19-07-2023, 22:55
Witam ile cukru powinienem dac na 1l nastawu aby wyszlo wino polwytrawne/polslodkie zastanawialem sie czy 30g cukru wystarczy?
Ile cukru dac zeby doslodzic na wino polslodkie.
|
19-07-2023, 22:55
Witam ile cukru powinienem dac na 1l nastawu aby wyszlo wino polwytrawne/polslodkie zastanawialem sie czy 30g cukru wystarczy?
20-07-2023, 15:17
A wiesz na pewno czy nie ruszy fermentacja? Rozumiem, że pytasz o 30 g/l. Jeśli masz całkowicie wytrawne wino to powinno wystarczyć.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
05-01-2024, 10:41
Cześć,
Standardowo 30 g cukru na litr powinno nadać winu charakter półwytrawny/ półsłodki. Jednak warto pamiętać, że smak może się różnić w zależności od rodzaju wina i procesu fermentacji. ![]()
Pozdrawiam,
05-01-2024, 12:35
(19-07-2023, 22:55)Virandell napisał(a): Pytanie podstawowe. Czy jest to już gotowe wino czy dopiero nastaw do fermentacji?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|