Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
35-letni (lub starszy) Maliniak miód pitny - czy jest to jeszcze coś warte?
Smile 
Witam,

Skoro jestem tutaj nowym użytkownikiem, chciałbym wszystkich powitać.
Mam nadzieję, że temat umieściłem w dobrym dziale.

Może jest to pytanie nie na miejscu lub zbyt głupie, aczkolwiek mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto mi pomoże. ;)
Dziś z moim tatą przegrzebaliśmy strych ze starych gratów, które niepotrzebnie tam zalegały. Pod stertą kartonów znaleźliśmy pewne 0,75L cudo. "Delicious Polish Mead - Maliniak MIÓD PITNY" - bo tak wino nazywa się według etykiety, odwinęliśmy z papierów i oczyściliśmy. Butelka jest w stanie nienaruszonym, szyjka zalakowana i aż prosi się o wypicie, natomiast przed tym 'obrzędem' chciałbym dowiedzieć się czy taki około 40-letni nektar bogów jeszcze może być coś wart. :big:

Poniżej daję fotki jak to wygląda. Na spodzie butelki są jakieś napisy, których znaczenia nie znam, pewnie są to numery produkcyjne. Zdjęcia robiłem na szybko, mam nadzieję, że mi wybaczycie. ;)

[Obrazek: 20161215_200836.jpg]
[Obrazek: 20161215_200828.jpg]
[Obrazek: 20161215_200917.jpg]
Przepraszam, że zdjęcia takie duże, ale nie mam możliwości wyskalować.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Voltair
Odpowiedz
Czy jest coś wart ? Na pewno wypicia. Fortuny na nim nie zbijesz. Smaku malinowego też nie oczekuj po tylu latach, chyba że Agros dodawał sztuczne aromaty.
Za pustą buteleczkę ma allegro może z 15 zł wyciągniesz :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Mając na uwadze moje doświadczenia z PRL-owskimi "nektarami" może nie być pijalny.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Jest na pewno warty sprawdzenia. Święta idą, nic tylko otworzyć i sprawdzić.
Odpowiedz
A nie chcesz tego zlicytować na tym forum? :)

Wiadomo, święta idą.. zrób prezent koledze i wystaw to na aukcję charytatywną dla Lukihah.

Tutaj masz podgląd o co mi chodzi: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=18610

Pozdrawiam
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Odpowiedz
Pomysł fantastyczny, ale radzę nie afiszować się ze sprzedażą alkoholu, ponieważ wymaga to koncesji (prawdopodobnie - nie jestem specjalistą w tej dziedzinie).

No chyba, że kolega stosowną koncesję posiada ...
Oto jest cały splendor: Móc i mieć prawo do siebie uśmiechnąć się.

http://www.pomocdlakrzysia.pl/
Zajrzałem i nie mogę się uwolnić - pomóżcie !!!!

Odpowiedz
(15-12-2016, 21:30)TEQUILA napisał(a): Czy jest coś wart ? Na pewno wypicia. Fortuny na nim nie zbijesz. Smaku malinowego też nie oczekuj po tylu latach, chyba że Agros dodawał sztuczne aromaty.
Za pustą buteleczkę ma allegro może z 15 zł wyciągniesz :)
Nawet nie robiłem sobie nadziei na zarobek z tego trunku, ale jeśli by coś był wart, na pewno lepiej by się go piło. hehe :D

(15-12-2016, 23:50)Majerotto napisał(a): A nie chcesz tego zlicytować na tym forum? :)

Wiadomo, święta idą.. zrób prezent koledze i wystaw to na aukcję charytatywną dla Lukihah.

Tutaj masz podgląd o co mi chodzi: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=18610

Pozdrawiam
W sumie dobry pomysł, pomyślę nad tym.

Dziękuję Wam za szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
Voltair
Odpowiedz
Niestety jako Administrator informuję, że nie ma zgody na handel, sprzedaż czy licytowanie alkoholu (nawet na szczytny cel) na forum. Jest to niezgodne z prawem. Możecie zlicytować butelkę jako obiekt kolekcjonerski, ewentualny alkohol w niej zawarty nie podlega licytacji jest wartością "uboczną" transakcji. Tak jak licytował Bogi swoją butelkę.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
(16-12-2016, 10:03)Boullii napisał(a): Niestety jako Administrator informuję, że nie ma zgody na handel, sprzedaż czy licytowanie alkoholu (nawet na szczytny cel) na forum. Jest to niezgodne z prawem. Możecie zlicytować butelkę jako obiekt kolekcjonerski, ewentualny alkohol w niej zawarty nie podlega licytacji jest wartością "uboczną" transakcji. Tak jak licytował Bogi swoją butelkę.

Boullii, masz rację - nie pomyślałem o tym. Cóż, pozostaje to tylko otworzyć na święta - jak pisali koledzy wyżej, i zobaczyć czy choć trochę uderzy do głowy. :D

Pozdrawiam
Voltair
Odpowiedz
Daj znać czy ząb czasu dobrze przeżuł tego maliniaka :)
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Odpowiedz
No ale z postu Boullii-ego wynika prosty wniosek: