• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

25l wiśniowej przesłodyczy - Propozycje

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
25l wiśniowej przesłodyczy - Propozycje
Hejter Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 5
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Radom
#1
26-12-2015, 10:27
Cześć.
Onego roku, na początku sierpnia, nastawiłem kilka balonów z winem wiśniowym. Spośród tych nastawów jeden wyróżnia się szczególnie. To 25 litrów mocno ekstraktywnego, mocnego ( około 16% ) i w zasadzie klarownego wina z wiśni.
Bardzo prawdopodobne, że pocyrtoliłem coś podczas dosładzania ( zapewne na skutek tego, że jedno z dosłodzeń odbywało się po dość obfitej degustacji innych nastawów:> )
Skracając - mam do zagospodarowania 25l mocnego, niepijalnego ze względu na słodycz ( 14blg ) wiśniowego trunku. Nie bardzo mam pomysł na wykorzystanie, dlatego proszę kolegów i koleżanki o jakieś sugestie. Jakiś ciekawy kupażyk? Może porto? Moze inna opcja?

p.s. jak już się przyznaję to powiem całą prawdę... wina było 50l ale 25 zmieszałem już z młodym, pracującym nastawem z działkowej labruski, który miał 0blg. Po zmieszaniu w proporcjach 1:1 blg nastawu wynosi 7. Nawet nie sprawdzam co się z tym dzieje :D
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#2
26-12-2015, 12:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2015, 12:59 przez TEQUILA.)
(26-12-2015, 10:27)Hejter napisał(a): niepijalnego ze względu na słodycz ( 14blg ) wiśniowego trunku.

Kagory mają cukru końcowego 160g/l i są genialnie pijalne.

Co do całości Twojego posta to ogarnij go bo piszesz że wino ma 14 blg i jest wiśniowe a za chwilę wzmiankujesz że jednak nie wiśniowe tylko kupaż z labruską i 7 blg. Uważam że temat założyłeś bez sensu i jego miejsce powinno być w koszu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Modliszqa Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 345
Liczba wątków: 21
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: :)
#3
26-12-2015, 13:13
Eh Kolego Tequila - Hejter napisał, że połowę z 50 litrów wiśniowego wina skupażował z labruskowym , natomiast została mu jeszcze połowa - ta o 14Blg :)

Gdyby to było moje wino to kolejną część - powiedzmy 10 litrów podzieliłabym na dwie - po pięć i jedną z piątek podgrzałą do 80 st - celem pozbycia się alkoholu , a następnie zmieszała z oryginalną piątką i zrestartowała zaszczepiając 100 ml wina labruskowo-wiśniowego (pod warunkiem, że ono jeszcze pracuje) :) Tak zrobiłabym , gdyby zależało mi na wiśnoiowym :)
imperare sibi maximum imperium est

pozdrawiam 
Jola  
Szukaj
Odpowiedz
Hejter Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 5
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Radom
#4
26-12-2015, 14:00
(26-12-2015, 12:58)TEQUILA napisał(a):
(26-12-2015, 10:27)Hejter napisał(a): niepijalnego ze względu na słodycz ( 14blg ) wiśniowego trunku.

Kagory mają cukru końcowego 160g/l i są genialnie pijalne.

Co do całości Twojego posta to ogarnij go bo piszesz że wino ma 14 blg i jest wiśniowe a za chwilę wzmiankujesz że jednak nie wiśniowe tylko kupaż z labruską i 7 blg. Uważam że temat założyłeś bez sensu i jego miejsce powinno być w koszu.

Uważam, że kiedy przeczytasz mój post raz jeszcze, tym razem ze zrozumieniem, to przeprosisz. Uważam również, ze Twój post nie wniósł nic do tematu i powinien zostać usunięty.
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#5
26-12-2015, 14:08
14blg to jeszcze nie tak dużo, i da się to pić, ale o gustach się nie dyskutuje. Jakie nastawy masz ? możesz pomyśleć nad jagodą, porzeczką, coś w ten deseń. Pisałeś także że jest ekstraktywne, zobacz jak Ci posmakuje po rozcięczeniu.
Tolerancja jest cechą głupców.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#6
26-12-2015, 15:40
Ekstrakcyjne, słodkie wino będzie dobre po rozcieńczeniu spirytusem lub wódką.
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#7
26-12-2015, 16:16
Spieszy Ci się, poczekaj i w przyszłym roku, nastaw nowe wino wisniowe i z nim połącz. Wina wisniowe są super jako solo.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#8
26-12-2015, 18:37
(26-12-2015, 14:00)Hejter napisał(a): Uważam, że kiedy przeczytasz mój post raz jeszcze, tym razem ze zrozumieniem, to przeprosisz. Uważam również, ze Twój post nie wniósł nic do tematu i powinien zostać usunięty.

Po pierwsze oczywiście przepraszam. Po nakierunkowaniu przez Modliszqe zauważyłem o co chodziło, wcześniej jakoś mi to umknęło. Tu macie rację.
Po drugie skoro uważasz że wzmianka o Kagorze nic Ci nie wniosła to trudno, nie każda uwaga zawsze dochodzi do celu.
Po trzecie post mogę oczywiście usunąć ale wtedy reszta zostanie bez sensu. Jak masz taką wolę może posprzątać ktoś funkcyjny jeśli wyrazisz taką chęć.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Hejter Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 5
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Radom
#9
26-12-2015, 19:58
Jest okej. Kagora nic mi nie wniosła bo z wiśniowego nie zrobię winogronowego. Chyba, że miałeś na myśli suszoną śliwkę i czekoladę.. .
Może ktoś z Was łączył z czymś słodką wiśnię i uzyskał coś ciekawego?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#10
26-12-2015, 20:27
Proporcja: 2 wisienki + 1 czarna porzeczka, ale to nalewki.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#11
26-12-2015, 21:58
(26-12-2015, 19:58)Hejter napisał(a): .... bo z wiśniowego nie zrobię winogronowego. Chyba, że miałeś na myśli suszoną śliwkę i czekoladę.. .

Możesz kombinować z dodatkami. Jeśli uważasz że wino jest ekstra i tylko ta słodycz przeszkadza to idź w kierunku Kagora lub Porto.
Jakieś nalewy na śliwki suszone, zielone orzechy, DR, jarzębina.
Jeśli wino ogólnie jest byle jakie to poszedł bym raczej w kierunku destylacji tego co już masz. Rozcieńczyć z wodą 1:1, dodać jakieś drożdże gorzelnicze, odfermentować ten cukier który już jest, później dosypywać aż drożdże nie będą już przerabiać i na gaz.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Kargulena Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 946
Liczba wątków: 9
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Leszno
#12
27-12-2015, 01:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2015, 02:02 przez Kargulena.)
(26-12-2015, 14:08)Goger napisał(a): 14blg to jeszcze nie tak dużo, i da się to pić, ale o gustach się nie dyskutuje. Jakie nastawy masz ? możesz pomyśleć nad jagodą, porzeczką, coś w ten deseń. Pisałeś także że jest ekstraktywne, zobacz jak Ci posmakuje po rozcięczeniu.

Goger- wszystko w porządku, tylko to rozcięczeniu... razi po oczach. A żeby nie odbiegać za bardzo od tematu wątku to Tequila ma dużo racji odnośnie udzielanych rad.
Pozdrawiam
Paweł


W życiu piękne są tylko chwile,tak,tak..
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#13
27-12-2015, 08:19
Kargulena, ok
Tolerancja jest cechą głupców.
Szukaj
Odpowiedz
Hejter Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 5
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Radom
#14
10-03-2016, 22:00
Przyszedł czas podzielić się wynikiem eksperymentu.
Zbyt słodkie moim zdaniem wino z wiśni zmieszałem z równie paskudnym bo mocno wytrawnym i zbyt kwaśnym winem labruskowym.
Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania.
Wino wiśniowo winogronowe ( lub wiśniowo labruskowe jak kto woli) jest winem słodkim (7blg), ma piękną barwę a w smaku... dziwnie to zabrzmi ale to pierwsza "labrucha" z której jestem dumny.
Kwasowość winogron została pięknie zbita przez słodycz wiśni. Nic się tu nie gryzie.
Jeśli ktoś ma blisko to zapraszam po butelkę do degustacji :D
Każdemu polecam taki kupaż.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#15
10-03-2016, 23:25
A co z reszta tego wisniowego zrobiłeś ?
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Hejter Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 5
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Radom
#16
12-03-2016, 13:31
Nic. Przelałem do mniejszego gąsiora i czeka.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Wiśnie-Czereśnie v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 16 Dalej »

25l wiśniowej przesłodyczy - Propozycje


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 09:03 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa