• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 29 30 31 32 33 … 71 Dalej »

Miód ze świeżych fig`

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Miód ze świeżych fig`
KubaCz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 40
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Kielce/Chęciny
#1
09-07-2012, 10:10
Witam serdecznie,

W sierpniu jadę do Chorwacji na wakacje i pomyślałem, że przywiozę świeże figi.

Czy ktoś wstawiał trójniaka z fig?
Szukaj
Odpowiedz
R-Jacek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 982
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Kalisz
Nastrój: optymista
#2
10-07-2012, 21:15
Z fig trójniaka nie zrobisz.
Ale trójniaka z figami można !
Mdły w smaku wyjdzie, zatem skoro ma być egzotyczny to może na dokładkę jakich kwaśnych owoców w Chorwacji dokupisz.

Jacek
Szukaj
Odpowiedz
von Vinentropp Offline
Akcjonariusz
******
Liczba postów: 1.087
Liczba wątków: 36
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: między rewelką a deprechą
#3
11-07-2012, 07:08
(10-07-2012, 21:15)R-Jacek napisał(a): Mdły w smaku wyjdzie
Jacek

Oj mdły, mdły... Robiłem nalewkę w Grecji na świeżych figach i był to kompletny niewypał. Ratowałem ją potem (skutecznie ) figami suszonymi.
Kiedyś w Chorwacji zbieraliśmy wiadrami figi z opuszczonego sadu. Był z nich potem wspaniały dżem. Bez dodatku cukru. Przesmażenie dodaje walorów smakowych.
Może wtedy trzeba dopiero zafermentować ???
Szukaj
Odpowiedz
KubaCz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 40
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Kielce/Chęciny
#4
12-07-2012, 09:00
Może rzeczywiście je trochę podgrzać. Może cukry w nich trochę się skarmelizyują i uaktywnią. Jeszcze to przemyślę. Proszę o więcej opinii :)
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#5
12-07-2012, 14:25
Po to dodaje się kwasek żeby nie wyszedł mdły.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 29 30 31 32 33 … 71 Dalej »

Miód ze świeżych fig`


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-06-2025, 20:11 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa