20-08-2012, 23:58
witam, na dniach będe przygotowywał - trójniak wielokwiat niesycony,teorie podstawową chyba nabyłem, z praktyką leże, tj. mój pierwszy miód. Zwracam się z prośbą o pomoc i konstruktywną krytykę.
1. Składniki: 6 l wody mineralnej niegazowanej, 3 l miodu (późne kwiaty lipy, gryki, kwiaty polne, spadź) kupiony od Polskiego Pszczelarza, 10g Bayanusy, 18 g kwasu cytrynowego, DAF, Activit. Wszystko w 10 l gąsiorze.
2. Przygotowanie MD: 10 g drożdży, 3 łyżeczki miodu, 200 ml wody (temp 30-35 st C), wymieszać, odczekać 30 min, wlać do nastawu.
3. Nastaw: pozostała część wody i miodu zostanie połączona z sobą w temp. 30-35 st. C. Wlanie do gąsiora.
4. Napowietrzanie: nie mam pompki akwariowej, postanowiłem że pomieszam z 10 min gąsiorem.
5. Tworzenie brzeczki: dodać MD do nastawu i wymieszać, wrzucić cukromierz o dużej skali. Gdy temp. spadnie do 20 st. C zrobić odczyt i dodać miodu lub wody tak aby blg było na 34 - 36.
6. I dodanie pożywki: po 6-12 h od dodania drożdży jak zauważalne bedzie ich rozmnażanie 3,6 g DAF i 4,5 Activit (pożywkę dodać po rozpuszczeniu w małej ilości brzeczki).
7. II dodanie pożywki: teoretycznie gdy blg dojdzie do 8-10 blg w ilości 1,8 g DAF, 4,5 g Activit
8. Zlanie brzeczki: 1 - 2 miesiące od dodania drożdży do nastawu.
9. Dodanie kwasku cytr. 18 g i 1 g pirosiarczynu potasu.
10. Dojżewanie w gąsiorze 2 lata
Każdego dnia fermentacji mieszanie
Moja teoria już ma kilka słabych stron.
Opierałem sie pisząc plan na info Łódzkiego Klubu Winiarzy gdzie podają że 2 cz. pożywki dodać gdy miód osiągnie 8-10 blg natomiast doczytałem, że to jest odpowiedni poziom końcowy a dotego ciekaw jestem czy blg tak nisko mi zejdzie.
Kolejna sprawa to pH, zaryzykuje aby nie sprawdzać - czy słusznie?
W moim procesie produkcji jeszcze problemowe są weekendy podczas których nie będe przy miodzie, a wiec rozruch planuje w pn.
To na tyle teorii, czekam na uwagi, a od pn będe dokumentować tutaj praktykę. Z góry dzięki
1. Składniki: 6 l wody mineralnej niegazowanej, 3 l miodu (późne kwiaty lipy, gryki, kwiaty polne, spadź) kupiony od Polskiego Pszczelarza, 10g Bayanusy, 18 g kwasu cytrynowego, DAF, Activit. Wszystko w 10 l gąsiorze.
2. Przygotowanie MD: 10 g drożdży, 3 łyżeczki miodu, 200 ml wody (temp 30-35 st C), wymieszać, odczekać 30 min, wlać do nastawu.
3. Nastaw: pozostała część wody i miodu zostanie połączona z sobą w temp. 30-35 st. C. Wlanie do gąsiora.
4. Napowietrzanie: nie mam pompki akwariowej, postanowiłem że pomieszam z 10 min gąsiorem.
5. Tworzenie brzeczki: dodać MD do nastawu i wymieszać, wrzucić cukromierz o dużej skali. Gdy temp. spadnie do 20 st. C zrobić odczyt i dodać miodu lub wody tak aby blg było na 34 - 36.
6. I dodanie pożywki: po 6-12 h od dodania drożdży jak zauważalne bedzie ich rozmnażanie 3,6 g DAF i 4,5 Activit (pożywkę dodać po rozpuszczeniu w małej ilości brzeczki).
7. II dodanie pożywki: teoretycznie gdy blg dojdzie do 8-10 blg w ilości 1,8 g DAF, 4,5 g Activit
8. Zlanie brzeczki: 1 - 2 miesiące od dodania drożdży do nastawu.
9. Dodanie kwasku cytr. 18 g i 1 g pirosiarczynu potasu.
10. Dojżewanie w gąsiorze 2 lata
Każdego dnia fermentacji mieszanie
Moja teoria już ma kilka słabych stron.
Opierałem sie pisząc plan na info Łódzkiego Klubu Winiarzy gdzie podają że 2 cz. pożywki dodać gdy miód osiągnie 8-10 blg natomiast doczytałem, że to jest odpowiedni poziom końcowy a dotego ciekaw jestem czy blg tak nisko mi zejdzie.
Kolejna sprawa to pH, zaryzykuje aby nie sprawdzać - czy słusznie?
W moim procesie produkcji jeszcze problemowe są weekendy podczas których nie będe przy miodzie, a wiec rozruch planuje w pn.
To na tyle teorii, czekam na uwagi, a od pn będe dokumentować tutaj praktykę. Z góry dzięki