18-10-2022, 21:32
Cześć,
W tym roku nastawiłem swoje pierwsze wino z ciemnych winogron, które rosły na działce.
Do 21,5 kg miazgi dodałem 6 litrów wody oraz syrop (2 l wody + 4 kg cukru).
Nie mam sprzętu do pomiarów więc nie wiem jak słodkie jest wino.
Moje pytanie brzmi, kiedy oddzielić owoce od wina (minęło obecnie 9 dni od nastawienia)? Wino ładnie bulgocze.
I jakie są następne etapy?
Z przepisu który gdzie znalazłem po przelaniu miałbym dodać syrop (2 l wody + 3 kg cukru) i czekać (ile??).
Proszę doradzcie coś.
W tym roku nastawiłem swoje pierwsze wino z ciemnych winogron, które rosły na działce.
Do 21,5 kg miazgi dodałem 6 litrów wody oraz syrop (2 l wody + 4 kg cukru).
Nie mam sprzętu do pomiarów więc nie wiem jak słodkie jest wino.
Moje pytanie brzmi, kiedy oddzielić owoce od wina (minęło obecnie 9 dni od nastawienia)? Wino ładnie bulgocze.
I jakie są następne etapy?
Z przepisu który gdzie znalazłem po przelaniu miałbym dodać syrop (2 l wody + 3 kg cukru) i czekać (ile??).
Proszę doradzcie coś.