• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

MD - Matka Drożdżowa - nie ruszyła

Strony (7): « Wstecz 1 … 3 4 5 6 7
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Marek81 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
15-03-2016, 20:04
Co dodawałem jest kilka postów wyżej - kolejne dawałem co 24h. Z każdymi z tych drożdży troszkę się znam, na każdych robiłem po kilka win, w tym 3 razy dokładnie takie samo wino bananowe. Wiem jak wyglądają gdy pracują. :) Widać, że zaczynają.. i padają. Bayanus który nie daje znaku życia po 2 dniach, to dla mnie martwy Bayanus. :)
Na początku po dodaniu standardowa cisza, po kilku godzinach widać było sporą ilość pojawiających się drobnych bąbelków, pojawia się delikatny szum, rurka zaczyna bulgotać, ale spokojnie raz na minutę czy dwie - by po kilku kolejnych godzinach zamiast się rozkręcać - to przestały dawać jakiekolwiek oznaki życia. Po dobie nie ma ani jednego pęcherzyka, nic. zero. 4 podejścia, 4 podobne reakcje.
Szukaj
Odpowiedz
Modliszqa Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 345
Liczba wątków: 21
Nastrój: :)
15-03-2016, 20:09
A może ... zamiast pożywki sypnąłeś piro ???
imperare sibi maximum imperium est

pozdrawiam 
Jola  
Szukaj
Odpowiedz
Marek81 Offline
Nowy użytkownik

15-03-2016, 20:20
Bez szans.
Piro i inna chemia jest zamknięta w oddzielnym pojemniku. Drożdże i pożywka przyszły prosto ze sklepu.  Do tego mam dziwny nawyk czytania instrukcji na opakowaniu (nigdy nie wiadomo, czy ktoś coś nie namieszał i np. dawkowanie się nie zmieniło). pożywka i piro różni się też gramaturą.
Wydaje mi się, że coś mogło być na tych rodzynkach.. Może  leżały długo gdzieś w złych warunkach i coś zaczęło je konsumować na tyle, że przepłukanie a później odparzenie nie zadziałało.. Nic innego nie przychodzi mi do głowy..
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
15-03-2016, 23:04
Nie za dużo cukru na starcie ? Jakoś te 19 blg wydaje mi się zbyt niskim odczytem. Owoce opadły na dno ?
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Marek81 Offline
Nowy użytkownik

16-03-2016, 14:04
Dziękuję serdecznie za wszystkie podpowiedzi. :) Nie spodziewałem się tak dużego odzewu.
Problem rozwiązany. :)

Nastaw dostał wczoraj ok 1.5g piro i wszelkie życie w pojemniku zamarło. Po 2h dodałem Bayanusy G995.
Już po godzinie było widać wyraźne oznak pracy, a po 12h pracują już jak szalone.
Wygląda więc na to, że trzeba kupować rodzynki paczkowane, a jeśli kupujemy na wagę, to starannie przejrzeć i odparzyć.

Ja rodzynki zawsze wrzucam w garnek z ciepłą wodą, lekko je tak namaczam, później w niewielkich porcjach trafiają na durszlak i są przelewane wrzątkiem. Trzeba znaleźć skuteczniejsze rozwiązanie..

Odpowiadając jeszcze na pozostałem pytania: Skleroza nie boli. Po zerknięciu w kajecik widzę, iż wody dałem nie 20L a 22L.
Co do owoców, to pojedyncze rodzynki pływały na powierzchni, reszta rodzynek oraz ananas poszły na dno.
Szukaj
Odpowiedz
staslaw Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 38
28-09-2020, 20:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2020, 20:37 przez staslaw. Powód edycji: ortografia )
Witajcie wszyscy, mam prośbę o pomoc bardziej doświadczonych winiarzy. Dwa dni temu nastawiłem wino, zaczęło fermentować i powoli przestaje.

A teraz więcej szczegółów:
W sobotę wieczorem nastawiłem wino z ciemnych winogron w miazdze. Owoców było 9 kg po przebraniu. Zgniotłem je i odlałem trochę mętnego soku (moszczu) do pomiarów. Blg wyszło 14 (wiem że zawyżone mętnymi elementami), kwasowość poza skalą, ok 25-30 (nie pomyślałem żeby rozcieńczyć próbkę dwukrotnie i wtedy mierzyć). Następnie 1 kg cukru rozcieńczyłem w 1,5 l wody i dolałem to do nastawu. No i drożdże, wziąłem Bayanusy G995, rozrobiłem całą torebeczkę (porcja na 25-50 litrów wina) w połowie szklanki wody z łyżeczką cukru. Stało dość długo, ponad godzinę bo mi się pomiary przedłużyły, w końcu zaczęły wyłazić ze szklanki to przelałem je do miseczki. W międzyczasie ogarnąłem że ja zamierzam zrobić ok 15 litrów wina więc drożdży mam za dużo. Wziąłem więc śmiałą ręką, a właściwie łyżką odlałem ok połowę do zlewu. Tu obawiam się że poszło ze 3/4 jednak do zlewu w tym większość piany. No i reszta drożdży poszła do gąsiorka i na to spora porcja pożywki (10g, na 20-25 litrów wina). Tak upłynął wieczór i poranek dzień pierwszy. Rano dnia drugiego fermentacja już szła ładnie, bąbelek co 8 sekund. Ale wieczorem już bąbelek na 11 sekund a dziś wieczorem (po dwóch dobach) bąbelek na 17 sekund. Co się dzieje?

Dodam że woda do cukru i do drożdży była w temperaturze pokojowej, winogrona również. Gąsiorek stoi w kuchni albo łazience przy kaloryferze. Korek mam gumowy czy silikonowy nie wiem, ale nie korkowy. Chyba szczelny, nie wiem jak sprawdzić. W zeszłym roku fermentowało mi tak że stawiałem na noc w wannie albo wyjmowałem korek z rurką bo piana górą wyłaziła a teraz taka sytuacja. Nastaw wygląda tak że miazga ewidentnie się uniosła a na dole został sok, ale żadnej piany na wierchu i nie widać bąbelków idących do góry.

Czy jest możliwe że:
1. owoce były tak kwaśne że pomimo dodania wody i cukru drożdże po kilkunastu godzinach pracy zaczęły padać?
2. cukru w owocach było tak mało że ten jeden kilogram szybko został przerobiony i już trzeba dosładzać?
3. drożdży było za mało bo wylałem większość do zlewu i trzeba na nowo dodać drożdże?

Co robić?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
28-09-2020, 20:58
Wylanie pracujących drożdży to był błąd aby nie powiedzieć głupota. Drożdże się namnażają w nastawie więc ich i tak przybywa. Dając więcej na starcie przyspieszasz cały proces. Drożdży nie da się przedawkować.

Masz cukromierz więc sprawdź Bllg i będziesz wiedział czy fermentacja idzie. Spadek bllg to najpewniejszy sposób pomiaru tępa fermentacji.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
staslaw Offline
Młodszy winiarczyk

02-10-2020, 21:09
Ta odpowiedź nie była szczególnie pomocna, na ale nic, jakoś się sprawy ułożyły. Zamieszałem, zmierzyłem blg (wyszło 16 ale trudno to porównać z pierwszym pomiarem bo ten był przed dolaniem wody z cukrem) i po tym mieszaniu szczęśliwie bąbelki zamiast lecieć coraz rzadziej zaczęły lecieć coraz częściej i od tego momentu wygląda to już normalnie (od dwóch dni bąbelek co 2-3 sekundy).
Szukaj
Odpowiedz
staslaw Offline
Młodszy winiarczyk

07-10-2021, 18:21
Cześć wszystkim!

Pytanie początkującego. Potrzebuję porady, po kolei:
- nastawiłem 3 dni temu wino, do gąsiorka 10L dałem 5,25 kg winogron + 1 litr wody z rozpuszczonym 0,5kg cukru.
- trochę soku przepuściłem przez filtr do kawy żeby nie był mętny i zmierzyłem cukier, BLG 15
- zakładam że w 5,25kg winogron jest 3,94 litra soku (75%), w tym soku 150 gram cukru na litr, dodając 1,3 litra cieczy zawierającej 0,5kg cukru obliczam że BLG nastawy to 20,8
PYTANIE PIERWSZE: czy taka kalkulacja ma sens?

I teraz problem: fermentacja idzie marnie.
Pierwszy bąbelek poszedł chyba po 24 godzinach. Owoce poszły do góry, ciecz na dół, piany brak. Po drugim dniu trochę to ruszyło, bąbelek co ok 30 sekund, dziś mija trzeci dzień i bąbelek co 50-60 sekund. W innym nastawie z tego samego zbioru winogron idzie sprawniej. Czy mam się niepokoić? Nastawiając wino dodałem bayanusy, najpierw w 100ml wody z cukrem wymieszałem drożdże i po ok pół godziny jak zaczynała się robić pianka to wlałem do nastawu zalewając od razu wodą z cukrem. Może za mało się drożdże namnożyły i zalałem zbyt ciepłym syropem? Co robić? Czy rozrobić nową porcję drożdży i dodać do nastawu?

W drugim nastawie który ruszył szybciej drugiego dnia bąbelek co 14 sekund, dzisiaj co 20 sekund, proporcje podobne.
A w trzecim idzie już czwarty dzień bąbelek co 3-4 sekundy, niepokoją mnie te różnice.

Będę wdzięczny za radę.
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
07-10-2021, 21:02
(07-10-2021, 18:21)staslaw napisał(a): - zakładam że w 5,25kg winogron jest 3,94 litra soku (75%), w tym soku 150 gram cukru na litr, dodając 1,3 litra cieczy zawierającej 0,5kg cukru obliczam że BLG nastawy to 20,8
Z tego co się orientuję to uzysk soku z winogron jest w granicach40-50% Cóż to masz za odmianę, że daje tak wysoki uzysk?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
staslaw Offline
Młodszy winiarczyk

07-10-2021, 22:40
W zeszłym roku jak robiłem wino to notowałem, dałem 9,2kg winogron i dolałem 1,5 litra wody + 1kg cukru, czyli 2,1 litra syropu. Po 1,5 tygodnia odlałem 8,15 litra a z owoców wycisnąłem jeszcze 0,95 litra czyli łącznie miałem 9,1 litra płynów. Po odjęciu objętości syropy wyszło z 9,2 kg winogron równo 7 litrów soku. Czyli 76%. Zobaczymy w tym roku.

A jakieś rady co z moim tegorocznym winem? W tej chwili bąbelek co 70 sekund, zastanawiam się czy nie rozrobić jeszcze trochę drożdży i nie dodać, albo zamieszać, albo dodać wody z cukrem? Cukru nie powinno w nastawie brakować ale może winogrona kwaśne i nie chce ruszyć porządnie...
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
Liczba postów: 8.356
Liczba wątków: 162
Nastrój: Niepowtarzalny...
13-10-2021, 21:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2021, 21:34 przez maciek19660714.)
(07-10-2021, 18:21)staslaw napisał(a): Pytanie początkującego.

...obliczam że BLG nastawy to 20,8

W tym wypadku, nie ma sensu obliczanie Blg. Wystarczy zastosować areometr.

PS.
Jeżeli chodzi o nastaw, o który pytasz; wygląda na to, że fermentacja ruszyła. Dodanie drożdży nic nie przyśpieszy...
Słusznie sądzisz; kwasowość oraz inne czynniki, mogą w znacznym stopniu wpływać na start.
Wodę do nastawu dodaje się tylko po to, by obniżyć kwasowość.
O przebiegu fermentacji nie świadczą "bąbelki" w rurce, a spadek poziomu cukru mierzony w/w areometrem...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...

Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (7): « Wstecz 1 … 3 4 5 6 7
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 00:28 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa