Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plany na wino z wiśni mrożonych
Witam. Mam pytanie apropos PEKTOENZYMU.
Czy dodaje się go przy nastawianiu, tzn. czy razem z drożdżami?
Pytam ponieważ info z forum podają, że po dadaniu pekto po dobie można przystąpić do przecedzania nastawu i wyciskania soku z owoców.
Jeśli ja fermuntuje w miazdze, to na moje wychodzi, że można go dodać dzień przed końcem fermentacji, przed wyciskaniem soku. Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Dajesz czadu ignorancją, że i tak ją ładnie nazwę Jeśli kilkuset użytkowników napisze "nie wiem", to będziesz usatysfakcjonowany ? Nabyta "wiedza" coś zmieni w Twoim życiu, jeśli ktoś nie wie?

W świeżych owocach wale pekto razem z piro dla wybicia dzików, wtedy drożdży i tak się nie daje jak wiadomo. Jeśli fermentujesz teraz mrożonki jagodowe (np wiśnie, to z pekto w ogóle bym zrezygnował). Jeśli świeże cuś, to pekto daj od razu, po co czekać do końca fermentacji? Pekto rozluźnia strukturę owoców, drożdże mogą łatwiej wejść do "wnętrza" rozdrobnionego owocu - i rzecz najważniejsza - pewnie zanim zadałeś pytanie poszukałeś informacji w necie, lub chociaż ulotkę przeczytałeś - pekto podaje się do owoców w temperaturze, która ubije Twoje pracujące drożdże lub poważnie im zaszkodzi, więc jakim sposobem chcesz podać pod koniec "dzień przed końcem fermentacji"?
Odpowiedz
(18-12-2016, 09:59)Mikael napisał(a): Dajesz czadu ignorancją, że i tak ją ładnie nazwę Jeśli kilkuset użytkowników napisze "nie wiem", to będziesz usatysfakcjonowany ? Nabyta "wiedza" coś zmieni w Twoim życiu, jeśli ktoś nie wie?

W świeżych owocach wale pekto razem z piro dla wybicia dzików, wtedy drożdży i tak się nie daje jak wiadomo.  Jeśli fermentujesz teraz mrożonki jagodowe (np wiśnie, to z pekto w ogóle bym zrezygnował). Jeśli świeże cuś, to pekto daj od razu, po co czekać do końca fermentacji? Pekto rozluźnia strukturę owoców, drożdże mogą łatwiej wejść do "wnętrza" rozdrobnionego owocu - i rzecz najważniejsza - pewnie zanim zadałeś pytanie poszukałeś informacji w necie, lub chociaż ulotkę przeczytałeś - pekto podaje się do owoców w temperaturze, która ubije Twoje pracujące drożdże lub poważnie im zaszkodzi, więc jakim sposobem chcesz podać pod koniec "dzień przed końcem fermentacji"?

To nie ignorancja tylko forma sarkazmu... chyba.. 
 No i dzięki za odpowiedź. Teraz wiem, że pekto nie dodam. Dlatego właśnie zadałem pytanie - chyba po to jest forum, żeby się dowiadywać czegoś a tym samym, z drugiej strony udzielać rad. 
Nastaw stoi w każdym bądź razie, a ja czekam na pierwsze bomble...:)

Pozdrawiam
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
A i tak jak widać na fotce, dorzuciłem 4kg wisienek więcej. :)
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
(18-12-2016, 10:57)narc81 napisał(a): ....chyba po to jest forum, żeby się dowiadywać czegoś a tym samym, z drugiej strony udzielać rad. 

Pozdrawiam
Uhm, to prawda.

ps.
Stoją dwie blondynki na przystanku. Podjeżdża tramwaj i jedna z nich pyta:
- Dojadę tym tramwajem na dworzec PKP?
- Nie - grzecznie odpowiada motorniczy
Na to druga:
- A ja?
pozdrawiam Jurek 

Odpowiedz
Alskarus apropos drożdży. Nastawiam kokejne wiśniowe, tym razem użyje LALVIN 71B. Jaką pożywkę polecasz do nich?
Pozdrawiam
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
Ja używam Activitu

Polecam wątki, gdzie dyskutowaliśmy temat http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid311009
oraz http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid310657
pozdrawiam Jurek 

Odpowiedz
Dziękuję. Zamawiam i nastawiam...:)
Pozdrawiam
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
Panowie, potrzebny link do zakupu płynu "K", szukam i nigdzie mi nie "wyskakuje". Link do Naoh 1molowego też mile widziany.
Pozdrawiam
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
http://www.ceneo.pl/35640618

Ale to dopiero połowa sukcesu, teraz trzeba zrobić z tego roztwór 1 molowy np. tak

https://socratic.org/questions/how-to-pr...on-of-naoh
pozdrawiam Jurek 

Odpowiedz
(20-12-2016, 16:01)alskarus napisał(a): http://www.ceneo.pl/35640618

Ale to dopiero połowa sukcesu, teraz trzeba zrobić z tego roztwór 1 molowy np. tak

https://socratic.org/questions/how-to-pr...on-of-naoh

Dziękuję. :)
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
Mozolnego rozmyślania nadszedł kres... No to lecimy dalej... lech-kuba. :)
Truskawki & Wisienki - mrożonki

Pozdrawiam :)
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
Mam nadzieję że pomogłem.:spoko:
Lech
Odpowiedz
(25-12-2016, 23:34)lech.kuba napisał(a): Mam nadzieję że pomogłem.:spoko:

Ja też...hi,hi! :)
Pozdrawiam
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
Dziś starałem się odzielić "dżem" od soku, (sito i pielucha tetrowa). No i tak wygląda:

Pozdrawiam
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
(18-12-2016, 09:59)Mikael napisał(a): Dajesz czadu ignorancją, że i tak ją ładnie nazwę Jeśli kilkuset użytkowników napisze "nie wiem", to będziesz usatysfakcjonowany ? Nabyta "wiedza" coś zmieni w Twoim życiu, jeśli ktoś nie wie?

W świeżych owocach wale pekto razem z piro dla wybicia dzików, wtedy drożdży i tak się nie daje jak wiadomo.  Jeśli fermentujesz teraz mrożonki jagodowe (np wiśnie, to z pekto w ogóle bym zrezygnował). Jeśli świeże cuś, to pekto daj od razu, po co czekać do końca fermentacji? Pekto rozluźnia strukturę owoców, drożdże mogą łatwiej wejść do "wnętrza" rozdrobnionego owocu - i rzecz najważniejsza - pewnie zanim zadałeś pytanie poszukałeś informacji w necie, lub chociaż ulotkę przeczytałeś - pekto podaje się do owoców w temperaturze, która ubije Twoje pracujące drożdże lub poważnie im zaszkodzi, więc jakim sposobem chcesz podać pod koniec "dzień przed końcem fermentacji"?

Coś tam wyczytałem, że pektoenzym działa również w niższych temapraturach. Nie wiem ile w tym prawdy. Duże znaczenia ma czas oddziaływania na owoce.

Tymczasem wina już nie gazują.Co tam będę pisał o smaku. Dobre są w miarę i da się wypić. Do tej pory nikt kieliszka nie odstawił - pomijąc degustacje podczas fermentacji, gdzie bylo  jeszcze mętne i zagazowane...:)
Ciemniejsze to wiśnia a jeśniejsze truskawka.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi and zdruffko! :pijemy:

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam
 Narc

Skocz do: