• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
1 2 3 4 5 … 12 Dalej »

Dereniówka

Strony (31): « Wstecz 1 … 27 28 29 30 31 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dereniówka
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#726
27-10-2017, 12:27
Na 1kg derenia powinno wystarczyć 0,5kg cukru. Najwyżej dosłodzisz.

Jeżeli nie masz żadnego syropu z poprzednich dereni lub syropu z tarniny, to po zlaniu nalewu zasyp derenie cukrem. I pamiętaj o codziennym mieszaniu, tak do 2 tygodni. Dereń dosyć wolno oddaje, to co "wypił".
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#727
27-10-2017, 14:29
Fajnie , zasypię cukrem .
Darek
Szukaj
Odpowiedz
janik Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 275
Liczba wątków: 3
Dołączył: 03 2014
Lokalizacja: Podgórze
#728
27-10-2017, 20:00
Gdy odlejesz syrop to nie wyrzucaj owoce ;) ...
Zalej ponownie czysta i maceruj kilka tygodni a nawet dłużej,  otrzymasz bardzo aromatyczną wódeczkę.  :D 
Powodzenia Rolleyes .
Szukaj
Odpowiedz
darboch Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 248
Liczba wątków: 4
Dołączył: 12 2015
Lokalizacja: Zabrze
#729
29-10-2017, 23:30
Czystą 40 % albo czymś mocniejszym ?
Darek
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#730
30-10-2017, 06:38
40%.
Szukaj
Odpowiedz
RobsonKa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wołomin
#731
26-11-2017, 16:30
Witam.
Kochani możecie mi doradzić co zrobić z nadmiarem syropu dereniowego. Robię drugi raz nalewkę z tego owocu i na 1 litr alkoholowego ekstraktu dodałem tylko 200-250 ml syropu. Mam więc ok.4 litrów lekko alkoholowego syropu i chcę go do czegoś zużyć. Myślę chociażby do dosłodzeniu nim pigwowcówki.
Co o tym myślicie?
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#732
26-11-2017, 16:48
Myślę, że to może być dobry pomysł. Kilka razy robiłem nalewkę dereń/pigwowiec, dwa razy dodawałem syrop z pigwowca do dereniówki, efekt bardziej niż zadowalający.
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Szukaj
Odpowiedz
RobsonKa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wołomin
#733
26-11-2017, 17:27
Dzięki. Ciekawi mnie co z tego wyjdzie. Nalewka o smaku pigwowca i w kolorze dereniówki?
Czy może coś innego?
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#734
26-11-2017, 18:51
Tym syropem możesz też dosłodzić DR, tarninówkę i prawie, każdą inną.
Szukaj
Odpowiedz
RobsonKa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wołomin
#735
26-11-2017, 19:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2017, 18:25 przez RobsonKa.)
Mam do dyspozycji wyłącznie jeszcze niedosmaczoną pigwowcówkę i 2-3 litry syropu dereniowego użyję w tym celu.
Ciekawi mnie efekt kolorystyczny (no i smakowy). Choć syrop ma mało walorów derenia, gdyż prawie wszystkie wyciągnął alkohol
Dzięki.
Szukaj
Odpowiedz
monika7
Unregistered
 
#736
26-11-2017, 21:27
(26-11-2017, 17:27)RobsonKa napisał(a): Dzięki. Ciekawi mnie co z tego wyjdzie. Nalewka o smaku pigwowca i w kolorze dereniówki?
Czy może coś innego?

Rok temu robiłam drugi nalew pigwowiec z dereniem i wyszła z tego bardzo fajna kombinacja, więc też polecam mieszanie tych dwóch owoców. W tym roku drugi nalew to kombinacja powyższych owoców z dodatkiem śliwek węgierek i malin. Jeszcze się macerują, ale smak już bardzo dobry. 

A gdybyś przypadkiem miał nadmiar tego syropu z derenia, to ja mogę go zagospodarować. Shy
Odpowiedz
RobsonKa Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wołomin
#737
27-11-2017, 18:46
Dzięki Moniko.
Jeśli syropu coś zostanie to mogę Ci go podrzucić. Choć z drugiej strony pigwowiec lubi cukier i pewnie sporo słodyczy przyjmie, ale myślę że nie całą :)
Szukaj
Odpowiedz
Wacek Offline
Wermut - meister
***
Liczba postów: 872
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Białystok
#738
30-08-2019, 10:41
Nakłuwacie derenie przed zalaniem alkoholem czy przed fermentacją ? Usiłowałem uszkadzać  skórki  ale mi się znudziło więc kupiłem od naszego kolegi młynek . Jakoś działa ale miąższ oblepia wałki a pestki blokują się na blachach zsypu .


Załączone pliki Miniatury
           
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#739
30-08-2019, 10:46
Przemrożony dereń przy mieszaniu rozpada się sam, bez pomocy młynka
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#740
30-08-2019, 18:13
Nie nakłuwam, nie mrożę, nie rozdrabniam. Najpierw 70% a po odpowiednim czasie zalewam drugi raz 40%.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#741
31-08-2019, 08:10
(30-08-2019, 10:41)Wacek napisał(a): Nakłuwacie derenie przed zalaniem alkoholem czy przed fermentacją ?
Kiedyś dziergałem widelcem, ale zrobiony równolegle nalew niczym się nie różnił. Albo mam zbyt grubiańskie poczucie smaku.

Od paru lat zebrany dereń tylko ładuję do słoja, zalewam % itd.

Przy nalewach typu F - ponieważ używam Pekto -, to po paru dniach wkładam łapę do naparstka 4,2 l i zgniatam, co się da. Owoce są miękkie i po paru minutach 90% owocków jest rozdrobniona.
Szukaj
Odpowiedz
Lucek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2018
Lokalizacja: Chorzów
#742
01-09-2019, 14:41
Wszystko to tak smacznie wygląda, ale nie mogę nigdzie zdobyć tego derenia :(
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#743
01-09-2019, 16:13
A próbowałeś u naszego kolegi?

http://wino.org.pl/forum/Thread-Sprzedam...%83--19893
Szukaj
Odpowiedz
Lucek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2018
Lokalizacja: Chorzów
#744
03-09-2019, 11:27
Dziękuję - kontakt nawiązany!
Szukaj
Odpowiedz
mikar Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 75
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2008
#745
31-10-2019, 18:55
Witam.
Może ktoś mi coś doradzi. W nalewce z derenia z 2018 roku mam sporo czegoś co wygląda jak rozcieńczona galaretka. Smak jest bardzo dobry. Dereń najpierw zasypany cukrem , po zlaniu syropu zalany %. i następnie razem zmieszane ok 3 miesiące temu.
Jak się pozbyć tej galaretki.?.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#746
31-10-2019, 19:04
Witaj.

Dodaj 2 - 3 krople Pekto lub trochę wódki.
Pomieszaj kilka razy. Powinno pomóc.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#747
28-10-2022, 10:36
Wraca temat dereniówki
Tym razem chcę zrobić typu F. Kto się podzieli proporcjami, przepisem?
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#748
28-10-2022, 11:32
Co to ten typ F? Może robiłem, tylko nie znam nazewnictwa (jak ten trzmiel).
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#749
28-10-2022, 11:44
(28-10-2022, 11:32)cemik1 napisał(a): Co to ten typ F? Może robiłem, tylko nie znam nazewnictwa (jak ten trzmiel).

Prefermentowana.
Zastanawiam się ile dać cukru na wstępie i jak długo trzymać zanim dodam % :)
Robiłeś coś takiego?
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#750
28-10-2022, 13:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2022, 13:15 przez drajla.)
(28-10-2022, 10:36)alskarus napisał(a): Wraca temat dereniówki
Tym razem chcę zrobić typu F. Kto się podzieli proporcjami, przepisem?

Na początku cukru dałem 1/5  masy owoców.




(28-10-2022, 11:44)alskarus napisał(a): ....... i jak długo trzymać zanim dodam % :)
Używałem drożdży Fermivin do win białych i czerwonych.
Po 10 dniach nuty winne były na tyle intensywne, że po "wyprasowaniu" dodałem do nalewu alkohol.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (31): « Wstecz 1 … 27 28 29 30 31 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
1 2 3 4 5 … 12 Dalej »

Dereniówka


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 21:18 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa