10-04-2013, 22:19
Witam winiarzy chciałem się podzielić z wami moim winem z czeremchy przepis wźiąłem z tego forum oczywiśćie nastaw zrobiłem na balon 54l x 2 ,po czym zlałem wszystko do jednego balona dodałem jeszcze 1kg cukru w litrze wody i wyszło mi dokładnie 52l wina czeremchowego.24kwietnia tego roku minie dokładnie 6 miesięcy jak się klaruje.Nie dawałem żadnych drożdźy winiarskich ,ani nic z tych rzeczy.3lata temu robiłem wino eksperymentalnie też z czeremchy w gąsiorze 5l tak na próbe wyszło wyśmienite w smaku.Jak dałem koleżance butelkę to nie mogła się od niej oderwać takie wyszło wyśmienite.Eksperyment powtórzyłem 2 lata temu tylko z tym iż w balonie 54l ale czeremchy uzbierałem tyle,że wyszło ledwo ok 15l wina,w smaku też wyszło bardzo dobre.Do tego co na zdjęciach wina z czeremchy dałem w sumie 23kg cukru na 61kg czeremchy z początku były 2 balony 54l zapchane po 30,5kg czeremchy.Jak myslicie mocne wyjdzie mi wino?????? Jak myślicie ile % można z wina z czeremchy wyciągnąc by można było trzymać je w balonie pochylonym by był zamoczony korek do wina dębowy by wino leżało np 50lat ile musi mieć % .bo słyszałem,że powyżej 15 czy 16% nadaje się do długotrwałego leżakowania.Chcę takie coś zrobić,gdyż raz,że jestem początkującym winiarzem od lat i lubię eksperymentować z winami jak również chcę zrobić dużo więcej i dać po prostu do piwnicy i niech w przechyle leżą balony,bo mam ich w sumie kilka sztuk..
http://www.tinypic.pl/o5vylhjtx2in
http://www.tinypic.pl/mxneez7gn8ih
http://www.tinypic.pl/5ptdqtodumso
http://www.tinypic.pl/zxxauyk7x3tw
http://www.tinypic.pl/o5vylhjtx2in
http://www.tinypic.pl/mxneez7gn8ih
http://www.tinypic.pl/5ptdqtodumso
http://www.tinypic.pl/zxxauyk7x3tw