• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 28 29 30 31 32 … 71 Dalej »

Czym najlepiej uzyskać odpowiednią kwasowość

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czym najlepiej uzyskać odpowiednią kwasowość
Szpak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: Toruń
#1
23-08-2012, 18:01
Witam wszystkich forumowiczów.

Z zamiłowania jestem kucharzem, entuzjastą win i pasjonatem smaku.
Sam od niedawna robię nalewki oraz miody. Dla własnej satysfakcji. Alkohol mnie jako tako nie interesuje ale aromaty i smak jakie można uzyskać dają mi przyjemność z degustacji.
Wracając do tematu :-)

Jeszcze nie butelkowałem dwójniaka. Mam w piwnicy mój pierwszy dwójniak lipiec, który wzorowo odfermentował i wyklarował. Dojrzewa teraz a ja się zastanawiam jak mu podnieść kwasowość. Zrobiłem eksperyment z cytryną i kwaskiem. Dodałem do kupionego dwójniaka lipiec od jarosa. Dodałem kwasku w jednej butelce i cytryny w drugiej. Odstawiłem na 3 dni szczelnie zamkniete. Mam wrażenie, że miód po dokwaszeniu stracił sporo z bukietu. Próbka porównawcza bez dodatków wypadła dużo lepiej.
I to mnie zastawnowiło.
Czy jesłi dprawię na 2 lata przed butelkowaniem to miód odzyska swój bukiet ? Macie jakieś z tym doświadczenie ?


Dzięki wielkie.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
23-08-2012, 19:02
Nie miałem takiego przypadku, utraty aromatu po dokwaszeniu.
Miody komercyjne niestety maja mało wspólnego z naszymi domowymi i taka próba jest nie miarodajna.
Szukaj
Odpowiedz
Szpak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: Toruń
#3
24-08-2012, 08:40
Dziękuję za odpowiedz. Najlepszym sposobem będzie zrobić trochę dokwaszonego i trochę bez i zobaczymy. Gdyby tylko dało się osiągnąć taką równowagę miedzy cukrem a kwasowością jak np. w najlepszych 5-6 putnionowych tokajach to taki dwójniaczek był by absolutnie napojem doskonałym. Pewnie tak z 20 - 30 lat prób i błedów i może się uda :-)

Jak macie jakieś przemyślenia do w/w tematu to piszcie bo każda wskasówka się przyda.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#4
24-08-2012, 08:58
Zrób miareczkowanie i dodaj kwasku aby być w okolicy 8g/l. Dodać więcej zawsze możesz. Dwójniak jest i tak słodszy niż Tokaj aszú 6 puttonyos.
Szukaj
Odpowiedz
Szpak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: Toruń
#5
24-08-2012, 10:29
No tak...Tyle tylko że kwasek podobno chemia i niezdrowy.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#6
24-08-2012, 10:32
Nie wpadaj w paranoję. Każde nasze jedzenie to chemia. Jak nie chcesz dodać kwasku to wyciśnij cytryny.
Szukaj
Odpowiedz
Szpak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: Toruń
#7
24-08-2012, 15:52
Wiesz ja mam takie podejście artystyczne :-) Rozważam jeszcze kwas winowy ale zanim dodam to musze się obczytać.

Dodawałeś może do miodów ?

Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#8
24-08-2012, 16:37
To nie podejście artystyczne ale ... tu mógłbyś się obrazić.

Kwasek cytrynowy - C6H8O7
Kwas winowy - C4H6O6

To tyle jeśli idzie o chemię.
Szukaj
Odpowiedz
Szpak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: Toruń
#9
24-08-2012, 18:11
....czyli jeden grzyb :-(

Dzięki
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#10
24-08-2012, 18:58
Ja do miodów owocowych, gdy miałem potrzebę uzupełnienia kwasowości dodawałem mieszankę kwasów które nie występowały w owocach, Gdy np. głównym kwasem wystepujący w owocach był kwas cytrynowy, poziom kwasowości regulowałem dodając mieszankę 50% kwasu winowego oraz 50% kwasu jabłkowego. Dawało to dobre rezultaty smakowe, gdyż finalnie miód zawierał wszystkie trzy kwasy owocowe.
Do miodów można również stosować mieszankę kwasów (tzw. regulator kwasowości) z Biowinu. Zawiera ona w równych częściach kwasy jabłkowy winowy i cytrynowy.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
****
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: ....czy pozostanie wiosny tęsknota?
Nastrój: Ktoś wie...
#11
15-09-2012, 20:09
...i szkoda tylko,że w porównaniu z kwaskiem ta mieszanka Biowinowska jest tak droga. Ale zdecydowanie (jak dla mnie) jest o "niebo lepsza" od zwykłego kwasku.
Szukaj
Odpowiedz
stam222 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 386
Liczba wątków: 11
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Kraina nisko latających stonek
Nastrój: zawsze doskonały
#12
16-09-2012, 03:59
(23-08-2012, 18:01)Szpak napisał(a): Odstawiłem na 3 dni szczelnie zamkniete. Mam wrażenie, że miód po dokwaszeniu stracił sporo z bukietu. Próbka porównawcza bez dodatków wypadła dużo lepiej.
O to tutaj chodzi, że 3 dni to stanowczo za mało, żeby smaki się przegryzły, uwydatniły i dojrzały.
Weź 3-4 buteleczki dodaj do każdej inną porcję kwasku ( w każdej co raz więcej) dokładnie opisz butelki i odstaw do chłodnej piwnicy na kilka miesięcy. Po takim czasie możesz degustować swojego 2-niaka i wybrać opcję najbardziej Tobie pasującą. Wtedy możesz dokwasić resztę nastawu wg. proporcji z próbek.
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#13
16-09-2012, 13:06
(24-08-2012, 08:58)Boullii napisał(a): Zrób miareczkowanie i dodaj kwasku aby być w okolicy 8g/l.

8g rozumiem, że to tak dla dwójniaka, jak to ma sie w przypadku innych miodów, np trójniaka?

(24-08-2012, 18:58)kguser napisał(a): Gdy np. głównym kwasem wystepujący w owocach był kwas cytrynowy, poziom kwasowości regulowałem dodając mieszankę 50% kwasu winowego oraz 50% kwasu jabłkowego.

Gdzie kupić kwas jabłkowy?
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 28 29 30 31 32 … 71 Dalej »

Czym najlepiej uzyskać odpowiednią kwasowość


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-05-2025, 11:40 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa