• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nasze pasje, czyli co robimy oprócz trunków › Wędzarnie, wędzenie i grillowanie
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#76
18-01-2019, 08:55
Tydzień nie wytrzymało. Wczoraj był test i skoro wielu degustujących nawet coś o kosmosie wspominało to zaraz wieczorem kilka słoiczków z dodatkowym tajnym składnikiem "narychtowałem". Będzie na tegoroczną Wysową.

Dla mających utrudniony dostęp do ziół, których używam to można je zastąpić choćby tymiankiem, bazylią itp. wg własnej fantazji.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#77
26-01-2019, 16:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2019, 19:53 przez tata1959.)
Dzisiaj wielkie wędzenie serów. 10 "plasterków" od 1.1 do 2.0kg.
Nowa technologia, a nawet dwie. Jedno to marynowanie przez 2 doby a nie 12 godzin. Drugie to próba uzyskania serka w kształcie walca.
Co wyjdzie - się zobaczy za jakieś 3 godziny.
Jako "dyscyplina dodatkowa" to grill gdzie nowe smaki się testują.
Już zdegustowane ziemniaki wg. przepisu: ziemniak przekrojony na pół i do środka włożone: plaster boczusia, 2 plastry cebuli, koperek mrożony, masełko i przyprawa do ziemniaków (bulby) z Priwokzalnoho bazara wy Lwowji. REWELACJA.
Jak zdegustuję grillowaną kiszkę z kiszoną kapustą to napiszę o wrażeniach.
Ponadto zimowy grill smakuje o niebo lepiej niż wakacyjny.

PS. Kiszka gryczana położona na cebuli i mocno przykryta kiszoną kapustą,zawinięta w folię. Pyszna w samej sobie ale za sucha i zbyt kapuściana (tutaj przyzwyczajenia niestety cierpią). Następnym razem dodam boczusia (albo masełka) i ukraińskich ziółek do mięs - pikantnych* (pan, do swininy, ostre proszę).

*) - wiem, że to nudne takie moje powtarzanie o tych ziołach, ale jeśli za grosze zakupuję mieszankę ziół czystych bez "ueropejskich" dodatków witamin z grupy E, które u nas są wszechobecne i te zioła z potrawami czynią cuda (dodaję "od siebie" tylko i wyłącznie sól) to się niechaj nikt nie dziwi. Niech się nie dziwią zakupujący przyprawy typu ku....ek itp, gdzie sól jest podstawowym składnikiem. Zresztą podobną mieszankę do popularnych ku.....rków komponuję mieląc czyste suszone warzywa i dodając sól. Jakoś wtedy spokojniejszy jestem o zawartość witamin z grupy E.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#78
27-01-2019, 15:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2019, 15:40 przez drajla.)
(26-01-2019, 16:15)tata1959 napisał(a): Dzisiaj wielkie wędzenie serów. 10 "plasterków" od 1.1 do 2.0kg.

I jak tam się udały? :slinka:
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#79
27-01-2019, 18:25
Super, chociaż tym razem nieco za bardzo podsuszyłem. Nareszcie kminkowy mi się udał ale trzeba było dać aż 4 łyżki mielonego kminku na 1 kg sera.
Jutro wielkie marynowanie serów.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#80
27-01-2019, 21:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2019, 21:44 przez drajla.)
Heniu , takie coś jest w biedrze   :o : http://www.biedronka.pl/pl/product,id,11...-peklowana

tata, brać czy prać?? :niewiem: :niewiem:
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#81
28-01-2019, 06:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2019, 06:46 przez tata1959.)
Bierz na próbę. Zaczął bym od tej z ziołami lub papryką.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#82
28-01-2019, 08:13
Tylko najpierw sprawdź skład i miejsce produkcji ;)
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#83
28-01-2019, 08:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2019, 08:52 przez drajla.)
To oczywista oczywistość. :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#84
31-01-2019, 12:37
(28-01-2019, 08:13)alskarus napisał(a): Tylko najpierw sprawdź skład i miejsce produkcji ;)

Niestety, nie polecam tego wyrobu.
To, co jadłem we Lwowie z polecenia taty1959, to było bardzo, bardzo smaczne, mimo, że nie jestem amatorem tłustych wędlin.
A to, co kupiłem, to wyjątkowo mi nie smakowało - delikatnie mówiąc.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#85
31-01-2019, 18:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2019, 18:09 przez tata1959.)
Pawełku, bo "niiii ma jak Lwów!"
Widzisz jak wypada zderzenie wiekowej tradycji z komercją.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4

Forum Domowych Winiarzy › Nasze pasje, czyli co robimy oprócz trunków › Wędzarnie, wędzenie i grillowanie
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 06:05 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa