• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 71 Dalej »

Proszę o opinie czy coś z tego będzie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Proszę o opinie czy coś z tego będzie
slaw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2023
Lokalizacja: Dania
#1
14-04-2023, 13:42
Witam szanowne grono. 
Potrzebuję porady od mistrzów miodowych.
2 marca nastawiłem balona z miodem.
10.5 L miodu wielokwiatowego
13 L wody 
Drożdże plus porzywka z witaminą B1 w trzech dawkach. Blg początkowe 48.
Fermentacjia ruszyła na drugi dzień, co 7s bull i tak przez 3 tyg. W dalszych tygodniach fermentacjia spadała . Po 6 tygodniu czyli 13 kwietnia zlałem znad osadu.
Blg 35.5  w smaku dobre ale słabe.
Nastaw w dalszym ciągu pracuje ale bardzo zwolnił, co 25min bullll.
Czy jest jakiś sposób na przspieszenie fermentacji a może restar nastawu . 
Czy może pozostawić tak jak jest.???
Proszę o wyrozumiałość jestem początkujący w tym temacie i wiem że narobiłem błędy. 
Jakaś mądra myśl co z tym dalej robić? 
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#2
14-04-2023, 16:40
Początkujący a na dwójniak się porwałeś . To wyższa szkoła jazdy i trzeba się dobrze do tego zabrać aby uzyskać zadowalający efekt. Teraz restart tu nic nie pomoże. Najprostsze rozwiązanie to zrobić czwórniaka w podobnej ilości , odfermentować do zera i dodać do niego na początek połowę tego miodu pierwszego. Trzymać kciuki żeby jeszcze przefermentował trochę cukru. Później dodać resztę , w zależności jak będzie przebiegał spadek cukru. Na pewno wyjdzie coś bardziej nadające się do wypicia , a jak się z czasem ułoży to może być całkiem dobrze.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
slaw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2023
Lokalizacja: Dania
#3
14-04-2023, 18:27
No to mnie nie pocieszyłeś. 
Wracając do tematu, mam rozumieć że nawet jak dalej spokojnie pracuje 6 tydzień i nie przestaje to efektów % nie osiagnie ?,.smakowo narazie jest ok.
Szukaj
Odpowiedz
Beeman Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2023
Lokalizacja: Toronto
#4
14-04-2023, 21:19
A kiedy to wesele ma sie odbyc? Po co taki pospiech? Jak fermentuje to czekac. " spokojnie pracuje 6 tydzień" u mnie pracuje spokojnie 6 miesiac. Jak chcesz cos na szybkiego to czworniaczek po 6-ciu miesiacach jest pijalny.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#5
16-04-2023, 10:53
(14-04-2023, 13:42)slaw napisał(a): Nastaw w dalszym ciągu pracuje ale bardzo zwolnił, co 25min bullll.

U mnie w takim tempie bulka w piwnicy pusta butla po winie. To nie jest żaden wyznacznik fermentacji. Może coś tam jeszcze spadnie z 1-2 blg przez rok stania. To jest dwójniak może sobie "dofermentowywać" przez kilka lat i harmonizować się z czasem ale początkowa fermentacja aby osiągnąć te 14-15% chyba powinna wyglądać inaczej. Kilka miodów zrobiłem ale na dwójniak nie miałem odwagi się porywać i na pewno tego nie zrobię więc moje pisanie jest czysto teoretyczne.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Beeman Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2023
Lokalizacja: Toronto
#6
16-04-2023, 17:05
Nastaw w dalszym ciągu pracuje ale bardzo zwolnił, co 25min bullll. Ile jest powietrza pod korkiem? Jezeli zostawiamy zbyt duzo wolnej przeztrzeni pod korkiem to zwalnia czestotliwosc bulgotania.
Szukaj
Odpowiedz
slaw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2023
Lokalizacja: Dania
#7
20-04-2023, 11:04
Za dużo powietrze nie ma. 
Na dzień dzisiejszy po opatuleniu filcem butli po sam korek z 25 na 8 minut czyli jest progres. I to mi jak narazie wystarczy. Czas pokaże, wesela nie ma mogę czekać i że 4 latka.
Szukaj
Odpowiedz
RAF Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 338
Liczba wątków: 10
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Nowy Sącz
#8
09-05-2023, 12:27
(16-04-2023, 10:53)TEQUILA napisał(a):
(14-04-2023, 13:42)slaw napisał(a): Nastaw w dalszym ciągu pracuje ale bardzo zwolnił, co 25min bullll.

U mnie w takim tempie bulka w piwnicy pusta butla po winie. To nie jest żaden wyznacznik fermentacji. Może coś tam jeszcze spadnie z 1-2 blg przez rok stania. To jest dwójniak może sobie "dofermentowywać" przez kilka lat i harmonizować się z czasem ale początkowa fermentacja aby osiągnąć te 14-15% chyba powinna wyglądać inaczej. Kilka miodów zrobiłem ale na dwójniak nie miałem odwagi się porywać i na pewno tego nie zrobię więc moje pisanie jest czysto teoretyczne.

Poczyniłem kiedyś kilka nastawów według tradycyjnych XIX-wiecznych przepisów. Do sycenia poszły całe plastry z miodem i czerwiem, plastry ciemne jak z barci dzikich pszczół. Takiego tempa fermentacji nigdy wcześniej nie widziałem, a do nastawu poza zaszczepem z drożdży nie dodawałem żadnych pożywek. Gdzie przy normalnych nastawach z dodatkiem pożywek na bazie fosforanu amonu ciężkie miody fermentują dość opornie.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 71 Dalej »

Proszę o opinie czy coś z tego będzie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 18:56 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa