• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nasze pasje, czyli co robimy oprócz trunków › Wędzarnie, wędzenie i grillowanie
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym

Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#1
17-08-2014, 17:03
Ot i zbrzydło sklepowe "poprawne" żarcie i zbudował ja wędzarnię, grill, piec chlebowy w jednym.
Po co mi żreć lakierowane wędliny, bigos (czy gołąbki) niedogotowany, jak Pan B. przykazał, na gazie, mięso "wypieczone" w godzinę, skoro mogę jak dawniej dosmaczone, "dostałe" i smakowite.
Dwa miesiące roboty (po pracy), jakaś tam kasa i (prawie) MAM.
Tylko deski na drzwi się dosuszą i będzie komplet (do paleniska wymalowane-farbą ognioodporną już schną).
Inspiracją była grillowędzarnia Wojtka Minora z bratniego forum tylko palenisko tak urządziłem, że może spełniać rolę pieca chlebowego (1 duża i jedna mała brytfanna), i grill jako oddzielny element "krajobrazu" bo po co mają zapachy grillowe wpływać na smak wędlin.
Jak już zamontuję drzwi to zamieszczę więcej fotek.
No i jak mi się zechce to dorobię siatki, które pozwolą w komorze wędzarniczej suszyć grzyby czy owoce.

   
Szukaj
Odpowiedz
Kargulena Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 946
Liczba wątków: 9
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Leszno
#2
17-08-2014, 17:39
Po prostu PIĘKNA BUDOWLA!!!
Moim marzeniem od zawsze było i jest postawienie czegoś takiego na mojej działce. I jak tylko uporam się z częścią mieszkalną i zamieszkam w remontowanym domu na mojej wsi to natychmiast zabieram się za budowę takiego cacka. Szczególnie interesuje mnie piec chlebowy. Zapewne zgłoszę się Heniu po szczegóły jeżeli mogę?
Gratuluję i zdawaj relację z pierwszego dymienia i pieczenia chleba.
Gratuluję i pozytywnie zazdraszczam :D
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#3
17-08-2014, 18:19
Bardzo fajnie to wygląda. Kiedy premiera??:)
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#4
17-08-2014, 18:45
O żesz Ty, Heniek!!! Jako murarz-amator (jakiś garaż, ganek czy tam parę ścianek działowych w życiu postawiłem - też po pracy, nota bene) widzę duży talent. Zazdraszczam... sam na psią budę miejsca nie mam.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#5
17-08-2014, 19:22
:brawo: Heniek, szczęka mi opadła, Super :polewam:
Może jakiś zlocik zrobimy? ;)
Mój grilownik chyba ma za niski komin, dym wychodzi nad paleniskiem :kwasny:
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#6
17-08-2014, 19:35
Ja pierwsze próby zrobię jak drzwi wstawię i jak łój zakupię (nie takie to łatwe) żeby części metalowe w grillu nasmarować (smalec spłynie więc sprawa warta zachodu).
Plan mam taki, żeby w któryś piątek zaczyn zrobić, w sobotę chleb nastawić "sranka", potem grill i: tutaj do wyboru, mięso, bigos lub gołąbki w piecu chlebowym sprawić, a na koniec wędlinki wszelakie. Ot i pewnie dnia braknie a jak piwniczka ucierpi!!!! Ho Hooooo.
Pewnie jednak warto.
PS. Szczegóły techniczne udostępniam za samą obietnicę postawienia ;););) tym bardziej, że drzwiczki do paleniska ("ocieplane" szamotem i uszczelniane) oraz mechanizm grilla płynnie regulowanego tak jakby same patenty wyszły w trakcie pracy.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#7
17-08-2014, 19:50
Heniek, to przynajmniej do Wysowej chleb z tego pieca przywieź ;)
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#8
17-08-2014, 19:51
Heniu ale pojechałeś:brawo: Ja jakieś 8 lat temu opracowałem coś bardzo bardzo podobnego. Zrobiłem projekt. Obudowałem w wiatę. Projekt gdzieś zaginął a i ja przeprowadziłem się:( Czekam z niecierpliwością na wyniki testu. Wielkie gratulacje.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#9
17-08-2014, 19:52
Piotrek jak zdążę to pewnie i tak się stanie.
Na wędliny nie starczy czasu, ale bodaj próby poczynię.

Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa. Tak na marginesie dodam, że fundament 3 lata czekał na "zagospodarowanie" to i ze sparwdzaniem "gwałtu" nie ma.
Życie.
Szukaj
Odpowiedz
juma Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 23
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2014
#10
17-08-2014, 20:01
Też chcę taką :)
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.678
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#11
17-08-2014, 20:24
Heniu rewelacja.
Ja o takim czymś marzę ale przed blokiem niestety nie wybuduję.
Ale wierzę, że nadejdzie taki czas kiedy wykorzystam Twoje plany.

SUPER :brawo:
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
Zołza Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 341
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2012
Lokalizacja: Słupsk
Nastrój: optymistyczny
#12
17-08-2014, 21:19

Oj , Tata1959 - będziesz Ty siatki zakładał i to z ochotą :D
Zaraz Cię coś wygna do lasu na " malutki " spacerek .
Gratuluję pomysłu Grażyna.
Szukaj
Odpowiedz
kryma Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 425
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2006
Nastrój: dobry
#13
18-08-2014, 05:47
Zaczynam się "kręcić" wokół takiego 'kombinatu" do wszelkiego jedzenia bo mam materiały i czas ale jedno mnie wstrzymuje i odstrasza Więcej jedzenia większy brzuch Okropne jest noszenie tych zbędnych ciężarów

Pozdrawiam

Maciej
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.420
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#14
18-08-2014, 20:00
No ........kombajn jak talala :brawo:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#15
18-08-2014, 21:11
Dzisiaj było pierwsze "techniczne" rozpalenie grilla po nasmarowaniu łojem części metalowych (pies, morda zakazana, zaraz starał się tenże lój wylizać).
Dym idzie w komin "jak cza" czyli założenia projektowe się sprawdziły.
Byli sąsiedzi, nalewka po krzyżacku z 2009 oraz inne. Oj, dobrze się tydzień zaczął.
Może jutro wrzucę filmik.
Z uruchomienia grilla oczywiście.
Szukaj
Odpowiedz
AMELIE Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 308
Liczba wątków: 4
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Radomyśl Wielki
#16
18-08-2014, 21:25
Heniu, a Ty podobno wędkarz jesteś.
Nie zapomnij o rybach, najlepsze do wędzenia to: leszcz, tołpyga, karp a smaku węgorza prosto z wędzarni nie da się opisać, POEZJA!
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#17
19-08-2014, 04:51
Heniek,
jak mogę pomarudzić, to ten daszek przed obiektem mogłeś zrobić trochę większy.
Z doświadczenia wiem, że przed grilownikiem przebywa się w różnych warunkach atmosferycznych ;)
W moim przypadku też takowego nie mam i rozwiesiłem na drzewach małą folię. Jak się to ładnie i równo zrobi nawet nie kłuje tak bardzo w oczy :D
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#18
19-08-2014, 06:24
Amelie - jeszcze o certach zapomniałaś/eś.
Poproszę o przepisa na tego karpia węgorskiego bo akurat karpie mam na stanie.

Piotrek - daszek wystaje, chyba, 35 cm i to musi wystarczyć bo taka szeroka była blacha plus to co naciągnąłem obróbkami. Do "zasiadek" mam 8 m od grilla duże zadaszenie przy domu.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#19
03-09-2014, 20:09
Grill już wypróbowany - trudno się do czegokolwiek uczepić. Płynna regulacja działa genialnie i już nie trzeba rękawic żeby zmienić wysokość rusztu. Na 3 tacki wystarczy 1 worek węgla i wszystko jest zagrillowane jak trzeba (mięska, kiełbaski, ziemniaczki, szaszłyki i cukinia z czosnkiem były).

Dzisiaj pociąłem deseczki olchowe do obicia wewnątrz komory wędzarniczej. Jeszcze tylko termometr dokupię, "plecy" obiję deskami (pomysł sąsiada Waldka) i zacznę polować na świniaki. Na razie przyjmuję "wycieczki" oglądających. Oj, pewnie podobnych kombajnów kilka "na wsi" powstanie.
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#20
03-09-2014, 20:18
Nie pisz posta pod postem, bo dostaniesz bana. Zresztą co tam ban! Będziesz musiał dzielić się szynką z wędzarni.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#21
04-09-2014, 05:55
(19-08-2014, 06:24)tata1959 napisał(a): ... przepisa na tego karpia węgorskiego bo akurat karpie mam na stanie...
Uuuu, miałem kiedyś okazję koło Przemyśla wędzonego karpika konsumować. R e w e l a c j a, polecam.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#22
04-09-2014, 06:12
Piotrek to było pewnie w Starzawie gdzie są duże stawy hodowlane.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#23
04-09-2014, 07:01
Pewnie tak, byliśmy w malutkiej wioseczce, która nazywa się Leszno, na bardzo przyjemnej imprezce.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#24
04-09-2014, 07:09
(03-09-2014, 20:09)tata1959 napisał(a): Na razie przyjmuję "wycieczki" oglądających.
Fajnie, fajnie, :spoko::spoko: ale w jakiej cenie sprzedajesz bilety na pokazy i czy można nabyć, drogą kupna- karnet?? :D:D
Szukaj
Odpowiedz
piksiak Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 406
Liczba wątków: 5
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Kielce
#25
04-09-2014, 07:09
Ludziska kochane o jakich wy mówicie pysznych karpiach prosto z wędzarni?? Ja jak pierwszą rybę wędziłem to była to makrela z marketu, która leżała tam pewnie ze 2 tygodnie bo skrzela to były już brunatne (innych rybek akurat nie było a ja się napaliłem na wędzenie ryb jak szczerbaty na suchary) i jak wyciągnąłem ją z wędzarni to zniknęła w ciągu 2 minut :D Drugą musiałem bronić aby teście spróbowali ale się nie udało - też zeżarli i krzyczeli jeszcze. Każda tłusta ryba wyciągnięta prosto z wędzareczki będzie przepyszna (chyba, że ktoś nie umie wędzić :D)!!
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Nasze pasje, czyli co robimy oprócz trunków › Wędzarnie, wędzenie i grillowanie
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 07:13 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa