• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Pierwszy cydr

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pierwszy cydr
Logus92 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Dublin
#26
26-04-2016, 14:39
Jeszcze jedno pytanie.
Z cydrem jest dokladnie tak samo jak z piwem tj. buzliwa robie do poki nie skonczy sie fermentowac i pozniej przelewam do cichej filtrujac oczywiscie i nastepnie butelkuje dopiero gdy cicha przestanie juz pracowac, tak?
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#27
26-04-2016, 20:09
(26-04-2016, 14:39)Logus92 napisał(a): Jeszcze jedno pytanie.
Z cydrem jest dokladnie tak samo jak z piwem tj. buzliwa robie do poki nie skonczy sie fermentowac i pozniej przelewam do cichej filtrujac oczywiscie i nastepnie butelkuje dopiero gdy cicha przestanie juz pracowac, tak?

Chociaż wydaje mi się, że to już kilka razy pisałem, ale zrobię to raz jeszcze. Słowem wstępu, cydr to nie piwo, zapomnij o tych nawykach, bo ci wyjdzie, jak mojemu sąsiadowi, płyn o kolorze słomkowym [ z daleka jakby jabłko] ao smaku piwa w proszku do mieszania z wodą :) Czyli, wyjdzie słabo.
  
Nastawiasz==>czekasz tydzień, albo dwa [zależy od BLg], przelewasz na cichą [na minimum tydzień]==> przelewasz do butelek i kapslujesz, z cukrem w celu nagazowania==> stawiasz butelki, na tydzień w temp pokojowej==>wkładasz je do piwnicy, na tak długo, nqa ile starczy ci cierpliwości.

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
Seeward Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 247
Liczba wątków: 2
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Bielsko-Biała
#28
26-04-2016, 20:18
Ja zrobiłem swój z soku ze sklepu :)
Po schowaniu butelek po 2 tygodniach było nijakie. Ale już po 4 tygodniach (dłużej nie wytrzymałem:) było dużo lepsze.

Ile można trzymać domowy cydr ??
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#29
26-04-2016, 20:23
(26-04-2016, 20:18)Seeward napisał(a): Ja zrobiłem swój z soku ze sklepu :)
Po schowaniu butelek po 2 tygodniach było nijakie. Ale już po 4 tygodniach (dłużej nie wytrzymałem:) było dużo lepsze.

Ile można trzymać domowy cydr ??

Miesiąc temu, otworzony został cydr, który miał swoją premierę w wrześniu 2015[czyli butelkowany był 2,5 miesiąca wcześniej] no i był dobry. 
Podobno, do roku. Cydr, musi swoje poleżeć.
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#30
26-04-2016, 20:44
Najdłużej cydr trzymałem 2 lata. Po otwarciu był dobry. Ale cydr to nie wino i trzymanie dłużej niż 0,5 - 1 rok moim zdaniem nie ma sensu.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
Logus92 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Dublin
#31
27-04-2016, 12:28
Ok dzieki za odp.

Czekac az Blg bedzie 0 tak?
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#32
27-04-2016, 13:17
(27-04-2016, 12:28)Logus92 napisał(a): Ok dzieki za odp.

Czekac az Blg bedzie 0 tak?

Tak :D
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
Logus92 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Dublin
#33
28-04-2016, 12:31
(27-04-2016, 13:17)Neuroup napisał(a):
(27-04-2016, 12:28)Logus92 napisał(a): Ok dzieki za odp.

Czekac az Blg bedzie 0 tak?

Tak :D

Dzieki!
Szukaj
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#34
30-04-2016, 19:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2016, 12:03 przez lukihah.)
Jak sytuacja na froncie ?
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#35
30-04-2016, 19:50
Moj pierwszy cydr z soku jabłkowego w kartoniku pracuje już 4 dni, butelki po szampanie mam przygotowane.
Odpowiedz
Neuroup Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2016
Lokalizacja: Warszawa/Imie(L)in
#36
30-04-2016, 19:54
(30-04-2016, 19:50)Zibi napisał(a): Moj pierwszy cydr z soku jabłkowego w kartoniku pracuje już 4 dni, butelki po szampanie mam przygotowane.

ja ostatnio kupiłem sok o wysokości 15 blg i 7 dzień już pracuje, a zdarza się, że 4 dnia już jest pozamiatane :D
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#37
01-05-2016, 09:27
Ten miał podobno 10% cukru, dosypałem 4 łyżki cukru na 2 litry. Powoli pracuje, chyba sprawdzę smak, czy robi się wytrawny.
Jakby go teraz wlać do butelek pewnie by się ładnie nagazował.
Odpowiedz
Logus92 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Dublin
#38
01-05-2016, 11:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2016, 11:56 przez Logus92.)
U mnie sytuacja calkiem spoko, jest na dzien dzisiejszy 5 blg i zastanawiam sie czy dzis nie przelac na cicha fermentacja
Szukaj
Odpowiedz
Logus92 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Dublin
#39
02-05-2016, 21:53
Ile blg powinno byc aby przelac na cicha?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#40
03-05-2016, 14:09
Poczekaj aż będzie 0.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
Logus92 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Dublin
#41
03-05-2016, 17:05
(03-05-2016, 14:09)krzysztof1970 napisał(a): Poczekaj aż będzie 0.

Dzieki!
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#42
07-05-2016, 12:12
(26-04-2016, 20:44)krzysztof1970 napisał(a): Najdłużej cydr trzymałem 2 lata. Po otwarciu był dobry. Ale cydr to nie wino i trzymanie dłużej niż 0,5 - 1 rok moim zdaniem nie ma sensu.
Kiedyś zrobiłem cydr z soku kartonikowym to po 6-8 miesiącach zaczął wyraźnie tracić. Obecnie mam inny nastaw na tym samym soku i mimo 12 miesięcy nadal jest całkiem spoko.
Pozdrawiam, Łukasz :)

Pomogłem Ci? Ty też możesz mi pomóc. Dzięki Twojemu wsparciu moje leczenie i rehabilitacja mogą być łatwiejsze.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Pierwszy cydr


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 10:16 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa