Ocena wątku:
  • 9 głosów - średnia: 3,78
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
No szybko!
Rozumiem,że drożdże musiały zasłyszeć i stycznioeych degustacjach...;)

Pięk a pogoda nam się zrobiła!
Trochę późnawo jednak...
U mnie liście już opadają.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Jestem znowu w Krakowie, od poniedziałku.
Syn dostał zadanie zanurzania czapy i dzielnie działa. Moja Ada dzisiaj dzwoniła, że jest już aromat i zero siarkowodoru w ZW 2020.
PN 2020 spokojnie pracuje w lodówce.

Krótko mówiąc, wino 2020 będzie dziełem wspólnym mojej rodzinki!
Odpowiedz
Wczoraj wyciskanie ZW 2020 po 14-tu dniach fermentacji.
Pomiary 3,4pH 8,25TA -1Blg

Pomiary przed 3,3pH 7,6TA
Tak jeszcze nie miałem, żeby kwasowość wzrosła po fermentacji. No nic... zaraz daję bakterie.

PN 2020 na dole jeszcze powolutku pracuje, a od góry już się klaruje.
Odpowiedz
Kurde nie wiem co z Twoim pomiarem.Być może wino trzeba zmierzyć już pi jakimś czasie...
Bo np: mierząc Solaris 2020 na pewnym etapie,wyszło mi 7.5 kwasu!!!
Po ferm wróciło do podstawowych 6!
Organoleptycznie jak?

U mnie było tak,że się wystraszyłem...Skąd tyle kwasu a i w smaku bylo mocno kwaskowe.
Jest ok teraz.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Pomiar w trakcie sedymentacji, dzień po wyciskaniu 3,4pH 8,6TA -1,5Blg.
Czyli jeszcze troszkę więcej kwasowości... Cukier spada więc jeszcze zaczekam z bakteriami.

Moim zdaniem... Trza działać dalej.

Włodek, organoleptycznie na razie jest kwaśne. Według mojej wiedzy, młode powinno być kwaśne. Chodzi o przetrwanie... Natomiast odnośnie aromatów, skok w górę jest przepiękny.
Odpowiedz
No,może nie kwaśne...ale z odpowiednią ilością kwasowości.
Dlatego min.Riesling bywa długowieczny,jeśli o wytrawne idzie.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Jak bardzo odpowiednią, okaże się po FJM...
Na razie jest po prostu kwaśne, choćby w porównaniu do ZPS 2019.

Jeżeli chodzi o długowieczność, odpowiem za cztery lata. Na więcej nie ma co liczyć. Za mało butelek...

W Winnicy Cisowa było już winobranie, a wczoraj... paprykobranie.
Odpowiedz
No! Jest wreszcie -2Blg w ZW 2020. Wieczorem daję bakterie.

Pomiar PN 2020 2,8pH 12Ta. Na starcie było 3,0pH i 10Ta... Niezły wzrost! Ciekawy ten sezon...
No cóż, tu też dam bakterie. Pomimo tego, że jeszcze pracuje...
Odpowiedz
Piękne bordo, głęboki kolor. Kwasowość skoczyła, a na jakim poziomie planujesz ją zatrzymać, Macieju?
Odpowiedz
W przypadku ZW 2020 fajnie by było, gdyby zeszła do 7 TA.
Jeżeli chodzi o PN 2020 - tyle ile da radę...

Jak na razie, 24h po dodaniu bakterii, spokój i cisza. Temperatura 22 C.
Odpowiedz
OK. A przy Pinot Noir ta kwasowość powinna być jak w przypadku Zweigelta? Maćku, przypomnij jeszcze, proszę, przy jakich parametrach i kiedy zebrałeś Pinot Noir.
Odpowiedz
Gdybym z PN chciał zrobić czerwone - myślę, że 7 TA byłoby górną granicą. Ile powinno być, to bardzo dobre pytanie...
Pinot Noir (w moszczu) po wyciskaniu na różowe 3,0 pH i 10 TA. Zbiór 21 10 2020.

W winie ZW 2020 dwa dni po dodaniu bakterii - nadal cisza...
Bardzo ciekawie się to rozgrywa;
20 10 2020 - (3,3pH)(7,60TA) (pomiary w miazdze)
04 11 2020 - (3,4pH)(8,25TA) (pomiary po wyciskaniu)
06 11 2020 - (3,4pH)(8,60TA) (pomiary w trakcie sedymentacji po wyciskaniu)
oraz dzisiaj;
14 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA)
- Zapach (jak na razie, bez jakichś złych niuansów).
- Smak (kwasiorek...)
Odpowiedz
Dzięki. Cukrów nie mierzyłeś przy zbiorze Pinot Noir?
Odpowiedz
(13-11-2020, 04:58)Dolnoslonzok napisał(a): OK. A przy Pinot Noir ta kwasowość powinna być jak w przypadku Zweigelta? Maćku, przypomnij jeszcze, proszę, przy jakich parametrach i kiedy zebrałeś Pinot Noir.

(15-11-2020, 05:06)Dolnoslonzok napisał(a): Dzięki. Cukrów nie mierzyłeś przy zbiorze Pinot Noir?
To po to kurna, jak sami pisaliście,  są te dzienniczki na tym forum, żeby się wciąż pytać o coś, co można sprawdzić stronę wcześniej?

https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI...#pid408976

Po co pisać, jak się nie ma nic do napisania?
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
Piotr, a ja tam się cieszę. Pytanie Michała zmobilizowało mnie do zrobienia i przeanalizowania rozpiski zmian pH i TA. Ot co...

Michał, Piotr już wyżej podał cytat gdzie można przeczytać o cukrze przy zbiorze PN więc nie będę powtarzał. Dodam jedynie, że oczywiście zawsze mierzę cukier (nie... "cukry") przed zbiorem oraz w miazdze lub w moszczu.
Odpowiedz
W porządku. Dzięki. A, cukier nie cukry. Racja. :)
Odpowiedz
Pięć dni po dodaniu bakterii i są małe wysepki piany.

Z tej okazji otwarte białe z czerwonych i białych...
Odpowiedz
Takie czasy nastały,że panie bez mlekowej nie podchodź...! ;)
Jestem ciekaw tych naszych win 2020!
Daj znać ile pożrą tego kwasu!
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Niestety problem w tym, że "małe wysepki piany" to jednak nie FJM. Kwasowość nie spada i pH nie rośnie.
Odpowiedz
Nie wyluczałbym zaistenienia fjm.
Być może, zbyt mało efektywnie do zmiany paramatrów.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Maciek, u mnie w minionym roku FJM trwała 2-3 tygodnie.

Dopiero w tym roku bakterie pożarły Regenta w 4 dni...

Ale mam też 2 wina białe z dodanymi bakteriami - i mimo objawów wizualnych fjm - po tygodniu kwasowość i pH bez zmian... Ale jeszcze czekam cierpliwie...


Co odróżnia te nastawy - Regent miał TA koło 8 - a białe wina koło 9,5....

Może w takich bardziej kwaśnych nastawach bakterie się tak szybko nie mnożą i trudniej im się rozpędzić....
Odpowiedz
Wszystko się zgadza Panowie. Jednakże trzeba wziąć pod uwagę problem, który może wynikać z tego, że przez miesiąc przechowywałem opakowanie bakterii w piwnicy, w temp. 15 stopni... Mój błąd!

20 10 2020 - (3,3pH)(7,60TA) (pomiary w miazdze)
04 11 2020 - (3,4pH)(8,25TA) (pomiary po wyciskaniu)
06 11 2020 - (3,4pH)(8,60TA) (pomiary w trakcie sedymentacji po wyciskaniu)
11 11 2020 - Dodanie bakterii
14 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA)
16 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA) (pojawienie się wysepek piany)
22 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA)

Rozmawiałem wczoraj z Amelie i krótko mówiąc, szanse na na start w przeciągu tygodnia, są takie same jak na start za trzy tygodnie lub w ogóle i na... utlenienie. Innymi słowy - w związku z dzisiejszymi pomiarami - jutro zamawiam nową paczkę.
Odpowiedz
Maciek, tak sobie jeszcze myślę na temat siarkowania. Ogólnie do FJM lepiej byłoby nie siarkować miazgi... Lub minimum.
Ja na czerwone nic nie siarkuję.
Jak było u Ciebie?
Odpowiedz
Zbyszek myślisz,że siarka dodana do miazgi, może być powodem braku aktywności mlekowych bakterii?
U mnie dodawałem 1g/10l piro do miazgi.Dodane na ok.14 godzin. i trzymane w chlodzie.Ferm na dzikich i tak ruszyła.
Po fermentacji alkoholowej, nie było żadnego problemu z fjm.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Piro do miazgi dodałem w dawce 0,1/litr.
Myślę, że znakomita większość się związała. No ale... badań labo nie robiłem.
Odpowiedz



Skocz do: