• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
1 2 3 4 5 … 12 Dalej »

Dereniówka

Strony (31): « Wstecz 1 … 22 23 24 25 26 … 31 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dereniówka
boryba Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 51
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: okolice Sanoka/Lublin
#576
11-10-2012, 16:16
po kilku dnaich cukier się rozpuścił a owocki pomarszczyły :) zlałem i wyszło 2 l soku.

Dodałem 1 litr do 4 maceratu i chyba ta słodkość mi odpowiada.

Zostało zatem 1 l syropu cukrowego. I tu pytanie. Owoce ponowie zalałem 45% spirytusem ok 2 cm nad wierzch i poczekam ok 2 miesiące. I czy potem dodać do drugiego maceratu ten 1 litr syropu czy jakoś inaczej go zagopodarować??
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#577
11-10-2012, 17:37
Nie śpiesz się. Zostaw syrop może się przydać do dosłodzenia kolejnego nalewu. Może jakiś kupażyk z innym owocem zbyt wytrawnym lub mało pijalnym zrobisz. Jak już naprawdę musisz coś z tym natychmiast zrobić to podrasuj spirem i będzie likierek.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#578
14-10-2012, 06:41
O suszonego derenia zapytaj kolegę o nicku winnygrzemek, może jeszcze ma.
Szukaj
Odpowiedz
jaszczompik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Jak zwykle rewelacyjny
#579
14-10-2012, 20:45
Niedawno robiłem nalewkę z derenia. Już stoi sobie spokojnie rozlana w butelkach i zauważyłem, że zaczęła się krystalizować. Na dnie pojawiają się takie małe kryształki. Na początku było ich niewiele, a dzisiaj spojrzałem i jest ich coraz więcej. Nie wiem czy to normalne, ale wydaje mi się, że raczej nie. Da się coś z tym zrobić?
Szukaj
Odpowiedz
Kasialeria Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: woj.lubuskie
#580
10-11-2012, 17:47
krysztalki moge sie wytracac z braku... akcyzy ;)
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#581
10-11-2012, 18:52
(14-10-2012, 20:45)jaszczompik napisał(a): Na dnie pojawiają się takie małe kryształki.
Chyba cukier się krystalizuje. Podaj ile czego dałeś.
Szukaj
Odpowiedz
Ajom Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
#582
12-11-2012, 16:57
[quote='boryba' pid='252638' dateline='1349548604']Na stronie głównej jest w przepisie że na 1kg derenia idzie od 0,5 do 1 kg cukry. Ja mam 4,5 kg derenia i 1,5 kg cukru. Nastawy jeszcze nie połączone. Mogę zawsze zmniejszyć ilość syropu. A jeśli chodzi o smak to nie lubię za słodkich ale też za wytrawnymi nie przepadam.

wg szybkich obliczeń będę miał około 5 l płynu i 1,5 kg cukru. Czy 300g/litr to za dużo dla derenia??

Hej,
Ja dodaję podobną ilość cukru do nalewki dereniowej. Staram się utrzymać proporcję żeby nie było dla mnie za słodkie, a i wszystkim smakuje. 2 kg derenia, 2 litry spirytusu 70% (czasem robię tak, że jak zaleję 2 kg derenia 2 litrami spirytusu to dosypuję derenia żeby alkohol tylko przykrywał owoce). Trzymam to wszystko 2 miesięce i do tego wsypuję cukier w ilości 1/3 objętości spirytusu, czyli ok 0,65 kg. Trzymam to jeszcze razem 1 miesiąc. Po tym czasie zlewam, wstępnie filtruję i odstawiam na 6 miesięcy do klarowania.

Owoce derenia zalewam jeszcze raz spirytusem 70 %. Trzymam tak pół raku. Po tym czasie zlewam do owoców wsypuję cukier 0,2 kg na litr uzyskanej nalewki. Po rozpuszeniu cukru mieszam nalewy i mam super nalewkę z drugiego nastawu. Jedyna różnica to kolor jest mniej intensywny od nalewki z pierwszego nastawu. W tym roku dodam trochę suszonych jagód to kolor się zrobi sie bardziej czerwony. Myślę, że dla konsumenta różnica będzie niewyczuwalna.

Do pierwszego nalewu cukier już dodałem. Muszę poczekać teraz do końca listopada i zlewam pierwszy nalew.

Pozdrawiam wszystkich nalewkowiczów.
Szukaj
Odpowiedz
Ajom Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
#583
12-11-2012, 17:13
(12-11-2012, 16:57)Ajom napisał(a): [quote='boryba' pid='252638' dateline='1349548604']Na stronie głównej jest w przepisie że na 1kg derenia idzie od 0,5 do 1 kg cukry. Ja mam 4,5 kg derenia i 1,5 kg cukru. Nastawy jeszcze nie połączone. Mogę zawsze zmniejszyć ilość syropu. A jeśli chodzi o smak to nie lubię za słodkich ale też za wytrawnymi nie przepadam.

wg szybkich obliczeń będę miał około 5 l płynu i 1,5 kg cukru. Czy 300g/litr to za dużo dla derenia??

Hej,
Ja dodaję podobną ilość cukru do nalewki dereniowej. Staram się utrzymać proporcję żeby nie było dla mnie za słodkie, a i wszystkim smakuje. 2 kg derenia, 2 litry spirytusu 70% (czasem robię tak, że jak zaleję 2 kg derenia 2 litrami spirytusu to dosypuję derenia żeby alkohol tylko przykrywał owoce). Trzymam to wszystko 2 miesięce i do tego wsypuję cukier w ilości 1/3 objętości spirytusu, czyli ok 0,65 kg. Trzymam to jeszcze razem 1 miesiąc. Po tym czasie zlewam, wstępnie filtruję i odstawiam na 6 miesięcy do klarowania.

Owoce derenia zalewam jeszcze raz spirytusem 70 %. Trzymam tak pół raku. Po tym czasie zlewam do owoców wsypuję cukier 0,2 kg na litr uzyskanej nalewki. Po rozpuszeniu cukru mieszam nalewy i mam super nalewkę z drugiego nastawu. Jedyna różnica to kolor jest mniej intensywny od nalewki z pierwszego nastawu. W tym roku dodam trochę suszonych jagód to kolor się zrobi sie bardziej czerwony. Myślę, że dla konsumenta różnica będzie niewyczuwalna.

Do pierwszego nalewu cukier już dodałem. Muszę poczekać teraz do końca listopada i zlewam pierwszy nalew.

Pozdrawiam wszystkich nalewkowiczów.

Od hej jest mój wpis ale zamiast cytuj wcisnąłem edytuj - stąd taki dziwny mój wpis. Sorry.
Szukaj
Odpowiedz
jaszczompik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 49
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: Jak zwykle rewelacyjny
#584
24-11-2012, 13:11
Te kryształki w karafce wyglądają naprawdę ładnie dlatego ich nie chciałem ruszać, ale w którymś słoiku był taki jeden samotny kryształek i dzisiaj go wyciągnąłem i okazało się, że to jest cukier. Dałem kilo derenia, 70 dag derenia, 0,25l wody i pólytra spirytusu.
Szukaj
Odpowiedz
Ajom Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
#585
18-12-2012, 14:51
Dałem kilo derenia, 70 dag derenia, 0,25l wody i pólytra spirytusu.

To jest wg mnie dosyć duża ilość cukru jak na dereń. Ja daję maksymalnie 1/3 wagi derenia, co i tak daje dosyć dużą słodycz.

W tym tygodniu będę zlewał pierwszy nalew i zalewał drugi raz, wg rad Drajli na ok 1 rok.
Szukaj
Odpowiedz
Ajom Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
#586
03-01-2013, 17:05
(18-12-2012, 14:51)Ajom napisał(a): Dałem kilo derenia, 70 dag derenia, 0,25l wody i pólytra spirytusu.

To jest wg mnie dosyć duża ilość cukru jak na dereń. Ja daję maksymalnie 1/3 wagi derenia, co i tak daje dosyć dużą słodycz.

W tym tygodniu będę zlewał pierwszy nalew i zalewał drugi raz, wg rad Drajli na ok 1 rok.


Czy ktoś może pomóc. Zalałem drugi raz dereń. Z doświadczenia wiem, że drugi nalew jest mniej nasycony kolorem niż nalew pierwszy. Czy dodanie suszonych jagód (jak to jest sugerowane w przepisach) nasyci nalew kolorem, tak żeby wizualnie był taki sam jak nalew pierwszy?
Czy te jagody zmieniają kolor nalewki na inny niż dereniowy?

Do pierwszego nalewu nie dodaję jagód.

Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#587
03-01-2013, 17:29
(03-01-2013, 17:05)Ajom napisał(a): Czy te jagody zmieniają kolor nalewki na inny niż dereniowy?
Jagody dają kolor ciemniejszy. Oczywiście to zależy ile dodasz suszonych jagód i na jaką ilość płynu.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#588
03-01-2013, 17:32
Do pierwszego nalewu daje się jagody.
Ja do drugiego nalewu nie dodaję już nowych jagód, a nalewka i tak uzyskuje ładny kolor.
Na dereniu to i trzeci nalew można zrobić. Wtedy drugi należy potrzymać 2 razy dłużej niż pierwszy, a trzeci np. rok. Chociaż w takiej sytuacji do trzeciego już bym coś tam próbował dodać albo gdyby wyszedł za mało smakowity to bym go skupażował z jakąś inną nalewką.
Szukaj
Odpowiedz
Ajom Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: Bydgoszcz
#589
05-01-2013, 12:03
Dzięki za informację. Ja nie dodawałem do pierwszego nalewu jagód bo miałem bardzo dojrzały dereń i kolor jest bardzo dobry, idealny. Drugiego nalewu nie chcę mieszac z pierwszym a chciałbym żeby kolor był taki sam. Z ubiegłorocznego doświadczenia wiem, że dereń z drugiego nalewu smakiem nie ustępuje pierwszemu to jednak kolor nie jest tak intensywny jak z pierwszego nalewu. Dlatego pomysł żeby do drugiego nalewu dodac jagód. Tylko obawiam się, że jagody mogą zmienic kolor na całkiem inny. Poczekam trochę jeszcze, najwyżej przed zlaniem dodam trochę jagód żeby podciągnąc kolor. Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#590
05-01-2013, 14:45
Proponuję zrobić próbę dodając do 100 ml parę suszonych jagód. W chwili kiedy kolor będzie Tobie odpowiadał to sobie przecedzisz.
Szukaj
Odpowiedz
yas Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 68
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Gdańsk
Nastrój: ulotny
#591
05-01-2013, 16:29
Jeśli chodzi o kolor to u mnie w przypadku takiego sobie owocu derenia sprawdził się bardzo dobrze późny mocno dojrzały czarny bez w malutkiej ilości.Na smak nie wpłynął.
Eksperymentalne połączenie dereń+ czarny bez+ młody liść maliny też polecam, bardzo fajne . W zeszłym roku derenia za mało miałam to kombinowałam. I zanosi się, że całkiem trafione te eksperymenta;)
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#592
06-01-2013, 19:41
Skosztowaliśmy dziś dereniówki solera medalowej (ostatni składnik z 2011, najstarszy z 2009) i kolor nadal się zmienia, traci nuty czerwieni, na rzecz brązów, ciemnego złota, etc.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#593
15-08-2013, 12:10
Po raz pierwszy dereń u mojej teściowej obrodził w takiej ilości ;)

   

Na dwóch krzewach pełno owocków i zaczynam powoli zbierać, to co spada po otrzęsinach :P
Szukaj
Odpowiedz
Wacek Offline
Wermut - meister
***
Liczba postów: 872
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Białystok
#594
15-08-2013, 18:48
Ja musiałem podeprzeć gałęzie żeby się nie połamały ! Nie trzęsę będę zbierć całkowicie dojrzałe .
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#595
15-08-2013, 19:46
Moje pół litra owoców jeszcze żółtawe. Muszę podlewać drzewko taka susza.
Kiedy ja się doczekam ambitniejszych plonów? :placze:
Szukaj
Odpowiedz
aviatik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 84
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2011
Lokalizacja: Warszawa
#596
16-08-2013, 08:41
Chciałbym się upewnić czy to co znalazłem to dereń pijalny ;) ?


   

Owoc twardy, trudno odchodzi od pestki, kwaśny jak...:nie_powiem:
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#597
16-08-2013, 10:11
Wygląda jak dereń.
Pestka jedna, wydłużona.
Szukaj
Odpowiedz
aviatik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 84
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2011
Lokalizacja: Warszawa
#598
16-08-2013, 10:51
Jedna, wydłużona.
Te czerwone owoce już słabo się trzymają krzaka ale są strasznie kwaśne. Zrywać czy jeszcze czekać?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#599
16-08-2013, 11:09
Zbierać te, które opadną po lekkim potrząśnięciu krzakiem.
Niestety mój dereń w tym roku już opada, chociaż jest też mało dojrzały. Kwasior :)

Najwyżej dodasz więcej cukru lub miodu.
Szukaj
Odpowiedz
Wacek Offline
Wermut - meister
***
Liczba postów: 872
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Białystok
#600
16-08-2013, 12:00
(16-08-2013, 10:51)aviatik napisał(a): Jedna, wydłużona.
Te czerwone owoce już słabo się trzymają krzaka ale są strasznie kwaśne. Zrywać czy jeszcze czekać?
Nie zrywać , zbierać te co same spadły i są miękkie . Nalewkę odkwasić BIANCO NEVE do smaku .


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (31): « Wstecz 1 … 22 23 24 25 26 … 31 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
1 2 3 4 5 … 12 Dalej »

Dereniówka


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-06-2025, 02:33 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa