• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino ryżowe - jaki ryż ?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino ryżowe - jaki ryż ?
Kamil147 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2014
#1
28-03-2015, 20:29
Witam.
Chcę zrobić wino z ryżu. Jqkiego ryżu do tego użyć, i ile kg na 10l (2kg czy mniej)? Mam w domu 2 opakowania ryżu "Smaczne Ziarno" taki 1 kg biały, długoziarnisty, ale nie wiem czy nie kupić jakiegoś lepszego bo ten jest chyba najgorszy z najgorszych. Już raczej lepiej kupić lepszy i mieć lepsze winko :D. Co myślicie, robić na tym czy na innym?
Szukaj
Odpowiedz
maciej1977 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2015
#2
28-03-2015, 20:50
https://www.youtube.com/watch?v=qqsXphTsbl0

Tu masz dobry przepis. Sam takie zrobiłem i wyszło pyszne. Ważne jest żeby ryż kilkukrotnie przepłukać.
pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#3
28-03-2015, 21:18
Na 10l, kg ryżu wystarczy. Ryż to ryż możesz dać "smaczne ziarno"
Szukaj
Odpowiedz
Kamil147 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2014
#4
28-03-2015, 22:21
Ok rozumiem, czyli wino nna "smacznym ziarnie" nie będzie odbiegało od wina na "ddroższym ryżu? W 1 z przepisu znalazłem, że 2kg.
Szukaj
Odpowiedz
maciej1977 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 7
Dołączył: 02 2015
#5
28-03-2015, 22:50
ja dałem do 5 l kilogram i dbbre sa zioła prowansalskie:)
Szukaj
Odpowiedz
Tomcio.MT Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2015
Lokalizacja: Lubawka
#6
28-03-2015, 22:58
Ryż jak ryż, od droższego różni się nazwą i zapewne w większości będą połamane ziarna, ale na smak wpływu to nie ma.
Ja przy czystym winie ryżowym daje 1 ryżu na 5 litrów wina. Jeśli palujesz dodać np. rodzinki wtedy ryżu może być mniej.

Co do winka z linku wyżej, może i dobre wyjdzie, tylko że autor pomylił się z proporcjami, zapomniał że ryż zajmuje miejsce w balonie i po odcedzeniu musiał dolewać syropu cukrowego ;)
Szukaj
Odpowiedz
Kamil147 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2014
#7
29-03-2015, 12:16
Ok dzięki. Tak dodam trochę rodzynek i ze 1,5-2 cytryny.
Szukaj
Odpowiedz
Beznicki Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Pomorze
Nastrój: Miodowy
#8
29-03-2015, 15:39
(28-03-2015, 22:58)Tomcio.MT napisał(a): Ryż jak ryż, od droższego różni się nazwą i zapewne w większości będą połamane ziarna, ale na smak wpływu to nie ma.
.
Czy robił ktoś z ryżu brązowego albo czarnego?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kamil147 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2014
#9
29-03-2015, 21:19
Mam pytanie. Wino zrobiło się jakby takie mleczne, nieprzejrzyste. Ryż starałem się wypłukać jak się tylko dało, rodzynki wyparzone. Czy to normalne? A może od cytryn? Obrałem i pokroiłem 2? Teraz winko fermentuje aż pięknie. :D
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#10
29-03-2015, 21:28
Tak, to normalne. Po fermentacji się wyklaruje.
Szukaj
Odpowiedz
Tomcio.MT Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 33
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2015
Lokalizacja: Lubawka
#11
30-03-2015, 10:43
Zmętnienie jest normalne, przecież winko pracuje ;)
A co do cytryn (pomarańczy zresztą też) polecam obieraczkę do warzyw, ładnie cienko obiera się skórkę bez albedo, a z reszty można wycisnąć sam sok. Skórka dodaje ciekawego "żywego" aromatu. Można ją też dodać po pierwszym zlaniu, wtedy jej aromat jest intensywniejszy.

Pamiętaj o codziennym bełtaniu butlą :D
Szukaj
Odpowiedz
kaminskainen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 24
Dołączył: 11 2015
#12
09-11-2015, 15:09
Mi się wydaje że ciekawym pomysłem jest użycie czarno-czerwonych gatunków ryżu - podglądałem wyniki google w grafice i wychodzą piękne, ciemne wina. Oczywiście jeśli ktoś chce jasne wino to z białego ryżu.
Szukaj
Odpowiedz
lukas548 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 136
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Świdnica
Nastrój: Dobry
#13
16-02-2016, 19:56
http://piwodziej.pl/pl/p/Koji-Kin-10g-ku...o-Sake/173 kup se takie drozdze do sake przerabiają ryż w alkochol
Piwo lepsze od chleba bo gryźć nie trzeba.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Wino ryżowe - jaki ryż ?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-06-2025, 22:05 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa