• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 71 Dalej »

Miód do leżakowania - jaki kupić? [prezent]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
kamilm119 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
02-12-2014, 12:04
Czołem! Niestety nie znalazłem opcji zadania pytania jako Gość na Waszym forum. Interesuje mnie pewna kwestia i potrzebuję rady specjalistów. Ja z zamiłowania jestem piwowarem domowym, ale wino i miód - to nie moja działka.

Mam bratanka w wieku około roczek. Chciałbym kupić mu coś, co będzie leżakowało i uszlachetniało się tak, by mógł to otworzyć na swoją osiemnastkę.

Trochę boję się trzymac tyle czasu zwykłe wino, whiskey chyba też nie dojrzewa w butelce - chyba najbardziej odpowiedni będzie miód pitny.

Czy możecie mi drodzy Użytkownicy poradzić - jaki produkt mogę kupić tak, by mógł spokojnie leżakować i stać się jakimś naprawdę fajnym półtorakiem. Wchodzę w grę zarówno miody przemysłowe lepszego gatunku, jak i rzemieślnicze - byleby istniała faktyczna możliwośc kupienia produktu online lub fizyczna na Dolnym Śląsku.

Szukaj
Odpowiedz
bart3q Offline
Winiarz
Liczba postów: 557
Liczba wątków: 23
Nastrój: miody - szukam jakie mi smakują:)
02-12-2014, 12:25
Kup sobie 2-3 słoiki miodu, przefermentuj fajnego trójniaka, i dla bratanka na osiemnastkę będzie smaczniej i lepiej, a i taniej.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
02-12-2014, 14:59
Jak na 18 to zdążysz zrobić swój i dojrzeje. Polecam butelko kamionkowe.
Nie spotkałem komercyjnego miodu wartego leżakowania, tak nawiasem to często to co nazywają w sklepach miodem pitnym mało ma z miodem wspólnego.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
02-12-2014, 15:05
(02-12-2014, 14:59)Boullii napisał(a): Jak na 18 to zdążysz zrobić swój i dojrzeje.
Nawet jest czas na kilka mniej udanych :D
Szukaj
Odpowiedz
mihu127 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
02-12-2014, 19:57
Masz tyle czasu, że możesz zrobić kilka przednich miodów. Poćwicz, popróbuj, rób miody wszelkich możliwych kombinacji, dwójniaki, trójniaki, półtoraki, sycone, niesycone, wytrawne, słodkie, o różnej mocy i z różnego miodu, zaprawiane owocami, przyprawami, używaj różnych proporcji, spróbuj dosłownie wszystkiego, bo masz na to czas! No i wybierz coś co Ci się najbardziej uda.
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Nastrój: Ktoś wie...
02-12-2014, 20:16
@kpamilm miał zapewne na myśli zakup miodu "rocznikowanego" ,by po osiemnastu latach móc takowy podarowac.
Niestety w kupnych miodach nie stosuje się takiego oznaczania (bo nijak się by to miało do prawdziwej daty produkcji i bajki o wieloletnim leżakowaniu). Jeżeli wystarczy Ci data zakupu- weź paragon.
Inna sprawa, to odpowiednie przechowywanie takiego miodu, że o korku nie wspomnę.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
02-12-2014, 20:36
Jak już tak analizujemy co poeta miał na myśli, to może intencją kolegi było otrzymanie mniej lub bardziej kuszących ofert z forum ... wszak wspomniał coś o rzemiośle :)
Szukaj
Odpowiedz
kamilm119 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
02-12-2014, 23:32
Hej! Prawie-roczna młodzież ma urodziny za dwa tygodnie. I na te urodziny musi dostać prezent, stąd nie mogę swobodnie eksperymentowac przez 17 lat - produkt musi być ad hoc. Brzdąc prezent jednak na urodziny coś musi dostać. Tylko konsumpcja będzie przesunięta w czasie :).

Najbardziej cieszyłbym się z kontaktu do kogoś, kto robi produkt na tyle dobry, że będę miał nadzieję, że do 18tki brzdąca dotrzyma.
Data produkcji miodku nie jest tak istotna, przede wszystkim byłoby dobrze przyjęte przez postronnych, żeby prezent w czasie rodzinnej uroczystości był namacalny i widoczny, a nie obiecany. Trochę mi to zawęża możliwość manewru :)

Przy okazji dziękuję bardzo za szeroki odzew. Nie spodziewałem się, aż tylu odpowiedzi.

Pozdrowił,
kamilm119
Szukaj
Odpowiedz
sztender Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 100
02-12-2014, 23:50
Napisz PW do GENERAL AIDID. Umie zrobić wyśmienity miód. Jego miody na Mazer Cup zdobywają medale. Z komercyjnych moim zdaniem "Jaros" jakiś dwójniak do piwnicy.
Jest na forum paru uznanych jeszcze miodosytników. Wcale nie mniej świetne robiących miody. Miody nie koniaki. Ale to i dobrze. Mamy produkt "regionalny" w niczym nie ustępujący konkurencji.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 71 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 00:57 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa