23-08-2012, 18:01
Witam wszystkich forumowiczów.
Z zamiłowania jestem kucharzem, entuzjastą win i pasjonatem smaku.
Sam od niedawna robię nalewki oraz miody. Dla własnej satysfakcji. Alkohol mnie jako tako nie interesuje ale aromaty i smak jakie można uzyskać dają mi przyjemność z degustacji.
Wracając do tematu :-)
Jeszcze nie butelkowałem dwójniaka. Mam w piwnicy mój pierwszy dwójniak lipiec, który wzorowo odfermentował i wyklarował. Dojrzewa teraz a ja się zastanawiam jak mu podnieść kwasowość. Zrobiłem eksperyment z cytryną i kwaskiem. Dodałem do kupionego dwójniaka lipiec od jarosa. Dodałem kwasku w jednej butelce i cytryny w drugiej. Odstawiłem na 3 dni szczelnie zamkniete. Mam wrażenie, że miód po dokwaszeniu stracił sporo z bukietu. Próbka porównawcza bez dodatków wypadła dużo lepiej.
I to mnie zastawnowiło.
Czy jesłi dprawię na 2 lata przed butelkowaniem to miód odzyska swój bukiet ? Macie jakieś z tym doświadczenie ?
Dzięki wielkie.
Z zamiłowania jestem kucharzem, entuzjastą win i pasjonatem smaku.
Sam od niedawna robię nalewki oraz miody. Dla własnej satysfakcji. Alkohol mnie jako tako nie interesuje ale aromaty i smak jakie można uzyskać dają mi przyjemność z degustacji.
Wracając do tematu :-)
Jeszcze nie butelkowałem dwójniaka. Mam w piwnicy mój pierwszy dwójniak lipiec, który wzorowo odfermentował i wyklarował. Dojrzewa teraz a ja się zastanawiam jak mu podnieść kwasowość. Zrobiłem eksperyment z cytryną i kwaskiem. Dodałem do kupionego dwójniaka lipiec od jarosa. Dodałem kwasku w jednej butelce i cytryny w drugiej. Odstawiłem na 3 dni szczelnie zamkniete. Mam wrażenie, że miód po dokwaszeniu stracił sporo z bukietu. Próbka porównawcza bez dodatków wypadła dużo lepiej.
I to mnie zastawnowiło.
Czy jesłi dprawię na 2 lata przed butelkowaniem to miód odzyska swój bukiet ? Macie jakieś z tym doświadczenie ?
Dzięki wielkie.