ja raczej nastawiam kiwi na przełomie styczeń/luty.
Szukaj
Odpowiedz
fanta87 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 220
Liczba wątków: 12
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: Warszawa
#19
15-10-2012, 18:03
No to może wstawię jeszcze z pomarańczy bo w grudniu na święta zawsze są a z kiwi poczekam ostatnio był koszyczek ok.5zl ale niezbyt atrakcyjnie wyglądają a w kerfurach czasem są 99gr/szt więc to nie czas.Będę wstawiać równiutko 15l.
Kiwi to chyba dosyć wdzięczny owoc w produkcji wina wygląda jakby lekko przez sito przechodziło , a ile dni polecacie fermentować ugniotki z md w otwartym balonie z 2 dni ?
Szukaj
Odpowiedz
werrek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2012
Nastrój: wytrawny :D
#20
23-10-2012, 19:02
hej,
Chciałbym się przyłączyć i popełnić damę 5 l z kiwi na próbę :)

Jakie najlepiej dać proporcje?

Drożdże mam bayanusa turbo fruit, bez piro i chce przefermentować moszcz około 5 dni w wiaderku a później zamknąć damę z rurą.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#21
24-10-2012, 07:17
A jakie ma być to wino? Bayanusy sugerują, że wytrawne albo bardzo mocne i słodkie. Jesteś pewny?
Przepis najogólniej: 2kg kiwi i syrop cukrowy do założonego procentu. Możesz dodać też 20-50dkg rodzynek do fermentowanej miazgi.
Szukaj
Odpowiedz
werrek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2012
Nastrój: wytrawny :D
#22
24-10-2012, 07:55
wino półsłodkie 14%
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#23
24-10-2012, 08:09
To zmień drożdże na np. Tokay albo Bordeaux.
Szukaj
Odpowiedz
werrek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2012
Nastrój: wytrawny :D
#24
24-10-2012, 13:05
A mogą być bayanusy g 995?
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#25
24-10-2012, 13:54
Nie, chyba, że chcesz otrzymać coś bardzo mocnego i raczej słodkiego.
Szanuj lepiej te Gcośtam, bo ponoć ich już nie będzie.
Przeznacz do miodów.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino z kiwi 2012 [Fotorelacja]


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-06-2025, 22:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa