• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kartonikowe v
1 2 3 4 Dalej »

Cisza w sokach? To zmieniam to

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cisza w sokach? To zmieniam to
aleextra Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 5
Dołączył: 06 2010
Lokalizacja: Mysłowice
#1
26-07-2017, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2017, 13:32 przez aleextra.)
Witam, po długiej nieobecności :) 

Jako, że mieszkam w bloku i aktualnie dwójka dzieci na pokładzie, to tym bardziej nie mam szans na robienie wina z owoców. Przez dwa lata chyba żadnego wina nie zrobiłem. Zmieniłem to.

Użyte soki marki carrefour: porzeczka i jabłko

[Obrazek: GPY0Uwt.jpg]

(widzę, że osadzanie obrazków nie działa, link do zdjęcia: https://i.imgur.com/GPY0Uwt.jpg

3 nastawy, jabłko, porzeczka oraz mieszany. Jabłko i porzeczka: Fermivint 7013 (18Blg), mieszany - bayanusy (20Blg).
Jabłko i porzeczka postawione 21 lipca, 23 dosłodzone bo cukier zeżarty. Jabłko do 12% celuję, porzeczkę 14. Mieszany - dzisiaj postawiony. Tutaj celuję w okolice 13%. Nie było już tych samych drożdży, więc kupiłem nieśmiertelne bayanusy. Użyłem połowy opakowania drożdży. Jabłko i porzeczka - całe opakowanie na baniaki 5L - pewnie przez to takie tempo.


Dzisiaj dodatkowo porzeczka dosłodzona do 5Blg z zera. Ostatni raz chyba dosłodziłem.

Trzymajcie kciuki.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#2
26-07-2017, 19:01
[Obrazek: GPY0Uwt.jpg]

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
TomSki Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 546
Liczba wątków: 13
Dołączył: 06 2017
Lokalizacja: Kraków
#3
26-07-2017, 19:03
Wino można zrobić z cebuli.... ale po co?
Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#4
06-08-2017, 21:21
Ktoś z forum zrobił wino z cebuli.
Po co? Dla eksperymentu.
Opinia o tym wyrobie? Dobre do marynowania mięsa.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#5
06-08-2017, 21:57
Ja zrobiłem z papryki słodkiej oraz chilli. Do marynowania mięsa świetne. Planuję jeszcze zrobić coś z pietruszki i selera (dwa osobne nastawy), jednak jeszcze są odległe plany.

Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#6
06-08-2017, 22:07
Mógłbyś podać na paprykowe.
Seler mam jeszcze mały. Pietruszka lepsza, ale niewiele lepsza.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#7
07-08-2017, 08:25
Użyj opcji wyszukiwania z forum a znajdziesz.

Szukaj
Odpowiedz
aleextra Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 5
Dołączył: 06 2010
Lokalizacja: Mysłowice
#8
07-08-2017, 17:13
(07-08-2017, 08:25)Karol4511 napisał(a): Użyj opcji wyszukiwania z forum a znajdziesz.

Z skoczków wychodzą całkiem fajne. Może nie jest to najwyższa półka, ale z braku laku. Pierwsze jabłkowe na Zamoyski wyszło rewelacyjne. Tak samo jak porzeczkowe. Z hibiscusa mistrzostwo świata. Każdy orze jak może i starajmy się być najlepsi w tym co robimy, a nie, że nie ma sensu. Taka kategoria, jak za niskie progi, to nie zaglądajcie:)
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kartonikowe v
1 2 3 4 Dalej »

Cisza w sokach? To zmieniam to


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 22:08 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa