11-08-2016, 17:54
Ja czasami zlewam wino znad osadu przed dodaniem kolejnej partii cukru ( przy założeniu , że większa część założonych % już się wytworzyła ). Oczywiście nie należy lać pod sam korek przy dodawaniu cukru bo można mieć ślady wina na ścianach ( po tylu latach doświadczeń niestety nie doceniłem "pracowitości" drożdży ).
Ogólna zasada jest taka : dosładzamy gdy Blg zejdzie do 0 i nie przekraczamy dawki cukru aby uzyskać 5 Blg.
Nadwyżek wina nie trzymam w lodówce ( szczególnie tych po pierwszym zlaniu ) a robię sobie z tego ocet winny.
Ogólna zasada jest taka : dosładzamy gdy Blg zejdzie do 0 i nie przekraczamy dawki cukru aby uzyskać 5 Blg.
Nadwyżek wina nie trzymam w lodówce ( szczególnie tych po pierwszym zlaniu ) a robię sobie z tego ocet winny.
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania