• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 20 Dalej »

Portwain z głogu [- relacja]

Strony (30): « Wstecz 1 … 25 26 27 28 29 30 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Portwain z głogu [- relacja]
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.420
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#651
23-09-2015, 21:40
(22-09-2015, 23:22)lukasz86 napisał(a): Jakieś pomocne sugestie, co do szypułkowaia czeremchy??

Szypułkowania czy przejęzyczenie i miało być pestkowania ?
Pestkowanie nie jest konieczne bo zwykle fermentujemy do kilku dni miazgę. Natomiast szypułki eliminujesz na etapie zrywania.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
lukasz86 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kielce
#652
24-09-2015, 11:50
Miałem na mysli oczywiście szypułkowanie... 3/4 owoców zerwałem z szypułką i zabawy troszkę miałem z usuwaniem ich :(
Na szczęście już po :D czekają w zamrażalniku razem z jarzębiną na pozostałe składniki.
Szukaj
Odpowiedz
sputnik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2014
#653
28-09-2015, 10:26
Witam!
Panowie, zauważyłem, że w niektórych przepisach pojawiają się rodzynki. W związku z tym - czy można część wody z nastawu zastąpić moszczem z ciemnych winogron? Jeśli tak, to w jakim stopniu (proporcje)?
Szukaj
Odpowiedz
vislausduxsilesiae Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 76
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2010
Lokalizacja: Opole
#654
28-09-2015, 22:42
Ja jutro nastawiam porto, bazą jest 5l moszczu z ciemnych winogron. Dodatkowo rozmrażam 2kg głogu, 1,7kg tarniny, 0,5kg czarnego bzu i 0,15kg dzikiej róży. Posiadam jeszcze wiśnie w cukrze własnej produkcji ale nie wiem czy je dodać. Czy spokojnie mogę powiększyć nastaw o 5l wody przy takiej ilości owoców? Mam jeszcze dodatkowe 2kg tarniny. Czy nie zdominuje ona nastawu gdy ją dodam? Moszcz ma 14blg bez poprawek no i dużą kwasowość (na smak) choć już go odkwaszałem (możliwie, że zrobię to po fermentacji ponownie jeśli mi smak nie będzie odpowiadał). Blg startowe planuję na 35, płatki wiśniowe...orzechówka...za trzy lata zobaczymy :)

edit:
Wiśnie dodałem w formie matki drożdżowej blg syropu: 23 po kilku godzinach jak już wychodzić chciała ze słoika wlałem ją do balonu. Nastaw miał 32 blg, zużyłem cały cukier w domu ;). Tarniny koniec końców nie dodałem, ale po fermentacji wrzucę ją do pozostałych owoców w balonie i zafermentuję wytrawne stołowe. Zapach jest bajeczny, rozbijam kilka razy dziennie czapę owoców, choć nie zatyka rurki. Pożywki na dwa razy jak do miodów (DAF+Activit).
Szukaj
Odpowiedz
Squirrels Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Pabianice
#655
29-09-2015, 12:35
Wstawiam właśnie swój portwein oto skład na 25l:\\
- 0.5kg głogu (niestety więcej nie znalazłem)
- 4kg dzikiej róży
- 1.8kg czarnego bzu
- 2.5kg czeremchy
- 1.5kg dzikiej ciemnej śliwki
- 0.5kg rodzynek

Orzechówka już drugi miesiąc się robi więc będzie na czas. Drożdże to bayanusy oraz oczywiście dwie cytryny. Zapytuję jedynie czy aby nie za mało składników na 25l?

Pyt nr 2 dodawać sam sok z CZB czy razem z miąższem po wygotowaniu?

Szukaj
Odpowiedz
lukasz86 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kielce
#656
01-10-2015, 22:00
Ilość surowca w zupełności wystarczy, myślę że i tak będzie bardzo ekstraktywne... czarny bez po przegotowaniu, odciskamy i dodajemy sam sok.
Szukaj
Odpowiedz
Raknor Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Sandomierz
#657
09-10-2015, 09:44
Skonsultuje z Wami

W dwóch wiadrach wstawiłem: 12kg głogu 4 kg tarniny i wywar z 7 kg CZB. Wody nie pamiętam ile ale mam spisane w domu, pewnie nie więcej niż 35l, bo w pojemnikach zajmuje 60.
   
Chodzi to ładnie od dwóch tyg, dokarmiane delikatnie cukrem w porcjach nie większych niż 0,5 kg na wiadro na Fermivin PDM. Jest gorzkie :D nie to że złe w smaku ale gorzkie. Tak się zastanawiam czy trzymać głóg pełne 4-5 tyg czy odjąć go wcześniej. Bo jeszcze ten smak głogu rozcieńczy się dwukrotnie (dojdzie wino z DR)

       

DR udało się uzbierać ok 7-8 kg. I chyba więcej już szukać nie będę, albo poczekam z tydzień dwa aż canina będzie dojrzalsza i uzbieram jeszcze z 3 kg. Mam trochę rugosy (w tym cześć ususzona już na krzakach) trochę caniny, która zaczyna się robić sprężysta przy naciskaniu owocu. A głownie taka hmm ani to rugosa ani canina, w każdym razie miękka była, czasem zostawiała "dżem" na palcach:

   

I tak kombinuję. Nie mogłem głogu trzymać w zamrażalce i czekać na róże, bo to się już nie mieściło. Mogę teraz:

- poczekać jeszcze tydzień odjąć głóg, wsypać DR i kilo odłożonej tarniny do tych dwóch wiader,

- wstawić trzecie wiadro z tymi 7-8 kg DR i kilogramem odłożonej tarniny, po 4-5 tyg od wstawienie odjąć głóg+tarninę z pierwszych dwóch, a różę po 6 tyg od wstawienia z trzeciego i nastawy wymieszać już bez owoców.

W obu wariantach mogę ugotować jeszcze 3 kg zamrożonego CZB lub już go nie dodawać :P I rozważam dodatek 6-8 l soku jabłkowego zamiast wody w każdym wariancie.


Edit: róża poszła do osobnego pojemnika, przyda się na drugi (z dodatkiem "świeżej") nastaw solo. Zajęła prawie połowę wiadra. Canina rwana 2 dni temu taka lekko sprężysta, po 24h mrożenia zrobiła się miękka.
Szukaj
Odpowiedz
vislausduxsilesiae Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 76
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2010
Lokalizacja: Opole
#658
11-10-2015, 21:07
Czy 11 dni to nie za mało na ługowanie? Zlałem już wino bo fermentacja prawie ustała, a blg wyniosło 1. Przefiltrowałem nawet część pulpy tarninowej więc wyszło tego ponad 6l. Dosłodziłem do 7blg i odstawiłem do piwnicy. Na tych owocach powstał już drugi nastaw jak pisałem wcześniej, ale też się nie spodziewam długiego czekania. 995-ki jednak robią swoje ;)
Szukaj
Odpowiedz
mariuszek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 890
Liczba wątków: 32
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Kołobrzeg
#659
11-10-2015, 21:09
Drożdże zrobiły %, a czy owoce oddały smak i to wszystko czego oczekujemy po owocach :niewiem: .
Ja dla smaku zazwyczaj trzymam znacznie dłużej.
Szukaj
Odpowiedz
vislausduxsilesiae Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 76
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2010
Lokalizacja: Opole
#660
11-10-2015, 21:52
Cóż czasu nie cofnę, ale nauczony jestem nie trzymać nastawu nad osadem jak nie pracuje/dofermentowuje. Pozostaje mi liczyć na to, że będzie to dobry trunek. Po tym nastawie z dodatkową tarniną zabiorę się za głogowe bez dodatków i z nowych owoców bo jeszcze ich trochę mi zostało. Wtedy może uda się potrzymać wino dłużej z owocami.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#661
11-10-2015, 22:16
Mój portwein glogowo-różano-czarnobzowo-czeremchowy od miesiąca siedzi w fermentatorze, dosładzany jak Blg spada do 0 trzyma się dobrze, w smaku czuć potencjał, lekka goryczka, ale taką jaką lubie - będę jeszcze trzymał z owocami ze dwa tygodnik i dopiero do balona.

Lech:)
Szukaj
Odpowiedz
sputnik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2014
#662
23-10-2015, 19:45
A mnie naszła taka myśl, aby do drugiego nastawu z owoców po Porto dodać nieco soku winogronowego z kartonu. Jak myślicie, będzie to krok w dobrą stronę, czy lepiej dodać rodzynki?
Szukaj
Odpowiedz
mariuszek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 890
Liczba wątków: 32
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Kołobrzeg
#663
23-10-2015, 20:42
(23-10-2015, 19:45)sputnik napisał(a): A mnie naszła taka myśl, aby do drugiego nastawu z owoców po Porto dodać nieco soku winogronowego z kartonu.

(29-09-2015, 12:35)Squirrels napisał(a): Wstawiam właśnie swój portwein oto skład na 25l:\\
- 0.5kg głogu (niestety więcej nie znalazłem)
- 4kg dzikiej róży
- 1.8kg czarnego bzu
- 2.5kg czeremchy
- 1.5kg dzikiej ciemnej śliwki
- 0.5kg rodzynek

A do trzeciego
(23-10-2015, 19:45)sputnik napisał(a): nieco
ryżu.
Co do 4-tego?

Będziesz płukał te owoce jakoś?
Czy odlewasz ciecz i jedziesz dalej.
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#664
04-12-2015, 18:48
Portwain z głogu nastawiony, skład:
-owoce głogu z I nastawu 2kg
-owoce DR z I nastawu 2kg
-rodzynki 200g
-aronia-300g
-sok z cz.bzu 1l

Docelowo będzie 6,5l syropu(w tym sok z z.bzu)

Czy warto coś jeszcze dodać? Może żurawina, morele, śliwki suszone?
(brak dostępu do czeremechy, tariny)



   
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#665
04-12-2015, 21:34
A ten nastaw to na jaką ilość wina, na 6,5 l.:pytajnik:

Lech
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#666
05-12-2015, 07:39
Po zlaniu wychodzi ok 6l.
Szukaj
Odpowiedz
Raknor Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Sandomierz
#667
05-12-2015, 12:40
O to będzie ekstraktywne ;)

Ja wczoraj kosztowałem kieliszek mojego porto, bo z góry wyklarowane nawet a i ciekaw byłem czy dębinę coś czuć, bo dodałem 1g/l i jak na razie po miesiącu chyba różnicy nie zauważam. Generalnie gorzkawe, dość intensywne w smaku i mocne, o nietypowym aromacie, da się pić ale nie zachwyca. Wiem, potrzebuje czasu. I czas dostanie. Celowo 60l zrobiłem, żeby przynajmniej połowa doczekała pierwszych urodzin.
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#668
22-12-2015, 21:56
Mój portwain z głogu fermentuje już prawie 4 tygodnie. czy mogę do niego jeszcze teraz dodać soku z czarnego bzu. Fermentacja bulgotanie jest minimalne. Blg ostatnio mierzone 1.
Czy jest sens jeszcze to teraz dodawać. Dodam że wydaje mi się zbyt gorzkie.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#669
22-12-2015, 23:53
Ja dopełniłem balon po pierwszym zlaniu nie sokiem ale winem z czarnego bzu i za kilka dni będę zlewał z nad osadu ponownie.

Cały cukier dodałeś, na jaki % się nastawiłeś , portwein robi się na słodki i mocny, sok z czarnego bzu możesz dodać ale on też może dołożyć goryczki.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#670
25-12-2015, 11:43
To że winem można dopełnić to wiem. Pytanie czy jest sens dodawać sok z cz.b. Wino robione na max % cukier dodany już cały.
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.678
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#671
25-12-2015, 14:12
Sok możesz spokojnie dodać - nic się nie stanie.
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
Owoceleśne Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2015
#672
08-01-2016, 13:11
Witam :)

Przymierzam się z zamiarem nastawienia wina w stylu opisywanym w tym wątku. Do dyspozycji posiadam zamrożone owoce głogu, dzikiej róży, jarzębiny oraz tarniny. Niestety ubolewam nad brakiem czarnego bzu w jakiejkolwiek postaci i tutaj kieruję moje pytanie

Co sądzicie o dodatku soku z jeżyn, malin oraz leśnych jagód (każdy sok posiadam w oddzielnych butelkach, bez dodatku wody z dodatkiem cukru lub miodu)?

Z góry dziękuję za dobre rady
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.420
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#673
08-01-2016, 22:31
Najbardziej podobny będzie ten z jagód leśnych. Suszony bez na pewno dostaniesz w zielarskim i aptece.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Owoceleśne Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2015
#674
20-01-2016, 16:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2016, 18:10 przez Owoceleśne.)
Dzień opróżnienia zamrażarki nastąpił szybciej niż się tego spodziewałem i w związku z tym, musiałem popełnić wino :)
Zainspirowany tym wątkiem zrobiłem w 33 L wiaderku fermentacyjnym takowy nastaw:

MD - Malaga

DR - 3 KG
Głóg - 1,3 KG
Jarzębina - 200G
Jagoda leśna - 700G + 200 G ze słoika
Zagotowany, suszony CZB - 200G
Suszona tarnina - 1100G
Rodzynki - 750G
Jeżyny leśne w postaci 0,6L soku z miodem oraz 0,7 L owoców zagotowanych z miodem
Malina leśna - czysty sok - 250 ML

Po niespełna 2 tyg, wszystko pięknie pracuje. Zapach bardzo złożony, zapowiada się ciekawie :)


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
Raknor Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Sandomierz
#675
04-02-2016, 20:17
Na ile blg docelowo ustawiacie wino?

Moje obecnie ma 7 blg i generalnie czuć gorzkość głogu, alkohol (chyba niestety zasugerowałem się że porto ma być mocne i poszło na Byanusach, więc jak nic ma 18%, choć pewnie by wystarczyło 15) trochę nutkę wanili po płatkach dębowych trochę orzech bo udało się zdobyć 300 ml syropu cukrowego z zasypanych zielonych orzechów. Jak dołożę łyżeczkę cukru na kieliszek wina robi się już słodsze, ale znowu jakby ciut za słodkie. Wiem że czas zmienia smak i nie chce przegiąć w żadną stronę.
Pozdrawiam,

Wojtek
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (30): « Wstecz 1 … 25 26 27 28 29 30 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 20 Dalej »

Portwain z głogu [- relacja]


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 06:44 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa