19-04-2012, 08:10
Witam
Robiłem już kilka win i wyszły dobrze. Pierwszy raz będę robił wino z jabłek. Posiadam oczywiście sokowirówkę. W przepisie pisze że lepiej jest użyć samego soku bez dodawania wody. Chcę nastawić 25 L, chciałbym aby wino miało 17%, podpowiedzcie ile będę potrzebował kg jabłek na 25 L wina.
Korzystając z przepisu moszcz zrobiłbym według takich proporcji:
- 25 litrów soku
- 7 kg cukru (cukier rozpuściłbym w soku z jabłek)
- drożdże (fermivin ?gotowe bez namnażania)
- pożywka 10 g ?
Zrobić z tego moszcz i odstawić na 2 dni po 2 dniach do balona ?
pozdrawiam
Robiłem już kilka win i wyszły dobrze. Pierwszy raz będę robił wino z jabłek. Posiadam oczywiście sokowirówkę. W przepisie pisze że lepiej jest użyć samego soku bez dodawania wody. Chcę nastawić 25 L, chciałbym aby wino miało 17%, podpowiedzcie ile będę potrzebował kg jabłek na 25 L wina.
Korzystając z przepisu moszcz zrobiłbym według takich proporcji:
- 25 litrów soku
- 7 kg cukru (cukier rozpuściłbym w soku z jabłek)
- drożdże (fermivin ?gotowe bez namnażania)
- pożywka 10 g ?
Zrobić z tego moszcz i odstawić na 2 dni po 2 dniach do balona ?
pozdrawiam