• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 43 44 45 46 47 … 92 Dalej »

Wino z węgierek.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z węgierek.
yupi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 23
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: Milicz
#1
24-07-2016, 08:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2016, 10:09 przez yupi. Powód edycji: Poprawiłem tytuł. )
Witam

Panowie robię mocne wino z węgierek z przepisu na 10l  w  butli 5 więc przepis został podzielony /2
Problem w tym ze po dodaniu pierwszej ilości cukru z wodą i 4 kg węgierek w butli jest ona pełna prawie po czubek.

I teraz tak się zastanawiam czy po 5 dniach gdy będę przed dodaniem kolejnej porcji cukru z woda wycisnąć węgierki przez pieluchę tetrowa i się ich pozbyć z butli by zrobić miejsce dla drugiej porcji

czy szukać większego gąsiora i węgierki zostawić to końca 6 tygodniowej fermentacji


Zresztą podobnie zastanawiam się nad mirabelkami które się kisza narazie z drożdżami w butli 10l bez cukru przez 2 dni. Ale je chyba wycisnę i się pozbędę z butli bo mają sporo soku w sobie.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#2
24-07-2016, 09:05
(24-07-2016, 08:53)yupi napisał(a): Witam

... robie...  zostal ..... ilosci....... wegierek ....... pelna .......sie ....... bede ..... wycisnac wegierki ..... pieluche..... sie .... pozbyc.... zrobic ......szukac wiekszego gasiora i wegierki zostawic ........ konca ...... sie ......i ktore sie kisza narazie z drozdzami  wycisne i sie pozbede..........
Witaj.

Bardzo proszę popraw pisownię - ę, ć, ż, ł,  przecinki i inne.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#3
24-07-2016, 21:59
To że przepis jest na 10 litrów nie oznacza że należy robić w 10 litrowej butli.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 43 44 45 46 47 … 92 Dalej »

Wino z węgierek.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 08:50 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa