13-06-2014, 15:24
Witam serdecznie.
Poza winem i w ostatnim czasie miodem, często robię cydry i cydropodobne. Zapomnijmy na chwilę o "prawdziwym cydrze" (sok z kilku gatunków świeżych jabłek + fermentacja i do butelek). ale wszelkie "pseudocydry", czyli eksperymenty. Czy ktoś z Was robi? Ostatnio robiłem straszny napój (ale było pijalne!):
- sok z jabłek (4L, kartonowe, 100%),
- sok z winogron 1L,
- sycone ze 30minut z 30g świeżego imbiru i 5g chmielu
Po miesiącu pijalne :-)
W weekend myślę o podobnym składzie, jednak:
- wywalić chmiel
- imbiru dać ze 100gram,
- dodać ze 100-200g miodu gryczanego.
Poza winem i w ostatnim czasie miodem, często robię cydry i cydropodobne. Zapomnijmy na chwilę o "prawdziwym cydrze" (sok z kilku gatunków świeżych jabłek + fermentacja i do butelek). ale wszelkie "pseudocydry", czyli eksperymenty. Czy ktoś z Was robi? Ostatnio robiłem straszny napój (ale było pijalne!):
- sok z jabłek (4L, kartonowe, 100%),
- sok z winogron 1L,
- sycone ze 30minut z 30g świeżego imbiru i 5g chmielu
Po miesiącu pijalne :-)
W weekend myślę o podobnym składzie, jednak:
- wywalić chmiel
- imbiru dać ze 100gram,
- dodać ze 100-200g miodu gryczanego.