12-02-2019, 11:54
Witam serdecznie,
Chciałbym się zwrócić z prośbą o weryfikację obliczeń.
Robię wino wiśniowo - porzeczkowe w relacji 5l soku z cz.porzeczki i 40l soku z wiśni.
Celuje w moc 13%.
Z książki Jana Cieślaka wynika, iż powinienem przyjąć wartość 290g cukru rozpuszczonego w 0,75 wody na litr soku.
Jako, że w tym winie nie dodałem wody, to przyjąłem takie wartości:
45 l soku x 290g cukru - 13050 g cukru. (j.w.)
Balling początkowy był 15, minus poprawka na niecukry = 11.
110g cukru x 45l = 4950g. (w soku)
W konsekwencji: 13050g - 4950g = 8100 g cukru.
Czyli dla wina 13% powinienem dodać około 8 kg cukru, co powinno dać mi 49,8l wina.
Czy dobrze myślę?
Chciałbym się zwrócić z prośbą o weryfikację obliczeń.
Robię wino wiśniowo - porzeczkowe w relacji 5l soku z cz.porzeczki i 40l soku z wiśni.
Celuje w moc 13%.
Z książki Jana Cieślaka wynika, iż powinienem przyjąć wartość 290g cukru rozpuszczonego w 0,75 wody na litr soku.
Jako, że w tym winie nie dodałem wody, to przyjąłem takie wartości:
45 l soku x 290g cukru - 13050 g cukru. (j.w.)
Balling początkowy był 15, minus poprawka na niecukry = 11.
110g cukru x 45l = 4950g. (w soku)
W konsekwencji: 13050g - 4950g = 8100 g cukru.
Czyli dla wina 13% powinienem dodać około 8 kg cukru, co powinno dać mi 49,8l wina.
Czy dobrze myślę?