Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moje pierwsze aroniowe.
#1
Witam, jutro zamierzam kupić 10kg owoców aronii. Dysponuje 30l pojemnikiem fermentacyjnym. Planuje wstępną fermentację przeprowadzić w pojemniku potem odcisnąć owoce i zlać całość do dymiona. Czy wino z samej aronii będzie dobre? Czy fermentacja w miazdze po rozgnieceniu owoców drewnianą pałką się uda, czy jednak wyłącznie z samego soku?

Wysłane z mojego Nova3Color przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#2
Fermentacja się uda.
Ale aroniowe "solo" podobno jest słabe. Aronia ma mało kwasu i mało soku. Ja robiłem z sokiem jabłkowym - tak jak wskazuje większość porad.
Jakbym miał coś doradzić - to kup aronię, zamróź i czekaj na jesienne jabłka.
Później zrobisz 10 l soku jabłkowego + 10 kg aronii + syrop cukrowy - i będzie elegansko ;-)
Odpowiedz
#3
(29-08-2021, 08:18)Zbyszek T napisał(a): Fermentacja się uda.
Ale aroniowe "solo" podobno jest słabe. Aronia ma mało kwasu i mało soku. Ja robiłem z sokiem jabłkowym - tak jak wskazuje większość porad.
Jakbym miał coś doradzić - to kup aronię, zamróź i czekaj na jesienne jabłka.
Później zrobisz 10 l soku jabłkowego + 10 kg aronii + syrop cukrowy - i będzie elegansko ;-)
Hmm ciekawa sugestia. Tę proporcje to kolega podał na pojemność mojego wiadra fermentavyjnego, czy od tak wymyślił?;)
Odpowiedz
#4
Proporcje na oko. To jest płynna materia - możesz dać 1 kg aronii + 20 l soku jabłkowego - a możesz dać 20 kg aronii + 1 l soku jabłkowego.... I wszystko pomiędzy - zależy jakiego wina oczekujesz... :-)
Odpowiedz
#5
(29-08-2021, 16:51)Zbyszek T napisał(a): Proporcje na oko. To jest płynna materia - możesz dać 1 kg aronii + 20 l soku jabłkowego - a możesz dać 20 kg aronii + 1 l soku jabłkowego.... I wszystko pomiędzy - zależy jakiego wina oczekujesz... :-)
Wina caerwonego, a zatem z przewagą aronii ;). Mam pytanie jeszcze ale bardziej techniczne. Czy taka prasa do wyciskania owoców z drewnianymi okładkami jest warta polecenia https://allegro.pl/oferta/prasa-fp6-wyci...1017396939, czy może wybrać taką:
https://allegro.pl/oferta/solidna-wloska...1ef788273?

Wysłane z mojego Nova3Color przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#6
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego procesu uzyskania moszczu/soku z owoców aronii i jabłek. Czy przykładowo, do wiadra fermentacyjnego wrzucić wstępnie rozdrobnione jabłka i po kilku godzinach dodać owoce aronii (potem zmierzyć blg i kwasy, może dolać wody jeśli będzie zbyt kwaśne i znowu zmierzyć), a następnie taką miazgę poddać powiedzmy 4-5 dniowej fermentacji i na koniec całość odcisnąć w prasie? Czy lepiej wpierw poddać wstępnej fermentacji rozdrobnioną aronię też tak około 4-5dni, potem odcisnąć i zlać ją do balona, do którego również zlać niezafermentowany moszcz z jabłek? Pytam bo chwilowo mam problem z pojemnikami(mam tylko taki 33l), który jest trochę za duży na to by osobno osobno fermentować/macerować miazgę z obu tych owoców. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł lub sprawdzone sposoby to chętnie posłucham.
Odpowiedz
#7
Ja tydzień temu nastawiłem właśnie "solo", jestem już po odciśnięciu owoców.
I tak: soku aronia ma nawet nieźle – 52% wydajności, kwas 10 g/l- także nie jest z tym źle.:)

W innym wątku chłopaki odradzali fermentacji jabłek ze względu na zupkę jaką uzyskasz, dlatego przemawiałoby to za tym abyś tylko wycisnął sok i dolał go do 5 dniowego moszczu z aronii.

[+]

Widzę, że pytasz o prasę. Ja mam podobną 5l, też niby włoska, cena 1/3 mniejsza. Mam ją 2 lata, jest ok, nie złapała ją rdza, mało miejsca zajmuje. Owoce z wina czy nalewek da się na niej odcisnąć.
Odpowiedz
#8
(20-09-2021, 14:15)jot napisał(a): Ja tydzień temu nastawiłem właśnie "solo", jestem już po odciśnięciu owoców.
I tak: soku aronia ma nawet nieźle – 52% wydajności, kwas 10 g/l- także nie jest z tym źle.:)

W innym wątku chłopaki odradzali fermentacji jabłek ze względu na zupkę jaką uzyskasz, dlatego przemawiałoby to za tym abyś tylko wycisnął sok i dolał go do 5 dniowego moszczu z aronii.

[+]

Widzę, że pytasz o prasę. Ja mam podobną 5l, też niby włoska, cena 1/3 mniejsza. Mam ją 2 lata, jest ok, nie złapała ją rdza, mało miejsca zajmuje. Owoce z wina czy nalewek da się na niej odcisnąć.
Dzięki za podpowiedź bo bym dopiero miał problem;D Właśnie o wyjaśnienie tej kwestii z jabłkami mi chodziło najbardziej.



Wysłane z mojego Nova3Color przy użyciu Tapatalka

(20-09-2021, 14:15)jot napisał(a): Ja tydzień temu nastawiłem właśnie "solo", jestem już po odciśnięciu owoców.
I tak: soku aronia ma nawet nieźle – 52% wydajności, kwas 10 g/l- także nie jest z tym źle.:)

W innym wątku chłopaki odradzali fermentacji jabłek ze względu na zupkę jaką uzyskasz, dlatego przemawiałoby to za tym abyś tylko wycisnął sok i dolał go do 5 dniowego moszczu z aronii.

[+]

Widzę, że pytasz o prasę. Ja mam podobną 5l, też niby włoska, cena 1/3 mniejsza. Mam ją 2 lata, jest ok, nie złapała ją rdza, mało miejsca zajmuje. Owoce z wina czy nalewek da się na niej odcisnąć.
W sumie wybrałem inną bo koszową, dwuramienną. Tylko dopieroją przetestuję.

Wysłane z mojego Nova3Color przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#9

(29-08-2021, 16:51)Zbyszek T napisał(a): Proporcje na oko. To jest płynna materia - możesz dać 1 kg aronii + 20 l soku jabłkowego - a możesz dać 20 kg aronii + 1 l soku jabłkowego.... I wszystko pomiędzy - zależy jakiego wina oczekujesz... :-)

(20-09-2021, 14:15)jot napisał(a): Ja tydzień temu nastawiłem właśnie "solo", jestem już po odciśnięciu owoców.
I tak: soku aronia ma nawet nieźle – 52% wydajności, kwas 10 g/l- także nie jest z tym źle.:)

W innym wątku chłopaki odradzali fermentacji jabłek ze względu na zupkę jaką uzyskasz, dlatego przemawiałoby to za tym abyś tylko wycisnął sok i dolał go do 5 dniowego moszczu z aronii.

[+]

Widzę, że pytasz o prasę. Ja mam podobną 5l, też niby włoska, cena 1/3 mniejsza. Mam ją 2 lata, jest ok, nie złapała ją rdza, mało miejsca zajmuje. Owoce z wina czy nalewek da się na niej odcisnąć.

Niestety trochę przespałem z przygotowaniem tego nastawu. Dopiero dziś udało mi się przygotować nastaw. Z racji, że niestety mój pojemnik fermentacyjny(taki z kranikiem) 30l zaczął przeciekać po wstępnej obróbce aronii przy pomocy rozdrabniarki do owoców, to musiałem szybko wytłoczyć całość aronii z pojemnika. W ten sposób mogłem jedynie nastawić moszcz aroniowy z sokiem z jabłek(tłoczony sklepowy 3L). Sok z jabłek wymieszałem z 2kg cukru oraz dolałem jakiś litr wody. Soku z aronii udało mi się wytłoczyć około 5L. Jak znajdę chwilę powstawiam zdjęcia. Pytanie, czy ktoś fermentował aronię i jabłko z z tłoczonego soku bo nie wiem czy mogę to nazwać moszczem?
Odpowiedz
#10
Jeśli wytłoczyłeś aronie to masz sok nie moszcz. Kwestia ile ta aronia leżała/fermentowała nim ją wytłoczyłeś. Raz zrobiłem wino aroniowe z soku wyciśniętego bez wstępnej fermentacji. Sok był smaczny ale całkowicie pozbawiony cierpkości i goryczki aronii. W sunie wino wyszło mdławe i bez charakteru aronii. Ale taki sok bardzo dobrze sprawdza się jako barwnik i ładnie koloryzuje blade nastawy. Dodałem ostatni sok z aronii do wiśniowego trójniaka i wyszedł niesamowity ciemny karmazyn.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#11
Tak z soku. Tylko czy aby wyciśnięty sok to nie moszcz? Tak można rzec podobnie, mnie również mdławe wyszło ale dzięki sokowi z jabłek, da się wypić i jest całkiem ok.



Skocz do: