15-04-2015, 16:48
Co myślicie na temat nastawienia winka z frugo? Mam zamiar spróbować do 5 l balonu zlać ok 4,5 litra frugo i dodac ok 500 g cukru. Może jakieś wskazówki i czy warto w ogóle takie winko nastawiać?
Wino z frugo
|
15-04-2015, 16:48
Co myślicie na temat nastawienia winka z frugo? Mam zamiar spróbować do 5 l balonu zlać ok 4,5 litra frugo i dodac ok 500 g cukru. Może jakieś wskazówki i czy warto w ogóle takie winko nastawiać?
15-04-2015, 17:11
Jeśli to sok to ja bym próbował, napój czy inne cuda - nie.
15-04-2015, 17:19
To zły pomysł. Wino można próbować robić ze sklepowych soków kartonowych 100% soku, a napój owocowy może mieć cokolwiek w swoim składzie, i choć nie jestem w tej dziedzinie żadnym ekspertem to dam sobie rękę uciąć, że zapewne nie ma w nim naturalnych, dobrej jakości soków. Takich rzeczy należy unikać nie tylko w produkcji wina ale też w codziennej diecie. Ja odradzam zdecydowanie.
15-04-2015, 19:26
Frugo to chemia, nie nadaje się.
15-04-2015, 19:40
Ja bym zrobil, w składzie czarnego frugo wsumie tylko barwnik jest sztuczny reszta to soki zagęszczone i woda. (Tylko nie spodziewałbym się szału)
15-04-2015, 20:24
15-04-2015, 21:09
Zrób lepiej z CocaColi
15-04-2015, 21:18
Z Coca coli już ktoś niedawno próbował. Był taki wątek.
15-04-2015, 21:24
No dobra, to z Hoop Coli
15-04-2015, 21:27
Ewentualnie z Polo Cocty.
15-04-2015, 21:33
Taaak, widzę że temat wciąga,
muszę się rozejrzeć następnym razem w Biedronce, co tam ciekawego jeszcze z napoi znajdę Teraz poważnie. Nawiasem szerszenie, osy i muchy uwielbiają fermentującą Multivitaminę. Proponuję z niej jakieś winko ukręcić. Może jakiś konkursik zrobimy? Kto byłby chętny? Degustacja kilku źródeł na jakimś zlocie za rok np.? Po nagrody uderzymy do producenta
15-04-2015, 21:54
2 razy zafermentował mi napój jabłko + mięta tymbarku
[attachment=14997]
16-04-2015, 08:22
20% soków z czego w większości jabłkowy i cytrynowy, reszta w ilościach śladowych. Chemii jakiejś strasznej w tym nie ma, to i fermentować powinno. Można by ramach eksperymentu jakiegoś różowca nastawić, wodę zastępując frugo. Może znajdzie się jakiś radosny eksperymentator, ktoś tu na forum twierdził "Wino można zrobić ze wszystkiego oprócz lepiku i papy" to i z tego się zrobi. Do odważnych świat należy
16-04-2015, 08:31
18-05-2015, 16:47
19-05-2015, 08:21
Dawno, dawno temu był na forum niejaki Gucio, który robił wino z cebuli. Wszystko dokładnie opisał, ze zdjęciami surowców, ale niestety potem zamilkł na amen
19-05-2015, 10:27
Mi się udało zrobić nastaw z cebuli w celach kulinarnych- nastaw ma już prawie rok, marynowałem już w tym mięso i jest świetne. Życzę trochę bardziej otwartych umysłów- nie każę nazywać tego winem ale nikt mi nie wmówi że takie działanie nie ma sensu bo karkówka zamarynowana w tym specjale była wyśmienita.
19-05-2015, 16:32
Wejde do potoku offtopa, grishnok powiedz coś więcej na temat cebulowego do marynat, jakiej było mocy i ile dałeś cebuli na 1l?
19-05-2015, 16:42
Wybacz, dostęp do zeszytu z dzienniczkiem win będę miał dopiero za kilka dni, wtedy Ci wszystko rozpiszę jak będziesz chętny. O ile pamiętam celowałem w coś ok 14%, robione na samej białej cebuli.
Aleśmy wątek zacebulili
19-05-2015, 16:52
I dobrze jestem mięsofilem więc przydałoby mi się coś do marynowania. Jak będziesz mieć dostęp to podziel sie wiedzą I jeszcze czy z tej typowej polskiej cebuli brązowej (lub czerwonej) też coś wychodzi pozytywnego?
19-05-2015, 17:45
Mówiąc biała miałem na myśli tą naszą najbardziej pospolitą cebulę. Pewnie z czerwonej i tej drugiej białej też coś wyjdzie. Można poczynić eksperymenty- na pewno będę w tym roku ponownie nastawiał więc czemu by nie spróbować innych rodzai.
Ps polecam wydzielić oddzielny sprzęt do tego wina np dedykowaną rurkę do obciągów. Cebula skutecznie wżera się we wszystko. Wybaczcie że kazałem czekać aż miesiąc na info. "Cebula 2014" Nastaw na balon 20 litrów Zakładana moc ~15%. 3 kg posiekanej cebuli wrzuciłem do balonu, wlałem 13,5l wody z 4 kg cukru, dodałem drożdży(niestety nie pamiętam jakie te drożdże były- prawdopodobnie Enovini). Po niecałym miesiącu odcedziłem cebulę od nastawu i dodałem resztę wody z cukrem- 3l+ 0.9 kg. Cebulka dojrzewała potem niecały rok w piwniczce- niezbyt chce się klarować ale jako że nie jest przeznaczona do zwyczajnego picia jestem w stanie jej to wybaczyć. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|