21-09-2018, 06:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2018, 06:05 przez Fallinmonkey.)
Witam,
Chciałbym się skonsultować w kwestii wina z wiśni.
Otóż nastawiłem wczoraj wino wg następujących proporcji:
- 15l soku z wiśni;
- 3,5l syropu cukrowego z 2,35 kg cukru;
- 5 g pożywki;
- 20 gram kwasku;
- MD z drożdży "Burgund" Zamojscy.
- początkowe blg wynosiło 6.
Docelowo planuje jeszcze dodać 4l syropu cukrowego (z 2kg cukru), co według moich obliczeń powinno dać moc około 15%.
Ale teraz po lekturze forum, doczytałem, że wiśnie pięknie komponują się z czarną porzeczką.
A zatem czy moge tak zrobić, że do wina w chwili dodawania 2 porcji syropu zamiast w/w 4l syropu dam - 3 l soku z czarnej porzeczki i 1 l wody a w tym rozpuszczę 2kg cukru??
Chciałbym się skonsultować w kwestii wina z wiśni.
Otóż nastawiłem wczoraj wino wg następujących proporcji:
- 15l soku z wiśni;
- 3,5l syropu cukrowego z 2,35 kg cukru;
- 5 g pożywki;
- 20 gram kwasku;
- MD z drożdży "Burgund" Zamojscy.
- początkowe blg wynosiło 6.
Docelowo planuje jeszcze dodać 4l syropu cukrowego (z 2kg cukru), co według moich obliczeń powinno dać moc około 15%.
Ale teraz po lekturze forum, doczytałem, że wiśnie pięknie komponują się z czarną porzeczką.
A zatem czy moge tak zrobić, że do wina w chwili dodawania 2 porcji syropu zamiast w/w 4l syropu dam - 3 l soku z czarnej porzeczki i 1 l wody a w tym rozpuszczę 2kg cukru??
