• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Awaria wina brzozowego - pomocy.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Awaria wina brzozowego - pomocy.
Jarek_Lodz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: Łódź
#1
21-03-2016, 10:30
Cześć,

było tak, zbierałem sok z brzozy, 

1.
zebrałem ca. 10l, wcześniej przygotowałem MD z ENNOVINI WS (niższa tolerancja na alk. do ca. 14%). MD była aktywna (łądna piana, roztwór biały, drożdże szumiały). Dodałem do 10l 1kg cukru ok. 1l MD. Do rana wszystko ruszyło i powoli bulkało. 

2.
Zebrałem jeszcze ca 2x6l, zlałem do fermentatora, dodałem 2x1kg cukru, na koniec ca. 400g rodzynek, w składzie był olej, nie było nic o siarce czy sulfidach. Rodzynki przygotowałem następująco : 3x zalałem wrzątkiem na ok. 3-4 min mieszając trochę, potem przepłukałem gorącą wodą. Dodałem do nastawu i........  klops. Cisza w fermentatorze, nic nie bulkało, nic nie pracowało

3. Dodałem jeszcze 1l MD i dalej cisza.

Aktuale BLG to ca. 15.

Co dalej, jest jakaś szansa ?? Co zrobić ?? Siarka z rodzynek ?? przelewać, wietrzyć ?? Jakaś pożywka ??

Proszę o pilną pomoc i pozdrawiam
Jarek
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#2
21-03-2016, 13:15
Ile robiłeś pomiarów BLG ? (2-3 dni pod rząd ?)
Ile cukru przerobiły drożdże ?
Tolerancja jest cechą głupców.
Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.289
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2012
Lokalizacja: z POLSKI
Nastrój: kto pije to żyje
#3
21-03-2016, 13:21
Sok z brzozy zbieram tylko i, wyłącznie na włosy żeby człowiek nie łysiał na stare lata. Ja już w starszym wieku jestem i, mam wszystkie włosy i, nie wypadają. A wy tylko wino chcecie robić. Róbcie i, pijcie!

pozdr/Gliwice

Eugen
Szukaj
Odpowiedz
Jarek_Lodz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: Łódź
#4
21-03-2016, 13:24
Pomiar zrobiłem jeden. Teraz się przestraszyłem, ponieważ nie bulka, a bez rodzynek bulkało. Poziom wody w rurce się nie zmienia cały czas stoi w tym samym miejscu.

Ile przerobiły ?? ie wiem trzeba by to jakoś obliczyć. Dobrze by było gdyby ktoś się dla mnie o to pokusił.

Wstępnie.
Roztwór 24l w nim 3kg cukru i 400g rodzynek (parzone, płukane, cięte).

Aktualnie.
24l roztworu o BLG 15
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#5
21-03-2016, 17:12
Obecnie w winie masz 3840g cukru, ile BLG miał sok z brzozy ?
Jeśli miał około 4 BLG to wychodzi na to że Twoje wino praktycznie nie ruszyło.
Tolerancja jest cechą głupców.
Szukaj
Odpowiedz
Jarek_Lodz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: Łódź
#6
21-03-2016, 18:24
Wczomia rano przedstawiłem do pomieszcz? ia, gdzie jest cieplej ca. 20 st.C

Jak przyszedłem dziś z pracy to zobaczyłem że zaczęło pracować. Ufff....

Sok miał ca 1blg (cukromierz biowin).

Jakie było wstępne blg ? Jak je liczyć ?
Szukaj
Odpowiedz
Goger Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 555
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11 2014
Nastrój: bo nastroje
#7
21-03-2016, 19:23
1BLG - 10g/l
Miałeś 22l soku z brzozy co daje 220g
Dodałeś 3kg cukru = 22+1.8(1kg cukru 0.6ml więcej)=23.8l
3000/23.8=126g/l
126g/l = 12BLG + 1BLG = 13BLG
Cukru z rodzynek nie dodałem ponieważ cukier wydobywa sie z nich stopniowo, no i nie ma w nich aż tyle cukru aby znacząco wpłynąć na obliczenia.
Moje obliczenia nie pokrywają się z Twoim odczytem.
Sprawdź czy Twój cukromierz jest sprawny.
Tolerancja jest cechą głupców.
Szukaj
Odpowiedz
Biotit Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 949
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: W-wa
Nastrój: Miodowy
#8
21-03-2016, 21:29
Zawsze możesz zrobić restart, cukru jeszcze trochę zostało do przerobienia na %. Teraz spróbuj napowietrzyć zestaw, może to pomoże aby drożdże ruszyły.
JAK ZROBIĆ SER  

Szukaj
Odpowiedz
Jarek_Lodz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: Łódź
#9
30-03-2016, 10:47
Dwie bańki już bulgotają. w sumie 2x27l. Jak rozumiem, żeby było jakieś sensowne to powinno mieć 13-14%, czyli z ca 240g/l. Co stanowi ca. 6,5 kg na 27l. Aktualnie dodałem po 4 kg + rodzynki. Jak rozumie jeszcze powinienem dodać jeszcze po ok. 2kg. Do tego do smaku kwasek cytrynowy - ok. 30g/bańkę. Proszę o potwierdzenie, lub weryfikację ;)
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#10
30-03-2016, 11:28
Prócz cukru który dodajesz, masz pewna jego ilość w samym soku z brzozy i w rodzynkach. Jeśli chodzi o te ostatnie, to możesz przyjąć zasadę, że w 1 kg rodzynek jest ok 50% cukru. Co do soku z brzozy - każdy ściągnięty baniaczek soku będzie dawał inny wynik.
Twoje ogólne założenie jest prawidłowe.
Marek

MÓJ PIERWSZY BAL
Szukaj
Odpowiedz
Jarek_Lodz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: Łódź
#11
30-03-2016, 16:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2016, 08:28 przez Jarek_Lodz. Powód edycji: Po produkcji kwasu. )
Idąc za ciosem pozyskuję sok z brzozy dalej i co by go jakoś przechować, chcę z niego zrobić kwas chlebowy.

Zarumieniłem kawałki chleba żytniego w piekarniku
Zalałem 5l soku
Dalej :
Po 24h zlać i odsączyć na pielusze
Wlac do fermentatora w sumie 25l soku
Dodać cukru do 3blg
Zaszczepić drożdżami z wina (biowin ennovini ws)
Dodać 500g rodzynek
Czekać 14 dni
Pić

Nie za bardzo chce mi się butelkować, więc chcę pić z kranika.

Z góry dzięki za uwagi.

==============
Jak napisałem tak zrobiłem, kwas się zrobił i jest niezły, ze względu na ilość (25l) powinienem dać więce chleba, wtedy smak byłby mocniejszy.
Szukaj
Odpowiedz
Jarek_Lodz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: Łódź
#12
18-05-2016, 13:48
Drożdże przerobiły cały cukier w winie które nastawiłem. Zasiarkowałem je i dosłodziłem. Aktualnie już nie pracuje.

Chciałbym trochę przyspieszyć etap klarowania, co by tu dodać (wini było z soku brzozy, cukru i rodzynek)??
Szukaj
Odpowiedz
Mikael Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 605
Liczba wątków: 6
Dołączył: 11 2013
Lokalizacja: Lubelskie
Nastrój: Imbirowy
#13
18-05-2016, 20:19
Przerabiałem już sposoby z taniną, białkiem i bentonitem. ten ostatni, z biowinu bodajże, raz tylko zdziałał cuda w śliwce, a raz spaskudził mi smak 30 litrów jabłkowego. Po paru nastawach muszę przyznać rację wypowiadającym się tu ekspertom, no nie pogonisz, grawitacja i cierpliwość. U mnie brzozowe w zeszłym roku klarowało się z pół roku, albo dłużej.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#14
18-05-2016, 21:51
(18-05-2016, 20:19)Mikael napisał(a): Po paru nastawach muszę przyznać rację wypowiadającym się tu ekspertom, no nie pogonisz, grawitacja i cierpliwość. U mnie brzozowe w zeszłym roku klarowało się z pół roku, albo dłużej.
Pozdrawiam

To króciutko. O dłuższym klarowaniu możesz mówić gdy jest mętne rok i dłużej. Z moich zeszłorocznych win z sierpnia - listopada tylko ryżowe wyklarowało się całkowicie. Reszta wciąż czeka na cud grawitacji i są sklarowane w różnym stopniu - do ideału jeszcze daleko.
Marek

MÓJ PIERWSZY BAL
Szukaj
Odpowiedz
zbynekkk Offline
Cysorz 2016 i 2018
***
Liczba postów: 597
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Radom
#15
18-05-2016, 22:06
(21-03-2016, 13:21)gynek63 napisał(a): ........ A wy tylko wino chcecie robić. Róbcie i, pijcie!...

No nie tylko wino, piwo też warzymy na oskole.
Pozdrawiam zbyszek
Szukaj
Odpowiedz
Jarek_Lodz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2016
Lokalizacja: Łódź
#16
08-06-2016, 12:52
Wino ładnie się klaruje, wygląda, że będzie OK. Tylko strasznie mocno czuć je alkoholem, ale obstawiam, że to się ułoży z czasem - chyba że coś zalecacie ?
Planuję po zlaniu z nad osadu dosłodzić je.

Pytanie :

Siarkuje się tylko raz i potem już przy kolejnych zlaniach nie, czy też za każdym zlaniem (zapewne ewentualnie interwencyjnie jak by ruszyło) ?

Mam jeszcze pytanie do wina truskawkowego, dało by radę robić bez szypułkowania ?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jarek
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#17
08-06-2016, 12:57
Szypułki są zielone a żadna zieleni na w winie nie jest wskazana.
Lech
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Awaria wina brzozowego - pomocy.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 07:11 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa