Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Łódzkiem - Winnica π
Cześć,
Co bym Ci doradził.
Do Regenta dosadź coś dla uszlachetnienia. Do 10 krzewów Regenta wystarczy np. 1 krzew Roesler i 1 Reberger. To da Ci naprawdę fajne wino.

Co do białych "Sauvignon Blanc" - Soreli i nowoczesne krzyzównki Sauvignon X - podobno b. dobrze się sprawdzają w naszym klimacie. Tutaj do poczytania:
https://sklep.winetech.pl/sadzonki-winor...oreli.html

Dodatkowo - jeśli ten Sauvignon ma być pod postacią wina półsłodkiego, to Solaris był by bardzo odpowiedni. Daje fajne, aromatyczne wina, ale ze względu na duży cukier - półsłodkie.
Odpowiedz
PNP fajny,mam u siebie.Napewno dojrzeje.
Przy podstawowej ochronie daje radę.
Bardzo lubią go osy szerszenie...
Regent niby ok ale jest go wszędzie pełno,może pół na pół z C .Cortisem?

Białe - Souviegnier Gris,Solaris,Muskaris,Johanitter.
Ostatni daje wina w typie Rieslinga
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Dodam tylko że w naszym wykonaniu/spożyciu wchodzą w grę wyłącznie wina wytrawne.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Pilem ostatnio dwa fajne wytrawne wina z Solarisa...;) Jedno 2019 i 2018.
Johantter da Ci wytrawne wino,SG raczej napewno.
Przy czym SG lubi trzymać wysoki kwas w przeciwieństwie do Solarisa.
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
(16-01-2020, 19:23)daniel.pomidor napisał(a): Coś bardziej wymagajacego czyli.... moje ulubione wino Sauvognon Blanc ale w Polsce....? Wątpię.

Skoro jedynie wytrawne, wątpliwości warto odrzucić precz...
Odpowiedz
Maciej, sugerujesz że nie ma lepszej odmiany na PL jak SB na wytrawne wina?

Odpowiedz
Absolutnie nie! Nie mam SB, a nawet gdybym miał taka sugestia byłaby jak loteria, ze względu na odmienne terroir.
Sugeruję jedynie, że nie od rzeczy byłoby spróbować...
Odpowiedz
Szanowni czy ktoś z Was posiada i chciałby się pozbyć drogą sprzedaży, książki ma temat produkcji win gronowych? Mam tu na myśli pozycje typu "Technologia produkcji wina" itp.

Nie jestem fanem niszczenia drzew dlatego bliżej mi sercem do rynku wtórnego.

Swoją drogą to jakie publikacje rekomendujecie w tej dziedzinie? Mogą być też rekomendacje angielskojęzyczne.[Obrazek: 7f8e89512f0a5bc347803ebeefbd5e55.jpg]

Odpowiedz
Jak podjedzisz do Wrocławia po książki, a później oddasz do rą własnych, to mogę Ci kilka porzyczyć :-)

Oddać / odsprzedać się nie da. Takie książki, to wiedza do której co chwilę się wraca. Nie da się przeczytać i nauczyć, bardziej działa to tak, że raz przeczytasz i poźniej pamiętasz, gdzie wrócić i doczytać na temat konkretnego problemu.

Z tych co mam i polecam:

"Ochrona Winorośli" Janusz Mazurek

"Technologia produkcji wina" - Yair Margalit

"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka" cz. 1 i cz. 2
Odpowiedz
I darmowe:
http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf (ale to tylko o uprawie)
http://www.winologia.pl/poradnik.htm (poradniki Bosaka)

I fajne są też materiały szkoleniowe ze szkoły w Silberbergu. Kiedyś to było gdzieś normalnie do pobrania dla każdego. Teraz już nie, ale ktoś to wrzucił na Chomika, więc jeśli można zalinkować, to są tu:
http://chomikuj.pl/katy191/UR+Technologi...483659.pdf
http://chomikuj.pl/katy191/UR+Technologi...483658.pdf
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
Z tym wracaniem Zbyszek masz rację. Winorośl i Wino mam. A żona śmieje się ze mnie pytając czy na pamięć się przypadkiem nie uczę bo 4 raz czytam.

Dlatego chciałem sobie kupić.

Odpowiedz
Trochę literatury po angielsku do znalezienia na chomiku:

1. Pascal Ribereau-Gayon- Handbook Of Enology - 2 tomy w sumie ponad 800 stron rewelacyjnego podręcznika

2. Daniel Pambianchi- Techniques In Home Winemaking

3. Lum Eisenman- The Home Winemakers Manual

4. Wine Grapes Varieties In California - to nie o produkcji ale znakomite opracowanie jeśli chodzi o odmiany uprawiane w Californii (zdjęcia, sporo tabel)

Jeśli ktoś nie ma konta na chomiku proszę o PW z adresem mailowym.
Odpowiedz
Wiosnę czas zacząć.

Sytuacja na krzewach.

Regent:
Cięte w I połowie stycznia wyprowadzenie jednego ramienia docelowo stałe ramię. Jeden regent był taki bidulek że poszedł na dwa pąki.
Kopczyki nierozkopane.
Wszystko śpi w najlepsze.
Brak płaczu.

Bianca:
Cięte w I połowie stycznia wyprowadzenie jednego ramienia tylko na dwóch krzewach docelowo stałe ramię. Reszta krzewów na dwa pąki.
Kopczyki nierozkopane.
Wszystko śpi w najlepsze.
Brak płaczu.

Eksperymentalna zabawa ze sztobrami jednoroczniaków. Ciekawe co z tego wyrośnie. Sztoby cietę w I połowie stycznia. Zawoskowane i wsadzone do połowy do ziemi w dużych donicach. Odstawione do garażu.

Regent 50 sztobrów na dziś 36 wypusciło pąki.
Bianca 16 sztobrów na dziś żaden nie puścił pąka.[Obrazek: 7566ffdbf9c0e2d53b60521dde9eb6e7.jpg][Obrazek: c6de1776224fc2b841d101fba8c3351c.jpg][Obrazek: 998dd981cc89e49d896bef3920c47dd7.jpg]

Odpowiedz
Masz kallus na tych 36 Regentach?
Odpowiedz
(04-03-2020, 23:07)maciek19660714 napisał(a): Masz kallus na tych 36 Regentach?
Nie rozkopywałem ich od czasu wsadzenia do ziemi. I raczej nie chciałem ich ruszać póki nie podrosną. Planuję pod koniec maja wsadzić do gruntu.

Jeśli pytasz czy nacinałem je na dolnej części sztobra przed wsadzeniem do ziemi to tak.

A prezentują się tak:[Obrazek: aeab9bab0742abb09a319346a262f5c9.jpg]

Odpowiedz
Gdzie z tą wodą na te panele,ło matko! ;)

Dawno wsadziłeś?

Moje zaraz będę kwitnąć...

Maciejowi chodziło napewno o to, że najwazniejsze w ukorzenianiu jest wytworzenie się korzeni.
Reszta ma małe znaczenie na tą chwile.
 Teraz gdy już masz liście,będziesz je musiał powoli hartować...czyli wystawiać chocby na okno a później dwór,jeśli chcesz utrzymać zielone.

Dlatego warto użyć grzałki pod korzeń i trzymać w chłodnym.

Może tak masz,nie wiem...;)
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
Zaprawiłem sztobry w 1 połowie stycznia. Stały tak w garażu do ubiegłego tygodnia. ŚRednia temp w garażu 8st.

Pąki puszcza powoli pierwszy 1 lutego reszta wyszła około 8 lutego.

Teraz stoi w nieogrzewanym pokoju z dostępem do światła ale nie na pełnym słońcu ze stałą temperaturą ok 11 st C.

Amatorska idea podpowiadała mi dotychczas aby nie przenosić do pomieszczenia gdzie jest 21st C

Ach zapomniałem pochwalić sie efektem butelkowania 2019r:[Obrazek: 44a47bf23d80dcb34a92e2e874f3ed2a.jpg]

Odpowiedz
Pytałem ponieważ kallus to początek korzeni. Jeżeli w doniczce jest chłodno, będzie trudniej.

Ładne etykiety. Mają styl.
Odpowiedz
To proponujecie przestawić w cieplejsze miejsce? Np w temp pokojową?

Odpowiedz
Sprawdź czy ma kalus,czy może już korzenie.
Jeśli ma to już bez znaczenia.
 Pozdrawiam
 Narc

Odpowiedz
Wydłubałem delikatnie jednego. Korzeni brak. Wynika z tego że całe zielone idzie ze sztobra.

Odpowiedz
Tajemnica ukorzeniania polega na tym aby w podłożu było cieplej niż nad nim. Pąkom na górze sztobra ma być zimno, a ten nacięty (na dole) musi mieć ciepło. W takim wypadku na nim najpierw pojawia się kallus, a potem korzonki. Podczas gdy góra nadal śpi... Aby osiągnąć taką - odpowiednią różnicę temperatur stosuje się kabel grzewczy, a ukorzeniarkę umiejscawia się w niskiej temperaturze otoczenia.

Przestawienie doniczki w cieplejsze miejsce, w sytuacji kiedy pąki już popękały i jest zielone, raczej niewiele zmieni.
Odpowiedz
Nie ma tragedii przestawienie na cieplejszą podłogówkę w łazience widać pomogło. Kilka obeschło ale część wystartowała całkiem nieźle.[Obrazek: 5cc5a7532457397b16d7cbf417084888.jpg]

Odpowiedz
Marnie to wygląda. Powybiegały, szukają światła.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
Część z nich być może, da radę...
Odpowiedz

Skocz do: