• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
1 2 3 4 5 … 12 Dalej »

Dereniówka

Strony (31): « Wstecz 1 … 21 22 23 24 25 … 31 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dereniówka
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#551
02-11-2011, 12:25
Ten drugi nalew, ja trzymałbym minimum rok.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#552
15-11-2011, 11:28
TEQUILA napisał(a):
palinka napisał(a):Okej, zjadacie w czekoladzie; pomysł bomba. Ale jak usuwacie pestki? Toć można przy tym cierpliwość stracić!

A jak usuwasz pestki jedząc wiśnie , czereśnie lub śliwki ?
Te akurat dają się łatwo drylować:diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Ajom Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
#553
26-12-2011, 23:26
Chciałbym zapytać, jak długo musi klarować się nalewka z derenia? "Wszystkie płyny" zlałem do jednego naczynia. Przefiltrowałem przez watę umieszczoną w lejku i umieściłem w 5 l baniaku (szklana butla -nalewki wyszło prawie 5l). Teraz świadomy, że jeszcze coś się wytrąci chciałbym odczekać odpowiednią ilość czasu i porozlewać do butelek. Tylko jak długo teraz czekać? Z góry dziękuję za pomoc.
Szukaj
Odpowiedz
Kargulena Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 946
Liczba wątków: 9
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Leszno
#554
26-12-2011, 23:41
Trudno powiedzieć.Niekiedy po kilku miesiącach nalewka nie zrzuca już nic, niekiedy jeszcze po roku i więcej.Obserwuj i rozlewaj.
Szukaj
Odpowiedz
Tadeusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 5
Dołączył: 04 2008
Lokalizacja: Opole
Nastrój: znakomity
#555
27-12-2011, 19:37
Musisz bardzo pilnować przy zlewaniu aby nie poruszyć niesłychanie delikatnego osadu który powstaje z łupiny powlekającej owoce derenia. Jest on bardzo lekki i ruchliwy podczas zlewania.
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#556
27-12-2011, 21:32
Czas osadzania zależy też od temperatury, na ogół po 6-8 miesiącach w temp pokojowej jest ok, ale i tak po ok roku jeszcze będzie delikatny osad na dnie.
Szukaj
Odpowiedz
Rafi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Radzymin
#557
15-02-2012, 18:52
Pozwólcie, że wrócę jeszcze do sprawy postawienia drugiego nalewu. Pierwszy raz chcę to zrobić, stąd niepewność.
Tata, piszesz że drugi nalew zlewasz po 8 tygodniach, drajla - że powinien stać minimum rok. To duże rozbieżności. Czy czegoś może nie zrozumiałem? Chodzi oczywiście o czas maceracji po zlaniu pierwszego syropu cukrowego.
Druga moja wątpliwość - jaką ilością alkoholu zalać owoce? Czy odmierzając alkohol brać pod uwagę pierwotną wagę owoców (jaką miały przed pierwszym zalaniem), czy wagę realną, aktualną (po zlaniu syropu cukrowego)? Ja kombinuję, że należałoby to wypośrodkować. Mniej, niż za pierwszym razem, ale więcej, niż wynikałoby to z aktualnej wagi owoców, po ściągnięciu soku przez cukier. Pozostawienie pierwotnej ilości alkoholu sprawi chyba, że nalewka będzie zbyt mało intensywna. Nie może też płynu być tyle, by to miało odpowiadać wadze bieżącej (czyli litr na kg owocu), bo przecież pomarszczone owocki powinny się pięknie wygładzić wciągając większość płynu... No, ale może nie do końca dobrze kombinuję, jęśli tak - wyprowadźcie mnie z błędu!
Szukaj
Odpowiedz
Ajom Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
#558
15-02-2012, 21:17
Rafi, ja robiłem dwa nalewy na dereniówkę. Jeżeli przypadnie Ci do gustu, możesz skorzystać z mojego sposobu. A więc, od początku: Do słoja wsypałem 2 kg owoców derenia, które zalałem spirytusem 70% tak żeby alkohol był ponad owoce ok 4 cm. Taki nastaw stał 6 tygodni. Po tym czasie do powyższego nastawu wsypałem cukier (ok 0,7kg) i potrzymałem aż cukier się rozpuści (owoce, alkohol, cukier potrząsane regularnie). Jak cukier się rozpuścił zlałem cały nalew do gąsiorka (super nalewka). Za radą forumowiczów postanowiłem zrobić drugi nalew. Owoce ponalewkowe, które były sobie cały czas w słoju zalałem ponownie alkoholem 70% i potrzymałem ok 6 tygodni. Po tym czasie spróbowałem i nalew był naprawdę bardzo dobry:slinka:. Nie dodawałem już cukru. Owoce, które pozostały wyrzuciłem bo już nie miałem pomysłu co z nimi zrobić. Na początku chciałem mieć oddzielnie nalew pierwszy i drugi, ale wymieszałem je razem i mam teraz ok 5 litrów bardzo smacznej i mocnej nalewki , która się aktualnie klaruje po filtrowaniu.
Jeszcze nigogo nie częstowałem ani nie dawałem na prezent (co lubię robić). Mam zamiar potrzymać conajmniej rok do pierwszej degustacji. Aromat i smak jest naprawdę niesamowity. Jest to moja pierwsza dereniówka, może dlatego jestem taki zachwycony jej wyjątkowością.
Wg mnie zalewanie dereni po cukrze jest trochę ryzykowne ponieważ mogą wchłonąć sporo alkoholu. Ale może w tym temacie niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni forumowicze.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Rafi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Radzymin
#559
16-02-2012, 08:16
(15-02-2012, 21:17)Ajom napisał(a): Wg mnie zalewanie dereni po cukrze jest trochę ryzykowne ponieważ mogą wchłonąć sporo alkoholu.

No właśnie stąd moje pytanie...
Moja dereniówka też pierwsza, i też wyjątkowo wyjątkowa :tancze:
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#560
16-02-2012, 11:44
(15-02-2012, 18:52)Rafi napisał(a): ...- jaką ilością alkoholu zalać owoce?

Proponuję zalać wódką 40% tak, żeby alkohol przykrył tylko owocki. I ewentualnie, jak wypiją to uzupełnić do przykrycia.

Po 8 tygodniach (tata1959 ) spróbuj czy smak i aromat już Tobie odpowiadają. Jeżeli nie, to zostaw i próbuj co miesiąc, aż uznasz, że już Tobie smakuje.



Szukaj
Odpowiedz
dziabol4 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 22
Dołączył: 09 2011
#561
16-08-2012, 10:06
Znajomy mnie poprosił o zamówienie derenia. Będę miał go jutro, ale znajomy w tak zwanym międzyczasie wyjechał nad morze. Będzie za tydzień. Czy owoce można zamrozić i po rozmrożeniu użyć w nalewce? Wiem, że to nie dzika róża gdzie to nawet wskazane dlatego pytam ekspertów:)

Jak się okaże, że trzeba ich użyć to nic zlego się nie stanie, będę miał po prostu więcej dereniówki:)
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#562
16-08-2012, 10:10
Można mrozić.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
dziabol4 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 22
Dołączył: 09 2011
#563
16-08-2012, 10:48
A czy mrożenie wpłynie na ostateczny smak?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#564
16-08-2012, 12:12
Będzie najwyżej trochę mniej kwaskowa, ale tylko trochę.
Szukaj
Odpowiedz
Ajom Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
#565
17-09-2012, 21:26
Udało mi się nazbierać 5 kg dojrzałego, bardzo ładnego derenia. W piątek rano było dość dużo owoców nie tylko na ziemi, ale jeszcze na drzewach. Pojechałem dzisiaj żeby dozbierać i nie było już wcale. Wszystko zebrane. Tak dojrzałego derenia jaki udało mi się zebrać w tym roku nie widziałem jeszcze. Nastawiłem dwa 5 litrowe słoje. Chętnie wstawiłbym zdjęcia, ale nie umiem zrobić. Ubiegłoroczna dereniówka już smakuje bardzo dobrze. Jak zwykle większość rozdałem na prezenty.
Szukaj
Odpowiedz
Rafi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Radzymin
#566
04-10-2012, 20:03
(16-02-2012, 11:44)drajla napisał(a):
(15-02-2012, 18:52)Rafi napisał(a): ...- jaką ilością alkoholu zalać owoce?

Proponuję zalać wódką 40% tak, żeby alkohol przykrył tylko owocki. I ewentualnie, jak wypiją to uzupełnić do przykrycia.

Po 8 tygodniach (tata1959 ) spróbuj czy smak i aromat już Tobie odpowiadają. Jeżeli nie, to zostaw i próbuj co miesiąc, aż uznasz, że już Tobie smakuje.

drajla, tata... i inni którzy staną przed podobnym dylematem - odpowiem jak ja zrobiłem.
Nalałem znacznie mniej alkoholu, niż wypadało by to z pierwotnej wagi surowych owoców, nieco więcej niż wg ich wagi po zlaniu syropu cukrowego. Niestety, nie pamiętam już dzisiaj ile konkretnie, a nie zapisałem... Oczywiście dereń "spęczniał" wciągając płyn, ale nie wrócił do pierwotnej objętości, pozostał mocno zmarszczony (wie co go czeka, niechybnie go zjem). Co do czasu maceracji, to jakieś 3-4 tygodnie temu zlałem nalew. Po 6-8 tygodniach maceracji smak był nie do przyjęcia, bez porównania do smaku 1 nalewu po takim samym okresie czasu. Mniej więcej po o 3-4 miesiącach stawał się akceptowalny, ale nie na tyle, by zlewać. Dzisiaj (gdy zalałem już dereń'2012) nie żałuję, że zrobiłem "2" na zeszłorocznych. Naturalnie, smak "2" można poprawiać wedle własnego gustu cukrem, czy eksperymentować z innymi dodatkami; ja jeszcze nic nie dodawałem, da się pić z przyjemnością.
Użyłem "nektaru" 40 lub 45% - znowu mnie pamięć zawodzi. Niepodważalnym atutem 2 nalewu jest powszechna dostępność napojów wyskokowych podanej mocy. 40% czy 45% w zupełności wystarczy, przekroczenie tej mocy o choćby 5% mogłoby się okazać zbyt dużo, jak dla mnie przynajmniej - moc wlewanych % na 2 nalew w zasadzie jest równa ilości % finalnie spożywanych.
Szukaj
Odpowiedz
boryba Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 51
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: okolice Sanoka/Lublin
#567
06-10-2012, 19:14
Zlałem nalew spirytusowy z 4,5kg derenia i w 3 słojach zasypałem cukrem po 0,5 kg. Resztę chcę dosłodzić miodem. Dereń robię pierwszy raz więc mam pytanie - ile drodzy koledzy polecacie jeszcze do tego miodu?? I jaki miód pasuje do derenia??

W tej chwili mam około 4,2 l pięknego nalewu. No i 3 słoje na oknie w każdym 1,5 kg derenia i 0,5 kg cukru?

Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#568
06-10-2012, 19:23
Z tą ilością cukru to będzie niezły ulepek. Ale jak lubisz :). Nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie. Dlaczego? Każdy lubi inny poziom słodyczy. Ja bym dał 100g miodu (każdy miód który nie zdominuje nalewki np wielokwiatowy, akacjowy).
Szukaj
Odpowiedz
boryba Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 51
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: okolice Sanoka/Lublin
#569
06-10-2012, 19:36
Na stronie głównej jest w przepisie że na 1kg derenia idzie od 0,5 do 1 kg cukry. Ja mam 4,5 kg derenia i 1,5 kg cukru. Nastawy jeszcze nie połączone. Mogę zawsze zmniejszyć ilość syropu. A jeśli chodzi o smak to nie lubię za słodkich ale też za wytrawnymi nie przepadam.

wg szybkich obliczeń będę miał około 5 l płynu i 1,5 kg cukru. Czy 300g/litr to za dużo dla derenia??

Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#570
06-10-2012, 19:46
Ja daję 100g na litr. Nalewka jest moim zdaniem dość słodka. Owoce też mają w sobie cukier. Jak nie połączyłeś nalewów to daj początkowo 1/3 syropu. Resztę dodawaj aż poziom słodyczy będzie Ci odpowiadał.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#571
06-10-2012, 20:05
Robię teraz derenia typu F naparstek z dodatkiem miodu malinowego, drugi z miodem wrzosowy. można będzie spróbować różnic smakowych. Jak ktoś będzie chciał, a mi projekt wypadnie dobrze.
1,5 kg derenia+ 1/2 cukru powinno być w sam raz, ale tak jak radzi krzysztof1970 - dolewaj syropu porcjami.
Szukaj
Odpowiedz
boryba Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 51
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: okolice Sanoka/Lublin
#572
06-10-2012, 20:10
(06-10-2012, 20:05)drajla napisał(a): Robię teraz derenia typu F naparstek z dodatkiem miodu malinowego, drugi z miodem wrzosowy. można będzie spróbować różnic smakowych. Jak ktoś będzie chciał, a mi projekt wypadnie dobrze.
1,5 kg derenia+ 1/2 cukru powinno być w sam raz, ale tak jak radzi krzysztof1970 - dolewaj syropu porcjami.


ale ja mam 3 x1,5 kg derenia i w każdym po 0,5 kg cukru.

Będę dodawał porcjami i dopasuję. ale rozumiem że Drajla radzisz (wg tego postu wyżej)1,5 kg derenia 0,5 kg cukru?? czy to literówka i miało być 4,5 kg??
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#573
06-10-2012, 20:17
Czyli masz dobrze.
Tak dla pełnego wyjaśnienia:


1,5 kg derenia + 0,5 kg cukru, czyli 4,5 kg derenia+ 1,5 kg cukru. Dobrze, że masz w oddzielnych słojach.
Szukaj
Odpowiedz
boryba Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 51
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: okolice Sanoka/Lublin
#574
06-10-2012, 20:22
Dziękuję.

(06-10-2012, 20:17)drajla napisał(a): Czyli masz dobrze.

Bobrze, że masz w oddzielnych słojach.

a z ciekawości- dlaczego?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#575
06-10-2012, 20:27
Bo chcesz dodawać miodu.
Proponuję najpierw spróbować dodatek wymienionego na małej ilości. Jak podejdzie to działać dalej. A jak nie będzie smakowało to mała strata.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (31): « Wstecz 1 … 21 22 23 24 25 … 31 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
1 2 3 4 5 … 12 Dalej »

Dereniówka


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-11-2025, 02:31 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa