22-11-2014, 16:07
Witam. Pierwszy raz zabieram się nza głóg za sobą mam już 2 wina ryżowe i 1 wiśniowe. Wszystkie w balonie 15l. Dziś zakupiłem balon 25l natomiast drożdże się mnożą już id wczoraj rano. W poniedziałek. mam zamiar wszystko zaczac gdyż MD będzie gotowa.
Głogu mam ponad 5kg. ~5.5kg Głóg był zbierany kilka dni temu także już po pierwszych przymrozkach. Przeleżał 2 dni w zamrażarce i teraz do poniedzialku poleży w lodówce.
Nie bardzo mogę znaleźć proporcje. Zawsze robiłem wino w taki sposób że dawałem wszystko do balona, zamykałem i później zlewałem samo wino i dochodziło sobie już bez owoców/ryżu. W każdym bądź razie wszystkie 3 wina wyszły smacznie
Szukałem trochę po forum ale nie znalazłem przepisu na balon 25l czyli na jakies 15-20l wina. Ile cukru i ile wody na te 5.5kg głogu. Może dodać coś jeszcze dla smaku?
Co ważne. Preferuje słodkie i nie koniecznie mocne wina. Kolo 12% było by idealne
Głogu mam ponad 5kg. ~5.5kg Głóg był zbierany kilka dni temu także już po pierwszych przymrozkach. Przeleżał 2 dni w zamrażarce i teraz do poniedzialku poleży w lodówce.
Nie bardzo mogę znaleźć proporcje. Zawsze robiłem wino w taki sposób że dawałem wszystko do balona, zamykałem i później zlewałem samo wino i dochodziło sobie już bez owoców/ryżu. W każdym bądź razie wszystkie 3 wina wyszły smacznie
Szukałem trochę po forum ale nie znalazłem przepisu na balon 25l czyli na jakies 15-20l wina. Ile cukru i ile wody na te 5.5kg głogu. Może dodać coś jeszcze dla smaku?
Co ważne. Preferuje słodkie i nie koniecznie mocne wina. Kolo 12% było by idealne