31-08-2012, 09:25
Witam.
Czy możecie sprawdzić czy dobrze wyliczyłem dodatek cukru?
Wino wg przepisu KGUSERA.
- moszcz z jabłek (mieszanych) 23,1l
- woda 3l
- sok pomarańczowy 3l
- rodzynki 0,8kg
Razem wyszło 29,1l nastawu.
Chcę 13% wino.
13% x 16,9 = 219,7g/l
Poprawka na niecukry:
4 x (26,1 / 29,1) = 4 x 0,89 = 3,6
Blg nastawu = 12 (zmierzone) - 3,6 = 8,4
8,4 x 10 = 84g/l cukru w nastawie
Aby było 13% potrzeba abyt drożdże przerobiły jak wyliczyłem 219,7g/l. Po odjęciu cukrów z nastawu mamy:
219,7 - 84 = 135,7g/l
Więc trzeba dodać:
135,7 x 29,1 = 3949g cukru
Rodzynki miały 68g cukru na 100g, więc 68 x 8 (800g dodałem) = 544g cukru w rodzynkach.
Ostatecznie dodajemy cukru:
3949 - 544 = 3405g
Czy dobrze to wyliczyłem? Niby ok, ale na oko wydaje się za mało cukru na taką ilość nastawu. Może jabłka miałem słodkie?
Czy możecie sprawdzić czy dobrze wyliczyłem dodatek cukru?
Wino wg przepisu KGUSERA.
- moszcz z jabłek (mieszanych) 23,1l
- woda 3l
- sok pomarańczowy 3l
- rodzynki 0,8kg
Razem wyszło 29,1l nastawu.
Chcę 13% wino.
13% x 16,9 = 219,7g/l
Poprawka na niecukry:
4 x (26,1 / 29,1) = 4 x 0,89 = 3,6
Blg nastawu = 12 (zmierzone) - 3,6 = 8,4
8,4 x 10 = 84g/l cukru w nastawie
Aby było 13% potrzeba abyt drożdże przerobiły jak wyliczyłem 219,7g/l. Po odjęciu cukrów z nastawu mamy:
219,7 - 84 = 135,7g/l
Więc trzeba dodać:
135,7 x 29,1 = 3949g cukru
Rodzynki miały 68g cukru na 100g, więc 68 x 8 (800g dodałem) = 544g cukru w rodzynkach.
Ostatecznie dodajemy cukru:
3949 - 544 = 3405g
Czy dobrze to wyliczyłem? Niby ok, ale na oko wydaje się za mało cukru na taką ilość nastawu. Może jabłka miałem słodkie?
