• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 86 87 88 89 90 … 92 Dalej »

Wino jabłkowe

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino jabłkowe
Romcio Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2012
#1
31-08-2012, 09:25
Witam.

Czy możecie sprawdzić czy dobrze wyliczyłem dodatek cukru?

Wino wg przepisu KGUSERA.

- moszcz z jabłek (mieszanych) 23,1l
- woda 3l
- sok pomarańczowy 3l
- rodzynki 0,8kg


Razem wyszło 29,1l nastawu.

Chcę 13% wino.

13% x 16,9 = 219,7g/l

Poprawka na niecukry:
4 x (26,1 / 29,1) = 4 x 0,89 = 3,6

Blg nastawu = 12 (zmierzone) - 3,6 = 8,4

8,4 x 10 = 84g/l cukru w nastawie


Aby było 13% potrzeba abyt drożdże przerobiły jak wyliczyłem 219,7g/l. Po odjęciu cukrów z nastawu mamy:

219,7 - 84 = 135,7g/l

Więc trzeba dodać:
135,7 x 29,1 = 3949g cukru

Rodzynki miały 68g cukru na 100g, więc 68 x 8 (800g dodałem) = 544g cukru w rodzynkach.

Ostatecznie dodajemy cukru:
3949 - 544 = 3405g


Czy dobrze to wyliczyłem? Niby ok, ale na oko wydaje się za mało cukru na taką ilość nastawu. Może jabłka miałem słodkie? ;)
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
31-08-2012, 09:41
Błędnie przyjąłeś, że 23,1 moszczu da 23,1 soku. Przyjmij wydajność 50-65% w zależności czym będziesz wyciskał.
Szukaj
Odpowiedz
Gaspar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 77
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: Poznań
#3
31-08-2012, 09:44
Mi wyszło, że powinno być 4,5 kg cukru bez cukru z rodzynek i 3 l soku pomarańczowego.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#4
31-08-2012, 09:49
Gaspar jak żeś to policzył ? Przy 4,5 kg cukru to mi wychodzi prawie 16% a miało być 13%. Mnie wyszło, że potrzeba tylko 3 kg cukru.
Szukaj
Odpowiedz
Romcio Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2012
#5
31-08-2012, 09:57
No ale to jest już moszcz/sok wyciśnięty po zadaniu pekto piro i przez pieluchę.

DOdam, że 12blg to pomiar soku z jabłek i pomarańczy już wymieszanych.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#6
31-08-2012, 10:20
To dlaczego nie piszesz tego od razy, nikt jasnowidzem nie jest.
No to po korekcie wychodzi mi, że musisz dodać w sumie około 3,6 kg cukru.
Szukaj
Odpowiedz
Romcio Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2012
#7
31-08-2012, 10:24
Przepraszam:) Dopiero zaczynam.

Myślałem że jak napiszę moszcz to wiadomo że to już otrzymany moszcz w przeciwnym razie napisałbym hmm 23kg jabłek.


Czyli 36kg - mi wyszło 3,4kg. Mniej więcej ok.

A widzisz może różnice w wyliczeniach?
Szukaj
Odpowiedz
Gaspar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 77
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: Poznań
#8
31-08-2012, 10:24
Moje niedopatrzenie, źle wstawiłem sobie ilość soku z jabłek - faktycznie potrzeba w zaokrągleniu 3,6kg cukru, przepraszam.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#9
31-08-2012, 10:28
(31-08-2012, 10:24)Romcio napisał(a): Przepraszam:)

Czyli 36kg - mi wyszło 3,4kg. Mniej więcej ok.

No nie wiem :chytry: 32,6 kg różnicy :diabelek:

Bazowałem na twoich danych ale trochę je zaokrągliłem. 0,2 kg cukru to żadna różnica więc tok obliczeń można uznać za poprawny.
Szukaj
Odpowiedz
Romcio Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2012
#10
01-09-2012, 18:53
Super:) Dzięki. Napiszę jakie wyszło.
Szukaj
Odpowiedz
Madzialena Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: nowy sezon czas zacząć :D
#11
04-09-2012, 13:11
Mam pytanie jeśli chodzi o wino z jabłek. Po jakim czasie ma nastąpić pierwsze zlanie wina i oddzielenie osadu? Moje winko ma tydzień. Narazie bardzo ładnie "pracuje". Jest jakieś 3 pęcherzyki na 1 s. Narazie osadu nie widzę ale czy jest jakiś termin ściągania?
:pomocy:
Szukaj
Odpowiedz
Romcio Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2012
#12
04-09-2012, 15:15
Jak się zakończy burzliwa fermentacja. Jak blg będzie ok 0.

Moje ma 4 dni:) zostawiłem korek z waty i czekam aż zacznie tworzyć się piana. Trochę mnie martwi to że jej jeszcze nie ma. Wino syczy, rodzynki się obracają:)
Szukaj
Odpowiedz
Madzialena Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: nowy sezon czas zacząć :D
#13
06-09-2012, 11:00
Ja miałam pianę od samego początku zlania soku i cukru do balona. Obecnie minął tydzień i z 20blg na początku winko zeszło do 11blg. Narazie czekam aż zejdzie do 0blg tak jak radzisz i doleję trzeci raz cukier. Narazie winko jest za mało słodkie jak dla mnie ale % jest już prawie ok:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Romcio Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2012
#14
06-09-2012, 11:03
Winko nie ma być słodkie na tym etapie. Poczekaj aż zejdzie blg do <4 i dodaj ostatnią porcję cukru. Potem jak drożdże zjedzą cały cukier (wino będzie wytrawne) zlewasz kilka razy a na końcu dosładzasz do smaku.
Szukaj
Odpowiedz
Madzialena Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: nowy sezon czas zacząć :D
#15
06-09-2012, 11:07
Ok. Dzięki za poradę. A mam pytanie. W jakim czasie winko zejdzie do 0blg? Wiem że trudno to ocenić, ale chodzi mi o to co jaki czas mam sprawdzać wartość blg?
Szukaj
Odpowiedz
Romcio Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2012
#16
06-09-2012, 11:24
Spokojnie sprawdzaj co kilka - kilkanaście dni. Jak zauważysz że np nie bulka to sprawdzaj.
Szukaj
Odpowiedz
Madzialena Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: nowy sezon czas zacząć :D
#17
06-09-2012, 11:29
Dzięki wielkie. Zauważyłam że już zwalnia tempo bulkania:) Mam jeszcze jedno pytanie. Kiedy zrobić pierwsze ściąganie wina z nad osadu?
Szukaj
Odpowiedz
Gaspar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 77
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: Poznań
#18
06-09-2012, 11:42
Jak zobaczysz, że bulkanie ustało to ściągasz znad osadu. No chyba, że nie chcesz czekać aż drożdże mają pracować dalej bo np. osiągnęłaś zakładany %, a winko jeszcze tam powolutku pyka :) Zlewasz wtedy i siarkujesz, coby mikroby ubić w ilości 1 do 2g piro na 10 litrów wina. Przy trudniejszych drożdżach (G995) możliwe, że i więcej piro będzie potrzebne aby je ukatrupić :D
Szukaj
Odpowiedz
Madzialena Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: nowy sezon czas zacząć :D
#19
06-09-2012, 11:47
Chcę osiągnąc zawartość % między 13-15%. A przede mną jeszcze jedna część soku z cukrem do dodania. Założyłam sobie dodanie 4kg cukru który rozpuściłam w 2 litrach wody. Podzieliłam na trzy części. Dwie już dodałam w ciągu tygodnia - moje drożdże tak szybko przerabiają:diabelek: Teraz czekam zgodnie z radą do osiągnięcia 0blg i dodam trzecią część. I moje pytanie: Czy najpierw zlewać winko znad osadu i dopiero dodać ostatnią część cukru czy nie?
Szukaj
Odpowiedz
Gaspar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 77
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: Poznań
#20
06-09-2012, 11:53
Absolutnie nie! Zlewając osad przed 3 partią cukru wylejesz do klozetu większość drożdży... Nagle może się okazać, że winko by stanęło na amen...
Szukaj
Odpowiedz
Madzialena Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: nowy sezon czas zacząć :D
#21
06-09-2012, 11:57
No to bym narobiła:placze:
Ale jak dobrze jest mieć blisko poradę osób bardziej doświadczonych:)
Szukaj
Odpowiedz
Gaspar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 77
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: Poznań
#22
06-09-2012, 11:59
:)
Pierwsze zlanie znad osadu zawsze po zakończeniu burzliwej fermentacji po dodaniu wszystkich przewidzianych partii cukru.
Szukaj
Odpowiedz
Madzialena Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: nowy sezon czas zacząć :D
#23
06-09-2012, 12:02
Dzięki wielkie. Ciekawa jestem kiedy moje winko będzie dobre do wypicia... Już nie mogę się doczekać efektów:D
Szukaj
Odpowiedz
Biniu Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2011
Nastrój: różany
#24
06-09-2012, 12:04
Za rok będzie w sam raz. Co do zlania pierwszego, to wtedy gdy już przefermentuje cały cukier, blg poniżej 0.
Szukaj
Odpowiedz
Madzialena Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Grójec
Nastrój: nowy sezon czas zacząć :D
#25
06-09-2012, 12:08
Ok. Dzięki. Z niecierpliwością będę czekać na efekty:D
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 86 87 88 89 90 … 92 Dalej »

Wino jabłkowe


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 05:54 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa